Oštetili budžet za 4,5 miliona KM

Okružnom javnom tužilaštvu Doboj podnesen je izvještaj protiv M. M. i N. B iz Doboja zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja oštetili budžet i vanbužetske fondove RS za 4. 592. 132,32 KM.

Republika Srpska 02.11.2017 | 12:29
Oštetili budžet za 4,5 miliona KM
Protiv M.M. podnesen je izvještaj zbog osnova sumnje da je izvršio krivično djelo "Zloupotreba ovlašćenja u privredi" i krivično djelo "Nepravilno izdavajanje sredstava pravnih lica", a protiv N.B. da je počinio krivično djelo pomaganje u vezi sa navedenim krivičnim djelima, saopšteno je iz PU Doboj.

Za prijavljenog M.M. postoji osnov sumnje da je kao odgovorno lice u privrednom društvu sa područja grada  Doboja, u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi navedenom privrednom društvu, u periodu od 01.01.2014. godine do 30.06.2017. godine, znajući da su računi navedenog društva blokirani po rješenjima o prinudnoj naplati poreza Poreske uprave RS koja bi u slučaju isplate novca na račune društva, shodno isplatnom redu bila  u mogućnosti da naplati svoja potraživanja, te je znao da su računi blokirani i po sudskim rješenjima o izvršenju u korist ostalih povjerilaca fizičkih i pravnih lica, svjesno je prekršio Zakon o poreskom postupku Repubike Srpske, tako što je naložio da se zaključe ugovori o cesiji kao i kompenzacije, i sva novčana sredstva koja su mogla ili su trebala biti uplaćena na račun privrednog društva usmjeravao je na račune povjerilaca.

Prijavljeni M.M. je inostranim kupcima davao  instrukcije da plaćanje duga za kupljenu robu izvrše na nerezidentni račun privrednog društva koji je koristio za direktno plaćanje povjeriocima, te je sa istog računa vršio prenos sredstava na račun drugog privrednog društva iz Doboja koji mu je stavio na raspolaganje drugoprijavljeni N.B., odgovorno lice privrednog društva iz Doboja.

"Na navedeni način prouzrokovana je  nesposobnost privrednog društva za pravovremeno plaćanje poreskih obaveza usljed čega je nastupila šteta za budžet i vanbudžetske fondove Repubike Srpske u iznosu  od 4.592.132,89 KM,  za koji iznos je privredno društvo sa područja grada Doboja ostvarilo protivpravnu imovinsku korist", navodi se u saopštenju PU Doboj.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Pendula

02.11.2017 13:21

U Sarajevu kruze price da ce se sprovesti referendum o finansiskoj situaciji u Srpskoj i eventualnom ocjepljenju Federacije iz zajednickih prihoda na nivou BiH !

ODGOVORITE
Name

538

02.11.2017 14:01

Pa RS bi bilo malo i penzionerski fond Norveške . Ogulili bi ga za mjesec dana . Malo Srbiji malo u svoj džep ...

Name

re pendula

02.11.2017 17:22

Pendula, i ja sam za taj finansijski referendum i odcepljenja FBiH od RS. Dosta mi iz Federacije krpimo tu RS. Nek je Dodik dalje krpi.

Name

pop

02.11.2017 14:25

Sto krijete identitet

ODGOVORITE
Name

borac

02.11.2017 14:37

Naravno zato su na vlasti pa nije dzabe narod birao prave.

ODGOVORITE
Name

Penzioner

02.11.2017 15:39

Kod mene u Osmacima su dva samohrana brata odlezali po 6 mjesei zatvora sto su bez pravno osijkli par metara drva radi ogreva i niko nije krijo njihova imena jedino sto im je sud izasao u susret po je prvo odlezo jedan pa poslije drugi kad je prvi izaso iz zatvora da bi imo ko biti kod kuce a ovekrijete ko svako zna da ce biti pustani kao i oni svi dosada sto su pokrali milione

Name

Ronhill

02.11.2017 17:19

Koliko je gospodin Milorad D. ostetio budzet, bolje da ne (sa)znamo.

ODGOVORITE