BL: Dortmund pada, novi poraz Kelna, Bajernu derbi!

Novi poraz Kelna, Dortmund izgubio, Kostiću 90 minuta.  Ekipa Kelna i dalje je bez pobede u Bundesligi, pošto su u desetom kolu poraženi od Bajera iz Leverkuzena sa 2:1.  Sjajan meč u Hanoveru, šest golova i kiks do danas prvoplasirane Borusije, koja je meč završila sa desetoricom igrača.  Lajpcig ponovo žrtva, Bajern na vrhu! Drugi put u tri dana Bajern savladao Lajpcig. Nakon prolaska u osminu finala njemačkog kupa Bavarci upisali i tri boda u Bundesligi i zasjeli na vrh tabele.

Fudbal 28.10.2017 | 22:25
BL: Dortmund pada, novi poraz Kelna, Bajernu derbi!
Keln, koji igra u Ligi Evrope sa Crvenom zvezdeom, doživeo je osmi proaz u šampionatu i "zakucani" su za dno tabele.

Gosti su došli do vođstva u 23. minutu, kada je na asistenciju Sorensena, Serou Žirasi savladao Lena. Keln je vodio na poluvremenu i činilo se da bi mogli da zabeležiti dobar rezultat.

Međutim, Leon Bejli je u 54. minutu izjednačio, a potom je i Bender u 74. minutu doneo kompletni preokret. 

Srpski fudbaler Miloš Jojić na terenu je proveo poslednjih 13. minuta, pošto je u 77. minutu zamenio Lemana. 

Borusija iz Dortmunda poražena je u destom kolu od Hanovera sa 4:2, a mladi Zagadu u mnogome je uticao na poraz Dortmunda. 

Iako je postigao pogodak u 27. minutu, čim su gosti izjednačili, 18-godišnji Francuz je u 59. minutu napravio faul za crveni karton, a potom je Hanover iz slobodnjaka minut kasnije došao do prednosti 3:2. 

Desetkovani igrači Dortmunda nisu uspeli da pruže jači otpor, pa su do kraja primili još jedan gol. Strelac u 86. minutu bio je Bebou. 

Fudbaleri Hambrug poraženi su od Herte sa 2:1, a reprezentatitvac Srbije Filip Kostićodigrao je svih 90. minuta za poraženi sastav. Menhengladbah je slavio na gostovanju protiv Hofenhajma sa 3:1, dok su Šalke i Volfsburg odigrali 1:1. 

Šalke je vodio do 90. minuta, ali je onda Oriđi u 90+3 doneo veliki bod gotima iz Volfsburga.

Borusija Dortmund posle 10. kola više neće biti lider nemačkog prvenstva. "Milioneri" su na "HDI Areni" u Hanoveru izgubili od istoimenog tima rezultatom 4:2 (2:1).

To im je drugi poraz ove sezone, a oba su doživeli u poslednja tri kola, uz samo jedan osvojen bod, nakon šest pobeda iz prvih sedam kola.

Rezultatu iz Hanovera najviše će se obradovati Bajern i Lajpcig, koji u Minhenu od 18.30 časova igraju derbi kola. Pobednik te utakmice će izbiti na čelo tabele, a Bavarcima će biti dovoljan i nerešen ishod.

Čuvar mreže "milionera" Roman Burki drugu utakmicu zaredom skrivio je penal.

Brazilac Žonatas lako je realizovao najstrožu kaznu i doneo prednost domaćinu, koja nije dugo potrajala. Nakon velike gužve u šesnaestercu Hanovera, defanzivac "milionera" Dan-Aksel Zagadu pogodio je cilj.

Pravo je čudo kako Borusija nije povela u 37. minutu. Andrej Jarmolenko je bio sam na šest metara, ali je šutirao visoko preko gola. Kazna je stigla iz kontranapada tri minuta kasnije, kada je Ilas Bebu realizovao brzu akciju, za novo vođstvo domaćih.

Ono što nije uspeo u prvom, jeste na početku drugog poluvremena. Ukrajinac je dobro zahvatio jednu odbijenu loptu i sproveo je u mrežu za 2:2.

U 59. minutu je strelac prvog Borusijinog pogotka Zagadu sprečio skoro sigurno vođstvo Hanovera, ali je napravio faul kao poslednji igrač odbrane i zato morao u svlačionicu.

Ispostavilo se da se bezuspešno žrtvovao, jer je Feliks Klaus iz slobodnog udarca milimetarski precizno pogodio mrežu i treći put doneo prednost svom timu.

Uprkos igračkom deficitu, Borusija je imala nekoliko izuzetno dobrih prilika za izjednačenje.

Ipak, kada su svi krenuli u napad, brzonogi napadač iz Togoa Bebu drugim golom, opet iz kontranapada, zapečatio je sudbinu gostiju pet minuta pre kraja i postavio konačnih 4:2.

