Političari kroje zavjere u BiH

BiH i dalje ima podršku Sjedinjenih Američkih Država. Američka amabasada svakodnevno pruža podršku BiH - zemlji koja se sastoji od dva entiteta i distrikta, kaže ambasadorka SAD u BiH Morin Kormak.

Bosna i Hercegovina 27.10.2017 | 22:32
Političari kroje zavjere u BiH
Na agresivno ponašanje predsjednika Srpske Milorada Dodika prema američkoj ambasadi i njegove optužbe da utiču na bh-pravosuđe, naročito u svjetlu presude Naseru Oriću, Kormakova kaže:

"Naš jedini cilj je da damo podršku pravnoj državi u BiH da bi ova zemlja išla naprijed. Radimo na tome da damo podršku vladavini prava. Ni na koji način ova ambasada, niti ja, ne utičemo na pravosuđe niti se miješamo u njihov rad niti na odluke koje donose.

Ono što je izuzetno tragično jeste da žrtve ratnih zločina na svim stranama trpe zbog toga, jer im se ne ukazuje nikakvo poštovanje, jer u vezi sudskih slučajeva koji se vode, potvrđuje se da postoji političko iskorištavanje i manipulacija.

Ono što nas zanima i što jeste izazov je djelovanje političkih lidera, političara koji ne obraćaju pažnju na Dejtonski mirovni sporazum u smislu da podrivaju njegovo provođenje", rekla je Kormakova.

Ona je dodala da SAD nema nikakav problem ni sa Republikom Srpskom ni sa insitucijama Republike Srpske, a ni sa njenim građanima.

"Mi sa građanima sarađujemo i radimo. Ono što jeste problem jesu političari koji na neki način pokušavaju odvući pažnju javnosti i građana od onoga što nisu uradili tako što izmišljaju ili stvaraju neprijatelje protiv kojih se bore, umjesto da se fokusiraju na one stvari koje su od istinske važnosti", rekla je Kormakova.

Odgovarajući na pitanje o Dodikovim optužbama da SAD utiču na rušenje institucija Srpske, Kormokova je istakla:

"I Vlada u Vašingtonu i ambasada ovdje podržavaju sve one institucije koje su formirane po Dejtonskom mirovnom sporazumu. Dajemo podršku državi BiH, za oba entiteta i distriktu.

Mi smo dokazali u proteklih 20 godina da dajemo podršku svim aspektima Republike Srpske, a ono što političari rade jeste da izmišljaju neprijatelje da bi odvukli pažnju od onih istinskih važnih stvari za građane, a to su pitanja koja se tiču ekonomije, ekonomskog napretka, uspostavljanje kvalitetnog zdravstvenog sistema. Zaista, te optužbe da mi želimo podrivati institucije Republike Srpske nemaju nikakvog osnova", kaže Kormakova.

Govoreći o odnosima Srbije i Hrvatske sa BiH, američka amsadorka ukazala je na veliku važnost regionalne saradnje, te da vidi pozitivne korake.

(RSE, BN)


Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

REacTOR

27.10.2017 20:58

Nema los odnos i misljenje ova odlazeca, dolazeca prema nama,narodu.Zalaze se za nas.Nas jedino hebe ova sadasnja situacija,gdje nam budzetlije uzimaju nasu lovu,pare,novac,koji bi trebao nama u korist ici,a zapravo je raspodijeljen u familijarne svrhe.A mi kao narod uvijek te iste biramo,jer nam non stop ubacuju soli u medjuljudske,medjuetnicke,medjunacionalne ,one kako spomenuh na pocetku,odnose.Aferim narode moj.Izvolite kako hocete,ja vidim da nam se lose pise,u smjeru izolacije.To su mnogi uvidjeli pa sturu okrenuli.Ali za kraj hajke nema skorog zavrsetka,tek je predizborna.Cirkus je otvoren.

ODGOVORITE
Name

СРБ

28.10.2017 05:42

Ова амбасадорка прича ствари које смрде до неба: (1) САД су земља која КОНСТАНТНО измишља непријатеље како би имала разлог да нападне неку земљу и да је пороби: Вијетнам, Кореја, Ирак, Србија, Сирија, Афганистан, Либија... (2) САД су поставиле СВЕ окупационе намјеснике - све оне које амбасадорка оптужује да се свађају у БиХ, сви то раде по налогу америчких и британских обавјештајних служби.

