"Institucije BiH koče reforme"

Republika Srpska nastavlja da dokazuje svoju opredijeljenost za evropske integracije BiH, ali institucije na nivou BiH opstruišu napredak, navedeno je u novom izvještaju Vlade Srpske upućenom Savjetu bezbjednosti UN.

Bosna i Hercegovina 04.11.2017 | 11:42
"Institucije BiH koče reforme"
U izvještaju je poručeno da je Srpska ispunila svoje obaveze iz Reformske agende i zadatke koje je pred BiH stavio Međunarodni monetarni fond (MMF), te da nastavlja da usklađuje zakone i propise sa evropskom pravnom tekovinom i propisima Savjeta Evrope.

"Nažalost, institucije BiH nisu ispunile obaveze koje proističu iz Reformske agende za nivo BiH", piše u izvještaju.

U izvještaju je istaknuto da Predstavnički dom BiH nije donio zakon koji je bio hitno potreban radi ispunjavanja obaveza BiH iz Reformske agende i kreditnog aranžmana koji je u septembru prošle godine BiH dogovorila sa MMF-om.

"Republika Srpska je podržala zakon o povećanju akciza i rekla da će snositi sve dodatne troškove poljoprivrednika. Međutim, zakon nije prošao Predstavnički dom BiH", navedeno je u izvještaju Vlade.

Neispunjavanje obaveza na nivou BiH blokira sredstva MMF-a koja su potrebna entitetima, odgađa pomoć EU i međunarodnih finansijskih institucija za infrastrukturne projekte i opstruiše evropske integracije.

"Uprkos neispunjavanju obaveza na nivou BiH, Republika Srpska nastaviće da snažno podržava Reformsku agendu i radi na postizanju saglasnosti o svim pitanjima koja se tiču Reformske agende u skladu sa ustavnim nadležnostima Srpske", piše u izvještaju.

(Srna)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Di

04.11.2017 11:00

Nigde ne procita da je nas predsednik cestitao kataloniji nezavisnost ili jeste ali ja to nisam registrovao.

ODGOVORITE
Name

sokrat

04.11.2017 11:08

Da podržavate zato što je dogorjelo do nkata. Akcize stop.

ODGOVORITE
Name

navodnici

04.11.2017 11:08

To je tacno

ODGOVORITE
Name

Jaoj

04.11.2017 11:18

Tugo moja praznih dzepova...... Pisat cu ti pisma duga.... iz Banja Luke...Pala i Laktasa... dajte koju marku..... da udijelim penzionerima sadaku

ODGOVORITE
Name

Leko

04.11.2017 11:23

Pa samo traze kredite ovi nasi vlastodrzci jeli sami znate napraviti visak srestava ,ako savez za promjene pristane na akcize vise ih nece biti na pol.sceni.

ODGOVORITE
Name

0svit

04.11.2017 11:37

Najveci dio politickih partija u BiH a i u Rs su antireformske i ne razmisljaju o razvoju nego u sustini o klasicnom razbojnistvu ,pod oblandom vjerskih i nacionalnih prava. Ne razmisljaju o stvaranju uslova da se poveca bruto nacionalni proizvod nego da povecaju namete nad sirotinjom kako bi oni i njihovi uhljebi imali konforan zivot.BiH je danas srednjovjekovna drzava klanovskog tipa koja je u permanentnom ratu unutar zemlje i u sukobu sa svijetom i okruzenjem koji su nam uglavnom neprijatelji.Rukovodstvima su uzori svjetski lideri koji su u svojim zemljama ukinuli demokratiju i dokinuli licne slobode. Buduci da smo mi davno izgubili slobodarski duh nadam se da ce neke buduce generacije shvatiti da je ovdje jedini lijek revolucija ako zele da prezive i kao nacije i kao vjerske skupine i naravno i kao pojedinci koji zele pristojan zivot ,nista vise.

ODGOVORITE
Name

cups

04.11.2017 12:24

Izrazavam zabrinutost

ODGOVORITE
Name

Incko

05.11.2017 20:00

I ja takodje.