Sjećanja: Zvezda i Englezi - Junajted, Enfild, muk i Lisice...

Od 1956. godine, kada je debitovala u evrokupovima, Crvena zvezda odigrala je ukupno osam dvomeča sa engleskim klubovima.

Fudbal 02.11.2017 | 14:00
Sjećanja: Zvezda i Englezi - Junajted, Enfild, muk i Lisice...
Onaj protiv Arsenala u Beogradu pre dve nedelje bio je osamanesti susret crveno-belih sa nekim timom iz najjače lige Engleske.

Dok čekamo i na devetnaesti, koji je na programu od 21.05 na stadionu Emirejts, u okviru četvrtog kola Lige Evrope, prisetimo se nekih od najboljih, ali i najvećih, mečeva u Zvezdinoj istoriji.

Prvi okršaj našeg kluba sa Ostrvljanima iz 1958. godine ne budi lepa sećanja, ali ne zbog rezultata, već posle strašne tragedije koja je obeležila svetski fudbal za sva vremena. 

Mančester Junajted slavio je u prvom meču četvrtine finala Kupa šampiona na Old Trafordu, pogocima Bobija Čarltona u 65. i Edvarda Kolmana u 81. minutu, pošto je prethodno Lazar Tasić doneo vođstvo gostima u 35. 

Crveno-beli su uspeli da se vrate pred svojim navijačima (od 1:3) i izjednače, na nešto više od pola časa igre do kraja, ali su 'bebe' sera Mata Bazbija izdržale pritisak preko 50.000 gledalaca na stadionu JNA i prošle u polufinale.



Međutim, tamo nikada nisu stigle. Avion kojim se engleska ekspedicija vraćala za Mančester imao je nesreću na aerodromu u Minhenu, preživelo je devet igrača i menadžer Bazbi, a to što se dogodilo šestog februara stvorilo je veliko prijateljsko između dva kluba.

Samo dve sezone kasnije Zvezdu je put ponovo odveo u Englesku, a ovoga puta su Vulverhempton Vonderersi bili uspešniji, posle remija na otvaranju Kupa šampiona (1:1) Vulvsi su bili ubedljivi domaćini za prolaz u drugu rundu (3:0).

Na naredni dvomeč čekalo se do sezone 1972/73, kada crveno-belima nije bio dovoljan gol Vojina Lazarevića za slavlje u revanšu, posle pobede 'Pevaca' u prvih 90 minuta (2:0).

Nije se dugo čekalo na naplatu tri vezane eliminacije, a sjajna generacija najtrofejnijeg srpskog kluba potrudila se da to učini u velikom stilu – protiv velikog Liverpula u KEŠ.

Zvezda je na Marakani golovima Slobodana Jankovića i Vladislava Bogićevića savladala 'Crvene' (2:1), da bi potom ekipu legendarnog Bila Šenklija, predvođenu Kevinom Kigenom i Džonom Tošakom, istim rezultatom pobedila i na Enfildu za plasman među osam najboljih u Kupu šampiona.



Janković, Stanislav Karasi, Jovan Aćimović i Vladimir Petrović Pižon komandovali su u jednom u najboljih mečeva u istoriji Crvene zvezde, Lazarević je pogodio za vođstvo, a Janković golom u 90. minutu naneo prvi poraz Liverpulu na domaćem terenu u Evropi, ikada.

Jednako velika pobeda izvojevana je iste te decenije, 1978. godune, i to upravo protiv Arsenala, Najpre je u Beogradu Cvijetin Blagojević bio strelac jedinog gola u 14. minutu, ali je pravi šou usledio na Hajberiju.

Tog 6. decembra Zvezda je u sred Londona izbacila Arsenal iz Kupa UEFA, a mitski gol odluke postigao je Dušan Dule Savić. 'Tobdžije' su vodile od 69. minuta, ali su onda Nedeljko Milosavljević, Pižon i Blogojević odigrali fenomenalnu akciju, da bi Savić 14 dodavanje, odnosno centaršut Blagojevića, izveo idealan 'drop-kik' za veliko slavlje (1:1).

Bila je to sezona kada je naš tim nesrećno i nepravedno ostao bez prvog evropskog trofeja, a na putu ka velikom finalu sa Borusijom iz Mehengladbaha eliminisan je, i vraćen dug, Vulverhempton.

Spomenuti evropskih trofej stigao je 1991. godine u vidu najvećeg uspeha nekog tima sa ovih prostora, pobedom Zvezde nad Olimpikom iz Marseja u finalu Kupa evropskih šampiona i nikome u crveno-belom ne smeta takav raspet stvari, ali je veliki broj onih koji žale što nije odigran revanš sa Mančester Junajtedom 19. novembra iste godine.



Bio je to duel tradicionalnog Superkupa Evrope, ali zbog ratnog stanja u bivšoj Jugoslaviji revanš nikada nije odigran. Na kraju se ispostavilo da je gol Brajana Meklera bio dovoljan za trofej Junajteda, dok su se Darko Pančev i Dejan Savićević dobrano ispromašivali na Teatru snova, pa je Zvezda ostala bez triple krune.

Konačno, poslednji susret sa Englezima Crvena zvezda imala u prvom kolu Kupa UEFA septemra 2000. godine sa Lester Sitijem.

U Engleskoj je krenulo savršeno, Milenko Aćimović postigao je evrogol sa preko 30 metara, a domaćin je uspeo da izjednači i izbegne poraz, i sačuva kakvu-takvu nadu pred revanš.

Ipak, 'Lisicama' nije bilo spasa, iako se zbog političke situacije igralo u Beču, pa je tim Slavoljuba Muslina predvođen dvostrukim strelcem Goranom Drulićem lako prošao dalje.

Sada, pred Crvenom zvezdom je svakako najteži zadatak u novijoj istoriji, koliko god Arsen Venger igrao sa veoma izmenjenim sastavom, ali fudbal izuzetnim upravo čini činjenica da ništa nije nemoguće...



Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar