Ko će platiti dug Bolnice u Doboju?

Opštoj bolnici u Doboju godinama su se povećavala dugovanja, ali je danas ipak na ivici opstanka. Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Boganić i vršilac dužnosti direktora Opšte bolnice „Sveti apostol Luka“ iz Doboja danas su bili zbunjeni, jer grad neće da izmiri sva dugovanja za vodu ove zdravstvene ustanove.

Republika Srpska 31.10.2017 | 20:55
Ko će platiti dug Bolnice u Doboju?
Iako su svi znali da je isključivi dužnik za dugovanja dobojske bolnice Vlada Republike Srpske, rado je prihvaćena odluka Skupštine grada Doboja da izmiri kompletan dug od 380.000 KM dobojskom Vodovodu.

Prihodi u budžetu Doboja nisu takvi da ovakav dug može lako da bude izmiren, pa je predložena odluka kojom bi na sljedećoj sjednici Skupštine grada trebalo učestvovati u smanjenju duga umanjena za pola iznosa, što je zbunilo ministra i vršioca dužnosti direktora Bolnice. Istovremeno, nisu dali objašnjenje zašto Vlada Republike Srpske ne plati ovaj dug.

„Iznenađen sam. Ovo je neozbiljno; danas se menja odluka koja je već trebalo da bude realizovana. Direktor ima običaj da vraća novac, pa ne znam kako će biti“, izjavio je ministar zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić.

O rezultatima rada dobojske bolnice ministar i vršilac dužnosti direktora nisu opširnije govorili, osim što je Milorad Živković napomenuo da je nezadovoljan ugovorom sa Fondom zdravstvenog osiguranja Srpske, kojim se ni osnovni troškovi ove ustanove ne mogu pokriti.

Živković smatra da odnos sa Fondom i ugovori moraju da budu drastično promijenjeni, jer dobojska Bolnica od svih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj dobija, prema broju stanovnika i pacijenata, najmanje sredstava.

Činjenica je da je dobojska Bolnica regionalna bolnica, a da o dijelu njenog duga razmišlja samo dobojska Gradska skupština, dok se ostale skupštine poput onih sa regije u Modriči ili
Derventi i Brodu nisu pokušavale solidarisati u rješavanju problema koji je, na kraju krajeva, u isključivoj nadležnosti Vlade Republike Srpske.

BN televizija

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Mitar

31.10.2017 20:16

A molim te lijepo kritikuje grad Doboj sto ne uplati sredstva. A bolnica pod ingerencijom Vlade i njegovom . I on nesto prica. Pa sve bolnice su u dugovima do guse. A oni idu i prave nove bolnice , i to iz kredita koji se nece poceti otplacivati iducih 10 godina. Sve sto pravi kva Vlada je iz kredita. Putevi, bolnice, te kupovina uniformi za policiju , kupovina policijskih auta, sanitetskih vozila. Sve kreda

ODGOVORITE
Name

re

31.10.2017 22:05

Pa platice sveti luka

Name

Kiki

01.11.2017 11:20

Sam sto su platili racune za struju sad voda... poslje ide za smece pa izpocetka..

Name

Mitar

31.10.2017 20:22

Da li vam je poznato da je bivsi direktor bolnice Doboj Vlado Djurdjevic zvani Zuti- SNSD, (direktor koji je napravio ovoliki dug u bolnici), sada direktor Instituta za javno zdravlje regionalni centar Doboj

ODGOVORITE
Name

Boza

01.11.2017 06:14

Opštine u kojima vlada SDS namjerno prave gubitke I onda prebacuju na Rebubliku,čist primjer banje Dvorovi

Name

Zai Jian

31.10.2017 20:22

Ih, ko će platiti? Pa Republika Srpska je puna ovaca za šišanje, kao da je to problem.

ODGOVORITE
Name

kod Šamca

31.10.2017 21:02

Dug će platiti pacijenti time što će biti bolesniji i bolesniji, nesposobniji i nesposobniji zato što vlast ne cijeni teritorijalno nadležne bolnice. Spadam bolnici u Doboju tako da s drugim bolnicama nemam ništa. Treba svakom pacijentu po jedan ćup zlata za privatne ljekarske ordinacije i onda bi trebalo biti bolje pacijentima.

ODGOVORITE
Name

Kija

01.11.2017 05:45

I jos se Bogdanic ruga n.a. racun direktora bolnici vezano za povrat novac.Sram ga bilo.

Name

kod Šamca

01.11.2017 07:37

Kako se ima obraza rugati doktorima i osoblju koji u bolnici u Doboju rade na crno zbog njegovog bezobrazluka. Oni što rade u bolnici imaju težak život. Oni rade nekad i po noći. Dovoze im pacijente koji su imali teške operacije tumora i hematoma na mozgu i svim ostalim organima. Kakvo je to nepošovanje vlasti prema zdravstvenim radnicima i ustanovama. A pacijenti kao odbačeni iako se ne hvale kućnim budžetima moraju ići u privatne ljekarske ordinacije za svašta.

Name

Dr Džajić

01.11.2017 16:31

Savjet kolegi direktoru da se ne sikira. Udri brigu na veselje ko sto i ja radim. Po zakonu ne smiju da ti iskljuce vodu, bolnica si. Sto imas para dobavljacima svojim prebaci. Ja imam milion duga za vodu pa laganica

ODGOVORITE