Višnjićevi dani u Sremu

Povodom dvjestapedeset godina od rođenja najvećčeg srpskog epskog pjesnika Filipa Višnjića njegovo preosveštenstvo episkop sremski gospodin Vasilije, uz sasluženje sveštenstva ove eparhije služio je parastos u pravoslavnom hramu u selu Višnjićevo kod Šida.

Srbija 04.11.2017 | 16:34
Višnjićevi dani u Sremu
Tom prilikom episkop Vasilije je istakao veliki značaj Višnjićevog djela za srpski rod i poručio mladima da ne zaborave svoje slavne pretke, a posebno Filipa, srpskog Homera, koje je sahranjen u Višnjićevu, nekadašnjem sremskom selu Grk.

Parastosu je prisustvovao veliki broj vjernika i poštovalaca Filipovog djela iz Srema i Semberije, zatim javnog, kulturnog i političkog života Srema i Srbije.

Nakon polaganja vijenaca na Višnjićev grob mjesni sveštenici služili su pomen a paljene su i svijeće pjesniku u čast. U ime Semberije i Grada Bijeljine vijenac su položili članovi Književnog kluba „Jovan Dučić“ iz Bijeljine.

U centru Višnjićeva otvorena je i Muzejska postavka posvećena slavnom pjesniku, a na platou pored rijeke Bosut priređen je kulturno zabavni program.

Svečanost u Višnjićevu je bio opšti narodni sabor Srema i okoline, a u programu su učestvovali skoro svi mještani Višnjićeva – od naamlađih do najstarijih. Priređena je i izložba kućne radinosti i hrane spremljene na sremski način udruženja žena opštine Šid.

Poslije sloma Prvog srpskog ustanka Filip Višnjić je sa sinom i kćerkom došao u selo Grk kod grnčarske porodice Radišić, sa kojom se kasnije i orodio.

Filip je u Prvom srpskom ustanku bio na najznačajnijim bojištima i sastavljao svoje epske pjesme, a u Drugom srpskom ustanku je u fruškogorskim manastirima stihove govorio Vuku Karadžiću.

Upokojio se u Grku 1834 godine, a kasnije je ovo selopo njemu nazvano Višnjićevo.

Tek nakon njegove smrti počelo je istražicvanje njegovog života i proučavanje književnog djela kojim je, sa pet hiljada stihova, postalo značajna i istinita istorija Prvog srpskog ustanka.

BN/T.N.

Komentari / 0

Ostavite komentar