Bajern je imao sreće u srijedu kada je morao penalima da savlada Lajpcig u meču Kupa Njemačke, ali u subotu uveče nije bilo dilema oko pobjednika.

Njemački šampion rutinski je savladao Lajpcig rezultatom 2:0 i stigao do 27. vezane pobjede kod kuće.

To znači da će Bajern putovati u Dortmund na „Der Klassiker“ u sljedećem kolu kao lider na tabeli, jer je Borusija ranije danas poražena 4:2 od Hanovera, pa Bavarci nakon deset kola imaju tri boda prednosti.

Istini za volju, nakon duela Bajerna i Lajpciga u minhenu vjerovatno će se mnogo pričati o odluci sudije Danijela Ciberta koji je nakon pregledanja video snimka pokazao Viliju Orbanu crveni karton zbog starta nad Arjenom Robenom.

Bez svog kapitena Lajpcig u subotu nije imao šanse na Alijanc Areni.

Ekipa Jupa Hajnkesa iskoristila je igrača više da dodatno pojača dominaciju na sredini terena, a ubjedljivijeg poraza Lajpcig je spasio njen golman Peter Gulači koji je odlično reagovao u par navrata.

Ofanziva na njegov gol počela je u devetom minutu, kada je Martinez tukao glavom pored gola poslije kornera, a samo četiri minute kasnije opasna situacija nakon spornog slobodnog udarca.

Roben je odlično utrčao iza odbrane Lajpciga u kojoj danas nije bilo usklađenosti štoperskog para sa bekovima, kapiten Orban pokušao je da zagradi loptu, a Cibert je dosudio prekršaj, da bi nakon pregledanja snimka donio odluku o sankciji – crveni karton.

Gulači je uspio odličnom intervencijom da spasio svoj gol nakon pokušaja Robena iz slobodnog udarca, međutim, pet minuta kasnije, poslije odličnog prodora i ubacivanja Holanđanina nije mogao ništa.

Džejms Rodrigez je iz prve prizemnim udarcem zatresao mrežu i još jednom pokazao da je važan šraf u ekipi Jupa Hajnkesa.

Mađarski golman istakao se i u 24. minutu, kada je jednom rukom odbranio pokušaj Levandovskog glavom, ali ni Poljak nije odustajao.

Štoperi Lajpciga poslije dodavanja Martineza ostavili su Levandovskog iza leđa u ofsajdu, ali su nedozvoljenu poziciju poništili bekovi gostujućeg tima koji nisu najbolje pratili svoje saigrače u sredini i napadač Bajerna našao se u situaciji iz koje ne promašuje.

Levandovski je rutinski matirao Gulačija za vođstvo 2:0 i svoj deseti gol ove sezone, kojim se izjednačio na listi najboljih strijelaca sa Pjer-Emerikom Obamejangom.

Pobjeda mogla biti i ubjedljivija, da je lopta nakon udaraca Alabe na startu ili Robena pred kraj drugog poluvremena išla nekoliko centimetara bliže golu.

Jup Hajnkes u finišu meča pružio je priliku Rafinji i Tolisu, a još krajem prvog poluvremena i Vidalu, nakon što se Levandovski požalio na povredu.

Iskusni njemački stručnjak ovom pobjedom produžio je niz nepobjedivosti na klupi Bajerna na 28 mečeva, od kojih je samo četiri puta remizirao.

Posljednji put Hajnkes je sa Bejernom izgubio na današnji dan prije pet godina od Bajera iz Leverkuzena (1:2).

REZULTATI 10. KOLA:

Hofenhajm - Borusija Menhengladbah 1:3 (1:0)
/Demirbaj 25 - Azar 61, Ginter 79, Vestergard 82/

Šalke - Volfsburg 1:1 (1:0)
/Bentaleb 42p - Origi 90+3/

Bajer Leverkuzen - Keln 2:1 (0:1)
/Bejli 54, Bender 74 - Girasi 23/

Herta - Hamburger 2:1 (1:0)
/Štark 17, Rekik 50 - Arp 73/

Hanover - Borusija Dortmund 4:2 (2:1)
/Žonatas 19p, Bebu 40, 86, Klaus 60 - Zagadu 27, Jarmolenko 52/

Bajern - Lajpcig 2:0 (2:0)
/Rodrigez 19, Levandovski 38/

u nedelju:

Verder - Augzburg 15.30
Štutgart - Frajburg 18.00

odigrano u petak:

Majnc - Ajntraht 1:1 (0:1)
/Serdar 71 - Bel 37ag/

TABELA: Bajern 23, Borusija D. 20, Lajpcig 19, Hanover 18, Šalke 17, Borusija M. 17, Hofenhajm 16, Bajer 15, Ajntraht 15, Herta 13, Augzburg (-1) 12, Majnc 11, Volfsburg 10, Štutgart (-1) 10, Frajburg (-1) 8, Hamburger 7, Verder (-1) 5, Keln 2.

Izvor: B92/mondo.rs/mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar