EL: Pakao Arene za Bamberg, Luka se vraća kući!

Košarkaši Crvene zvezde i Bamberga igraju u petom kolu Evrolige u Areni. Zvezda je na domaćem terenu tvrd orah koji nisu uspeli da slome Barselona i Makabi.  Zvezdina šansa! Brose Bamberg je sasvim pobediva ekipa, pogotovo u Beogradu.

Košarka 02.11.2017 | 17:30
EL: Pakao Arene za Bamberg, Luka se vraća kući!
Brose Bamberg se nada da će biti prvi tim koji je Beograđane savladao u srpskoj prestonici.

Po jedna pobeda u "Pioniru" i Areni i odlična atmosfera na oba meča donele su Zvezdi 87:84 protiv Makabija i 90:82 protiv katalonske ekipe.

Trenera Bamberga Andreu Trinkijerija mnogi navijači Zvezde pamte od pre tri godine kada je kao trener Uniksa izbacio Zvezdu u polufinalu Evrokupa, a jedan od igrača Zvezde je te 2014. bio i kapiten Luka Mitrović. 

Mitrović se sada vraća u Arenu, ali kao igrač Bamberga. 

Zvezda se uzda u napad i individualne kvalitete najboljih igrača, ali i promenljive igre Bamberga u domaćoj ligi. 

Nemci su do sada izgubili pet od deset mečeva u sezoni, što se može pripisati odlascima (Kozer, Meli, Strelnijeks...) ali i komponovanju ekipe i dolascima novih igrača. 

Uz Mitrovića se u Beograd vraća još jedan momak koji je igrao u crveno-belom dresu. Kvinsi Miler je u dresu Zvezde "žario i palio" a kod Trinkijerija nema lidersku uogu kakvu je imao ranije. 

Umesto toga, pažnju treba obratiti na Rikija Hikmena koji lako može da veže seriju šuteva spolja i očas posla napravi razliku. Iako veteran, može da zada velike probleme odbrani Zvezde i iz solo akcija, ali i iz "spot ap" situacija. 

Na drugoj strani imamo Tejlora Ročestija koji ove sezone igra fantastično i ubojit je i sa distance i unutar linije 6.75.  

Veliki deo obaveza u napadu će izvesno imati i Milko Bjelica tim pre što zbog povrede odsustvuje Pero Antić.

Zvezda povremeno ima problema u komunikaciji igrača na defanzivnim zadacima, što se timu Dušana Alimpijevića može obiti o glavu ako Bamberg krene da pogađa trojke.

Nemačka ekipa je u prvenstvu Nemačke lošija od Bajerna koji vodi srpski selektor Saša Đorđević pa svoju formu može tražiti baš protiv beogradskih crveno-belih. I jedni i drugi su promenili dosta toga u sastavima i utisak je da se do sada Zvezda bolje snalazi sa novajlijama.

Jedino što se nije promenilo je atmosfera. Ako donji prsten Arene od 18 časova bude ispunjen kao što je bio protiv Makabija i bučan kao što je bio protiv Barselone u "Pioniru", čeka nas spektakl u kome Zvezda može da se nada pobedi, a Bamberg čeka vruća dobrodošlica u prestonicu Srbije.

Neće biti mnogo boljih šansi za Crvenu zvezdu da može da kaže da je favorit u Evroligi. A ako gledamo generalnu sliku, ona to večeras jeste. Ima fenomenalnu priliku da ponovo odbrani domaći teren. U Beograd stiže Brose Bamberg u okviru petog kola Evrolige. Šansa za Zvezdu da dođe i do treće pobede i da tako skoči na skor 3-2 što bi bilo izuzetno s obzirom na sve okolnosti!

Brose je dosta izmenio sastav u odnosu na prošlu sezonu i barem na papiru je - slabiji. Ako ćemo da sudimo po poslednjoj utakmici, u najboljoj formi je Dorel Rajt, čovek koji je samo par dana pre tog meča protiv Baskonije stigao u tim iz Igokee. To pokazuje da Bamberg baš i ne radi sve savršeno.

Pored Rajta u tim su ovog leta stigli Brajs Tejlor, Ogastin Rubit, Luka Mitrović, DanijelHeket, Riki Hikman i Kvinsi Miler. Otišli su Janis Strelnijeks, Danijel Tajs, Leon Kracer,Fabijen Kozer, Darijus Miler, Vladimir Veremenko, Džarel Meknil.

Heket se još vraća u formu posle duže pauze zbog povrede, Kvinsi Miler nije na radaruTrinkijerija, Riki Hikman ne deluje kao neko ko u životnoj formi, Luka Mitrović ne blista... Objektivno, nije ovo tim kog Zvezda treba da se plaši.

Možda najveća pretnja može da bude Luka Štajger u šutu za tri poena, a možda iMitrović kao čovek koji će biti posebno motivisan i koji odlično poznaje dešavanja u Beogradu i Zvezdi čiji je bio kapiten i gde je ostavio traga.

"Teška utakmica, jak protivnik, posebno na njihovom terenu. To je jedan od najtežih terena u Evropi za igru. Naravno da sam uzbuđen što se vraćam, ne samo da bih igrao utakmicu već da bih video familiju, neke ljude iz kluba. Ali u tih 40 minuta biću fokusiran samo na to kako da dobijemo meč", rekao je Mitrović.

I Brose zasad ima skor 2-2, ali je tim Andree Trinkijerija jednu od te dve pobede odneo protiv Baskonije, za sada najslabije ekipe u takmičenju, i protiv Unikahe, koja se osim u prvom kolu i skalpa protiv Fenerbahčea nije preterano proslavila.

Posebno dobro izgleda Zvezdin međusobni skor protiv Brosea. Crveno-beli su dobili sva četiri međusobna duela. Prošle sezone se igralo na koš u Nemačkoj, dok je Zvezda lagano dobila duel u Beogradu s 74:60.

I trener Crvene zvezde Dušan Alimpijević se uzda u domaći teren. Inače, trebalo bi i na ovom meču, kao i protiv Makabija, da samo donji prsten Arene bude u opticaju.

”U svom rosteru imaju pet-šest igrača koji mogu, i igraju na pozicijama jedan i dva, počev od Zisisa preko Hikmena do Heketa, svi mogu biti organizatori igre. Ekipa je kompletirana dovođenjem Rajta iz Igokee i sada je tu sastav sa preko 12 dobrih igrača. Sa druge strane, naše šanse za pobedu se povećavaju kada igramo kući u atmosferi koju imamo. Ovde kada imamo pune tribine, definitivno nikome nije lako”, rekao je Alimpijević.

Zvezda postiže više koševa u proseku od Bamberga (82,8:78), ima više skokova (31,3:30,8), asistencija (16,3:15,5) i duplo više ukradenih lopti (7,3:3,5). Zvezda je bolja u šutu za tri, dok je Brose bolji u slobodnim bacanjima i šutu za dva poena.

Najbolji strelac Zvezde do sada je Milko Bjelica sa 18 datih poena, dok je Tejlor Ročestina drugom mestu sa 16,8 (ovo će mu biti 50. utakmica u Evroligi u karijeri). Inače, njih dvojica su četvrti i peti najbolji strelac dosadašnjeg toka Evrolige. U Zvezdi se do sada ističe još Džejms Feldin sa 12 poena. Riki Hikmen je najbolji u Broseu sa 14 poena u proseku, Radošević je na 11,8 i Rubit na 9,8.

Zvezdo - iskoristi ovu priliku.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar