Čović: Pozdravljam želju, prvi potez je na Partizanu!

"Pedeseti put ponavljam da sa naše strane postoji želja da se postigne dogovor", poruka je predsednika Zvezde novom čelniku "večitog rivala". "Derbi će biti test ovoga o čemu govorimo", dodao je.

Košarka 05.11.2017 | 21:45
Čović: Pozdravljam želju, prvi potez je na Partizanu!
Novi predsednik KK Partizan Ostoja Mijailović poručio je u sredu da uz konsolidaciju kluba iz Humske želi i uljudne odnose sa predstavnicima "večitog rivala", Crvene zvezde, kojoj je poželeo "dobre sponzore" i obostrano sportsko poštovanje.

Konstataciji da je primetio "napade i poruke mržnje" sa crveno-bele strane, Ostojić je dodao i poruku da je bilo pretnji upućenih novim sponzorima KK Partizan (mada, nije otkrio ko je upućivao pretnje). Mijailović je, ipak, istakao i da ne vidi razlog zašto ne bi mogao da sedi i posmatra utakmicu zajedno sa predsednikom Zvezde, Nebojšom Čovićem, u cilju građenja sportskog rivalstva.

Prvi čovek crveno-belih izjavio je dan kasnije ceni Mijailovićevu želju da "večiti" imaju pristojne odnose i da Zvezda insistira na tome godinama.

"Video sam iz pojedinih medija izjave gospodina Ostoje i na prvi pogled te izjave mi govore da se radi o čoveku koji je ambiciozno krenuo u posao koga se prihvatio. Međutim, vidljivo je određeno neiskustvo u nekim segmentima, jer prosto kada vodite neki klub ne možete stvari da posmatrate isključivo crno-belo ili crveno-belo, bez obzira kakvu ambiciju imate da se izborite za određeni status. U vođenju kluba ima puno nijansi, problema, situacija, u kojima, posebno kad je srpski sport u pitaju, teorija izgleda potpuno drugačije od prakse. Cenim želju gospodina Ostoje da ima pristojne odnose sa KK Crvenom zvezdom, kada je to već spomenuo, ali to treba da bude bez zamena teza", izjavio je Čović.

On je dodao da Zvezda na takvim odnosima "i insistira već godinama".

"Tačnije, od 2011. godine, ali povratnu informaciju i reakciju do sada nismo imali. Tako da to 'prebacivanje lopte' u naše polje jednostavno 'ne pije vodu'".

Čović je poručio Mijailoviću da bi trebalo da napravi analizu i da pronađe "uzroke i klice" netrpeljivosti.

"Gospodin Ostoja bi trebalo i da analizira šta se zapravo sve događalo i kakvo je ponižavanje i gaženje pretrpela Crvena zvezda. No, to nije problem Crvene zvezde, već je to njihov problem, nove uprave. Tako da su svi naši apeli da sve svedemo na teren i borbu rivala i sport ostajali bez odgovora", ističe predsednik Zvezde u izjavi za MONDO.

Na poruku iz Humske da je vršen pritisak na sponzore iz Zvezde, Čović kaže:

"Ne znam ko je to vršio pritisak na njihov klub, ali znam da je u vreme kada je KK Crvena zvezda bila na margini nije imala bukvalno nijednog sponzora na dresu i za to imam dokumentovane podatke. Takođe znam kakvo je bahaćenje u tom vremenu bilo iz KK Partizan i tad su pokazali svoje pravo lice".

Prvi čovek crveno-belih rekao je da se Zvezda nije zalagala za gašenje nijednog kluba i govorio je i o sponzorstvima Partizana.

"Uprava Partizana je ovo vreme od 2012. godine nazvala 'aparthejdom'. Kakav je to aparthejd kada oni i sada izgledaju kao pokretna 'roto-reklama'? Nikada se nismo zalagali za gašenje nijednog kluba, a naročito ne KK Partizan, ali smo se zalagali za potpunu transparentnost, a to znači da ne možete da glumite da nemate pare i da prebacujete na Crvenu zvezdu da je 'državni bankomat', a da na primer samo za 'Teslu' dobijete 400.000 evra ili svojevremeno od Fudbalskog kluba Partizan 200.000 evra i da ne nabrajam dalje".

Čović je posebno istakao da je neophodno da "večiti rivali" sednu za sto i da se zajedno bore za svoje.

"Ovo je pedeseti put da ću ponoviti da sa naše strane postoji raspoloženje da sednemo i da se dogovorimo kako ćemo zajednički nastupati kod naše države, sa kojom dve sportske institucije - Zvezda i Partizan moraju i treba da sarađuju".

Predsednik Zvezde prokomentarisao je i "poruke mržnje", objašnjenjem da niko u Zvezdi ne mrzi bilo koga.

"Moja obaveza i legitimno pravo je da branim interese kluba koji vodim i da ukažem na neke anomalije kojih sam se već dotakao. Vidim da je gospodin Ostoja pominjao i nekakvo gašenje KK Partizan. Ne bih znao da vam kažem kako izgleda taj proces, nikada mi takve stvari nisu padale na pamet, ali verujem da gospodin Mijailović može da pita neke od saradnika u klubu, koji su rado koristili krilaticu 'može nam se'. Pa, čak i neki ljudi koji su skupo naplaćivali časove u Partizanu", aludirao je Čović na bivšeg trenera crno-belih Duška Vujoševića i njegovu tužbu protiv Partizana.

Na mogućnost da predsednici "večitih" u budućnosti možda i zajedno gledaju derbije, Čović najavljuje da će naredni, zakazan za ponedeljak u ABA Ligi, posmatrati kao "test" za dalje razvijanje odnosa.

"Uostalom, imaćemo test i svojevrsnu vežbu i proveru svega ovoga o čemu pričam i o čemu je pričao i gospodin Mijailović, već u ponedeljak. Ako ne budemo čuli uvrede na ličnoj osnovi, najprizemnije uvrede upućene na više adresa, onda ćemo moći da debatujemo da smo krenuli malim korakom napred. Ovako se vraćamo na početak - teorija i demagogija je jedno, a praksa i realnost nešto drugo. Verujem da će vremenom gospodin Mijailović odgovor na neka pitanja dobiti samo kroz praksu, jer neke stvari ne postoje i ne mogu da se nauče u priručnicima. Znam o čemu govorim, jer sam u košarci već skoro 50 godina", rekao je Čović i podvukao:

"Ima vremena, a do tada pozdravljam želju i volju da se naši odnosi poboljšaju i da se borimo kao sportski rivali na terenu. Prvi potez je u rukama našeg sportskog rivala".

Izvor: mondo.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Grobari Milici

06.11.2017 08:01

Govno bahato i coravo,odzvonilo je i tebi,dosadio si i svojim sponzorima.Vrlo brzo ti sledi otreznjenje....

ODGOVORITE