Name

Ante

27.10.2017 21:31

Ljudi dajte ovoj zeni slusni aparat da zena cuje kad nevidi za 3 mjeseca su zaustavili rad a je..u nas 22 godine sa glupostima i svojim interesima

ODGOVORITE
Name

BOBA

27.10.2017 21:41

GOSPOĐA KORMAKOVA KULTURNO ODGOVARA NA PROZIVKE .NIŠTA NIJE REKLA ŠTO NIJE TAČNO .VELIKI POZDRAV.

ODGOVORITE
Name

Neko iz mase

28.10.2017 07:12

Kormak I kultura ne mogu u istu rečenicu, nikako.

Name

re Boba

29.10.2017 08:05

Ko u svijetu radi o zlu, govori i sledeći podatak: Sjedinjene Američke Države su, od svog osnivanja do danas, provele većinu vremena u ratu protiv nekoga. Od 1776. do 2015. - u 239 godina postojanja - SAD su bile u ratu čak 222 godine. Ukupno je samo 17 godina američke istorije prošlo bez većih ratova. Niti jedan predsjednik SAD-a nije bio mirnodopski predsjednik, svaki od 44 dosadašnja predsjednika barem je dio svoje vladavine proveo kao ratni predsjednik.

Name

Izraelac

27.10.2017 21:42

Izrael je amerika za ameriku . Srbi se samo na izrael trebaju ugledati , da budu mala drzava a jaka.. samo ne mogu to postici sa ovakvim bezveznjacima od politicara jer nisu dovoljno pametan narod, pa izaberu ljude koji ne znaju da se ponasaju u skladu 21 vijeka i da komuniciraju sa svjetskim silama ...

ODGOVORITE
Name

Re

28.10.2017 05:43

Jevreji su vrijedni i pametni za razliku od nas

Name

Re

29.10.2017 22:28

A koga izabrati i birati. Kad godinama jedni te isti se vrte . Sve iste face koje su dodijale i Bogu i narodu.

Name

Ilija iz Zvornika

27.10.2017 22:50

daleko vam ljepa kuca bila stodalje odavde mi hocemo Putina i Rusiju a ne ameriku kojanas je bonbardovala

ODGOVORITE
Name

Spase

28.10.2017 01:34

E moj ilija bas si budala pa zar nevidis koliko naroda ceka na redove pred zapadnim ambasadama koliko naroda vozi kola zapadne proizvodnje pa i tvoj baja vozi kola sa mrskog mu zapada. a nista rusko jedino rusko imamo kad baja plati putinu da ga kao primi i sanjim se uslika. rusi namuzese naftnu industriju i uzese savprofit od nje to je sto imamo od tvojih rusa

Name

Hrsuz

28.10.2017 03:48

@Ilija iz Zvornika: I opet će, i opet će, ako bude sreće.........

Name

Nikola neznanovic.

28.10.2017 00:39

Dodik mora ici sa vlasti i Zeljka i tajkuni dabamuje.

ODGOVORITE
Name

Naslov

28.10.2017 01:07

Nekad su neprijatelji stvarali Bh. politicare, a sada BH.političari izmišljaju neprijatelje

ODGOVORITE
Name

ceto iz zvornoka

28.10.2017 01:49

Pa treba vas amerika opet bombardovati da vas nauci pameti.malo sutra ces sa rusima.

ODGOVORITE
Name

Hamdo

28.10.2017 05:19

Gospodjo ambasadorice mlatite praznu slamu viste unistili bivsu nam drzavu vi ste podijelili B i H viste doveli dodika iostale kriminalce na vlasti ako nije tako onda ih smijenite

ODGOVORITE
Name

GANDI

28.10.2017 20:14

To se zove Politika.Srbi vole srbovanje i oni Im daju Horoza da fino pjeva.Bosnjacima treba kao put u EU i neka sigurnost.Ako su Tursku primili u Eu primice i Bih.Hrvati su isto dobili svoju laz.Oni gledaju svoj interes.Jadni smo mi ako mislimo da nas vole Rusi,Ameri,Kinezi.Treba fino sa komsijom pa makar i bio druge vjere zbog interesa.

Name

Vojnik

28.10.2017 07:10

Gospodjo dali je za vas normalno sram vas bilo da NaserOric nije osudjen ni dan zbog ubijenih 3000Srba u Podrinju ako nisra po komandnoj odgovornosti neznam o cemu ti pricas imas li ti oci ,usi pamei da sveovo vidis skontas i povezes!!!!

ODGOVORITE
Name

QQ

28.10.2017 07:23

Pa nije srpski narod lud da nevidi kome je gospođa naklonjena ,nikada nije Bakirov postupak kritikovala a Dodikov svaki postupak,ona surađuje sa srpskim narodom ko ji je 90%izglaso za 9.januvar a ona opet protiv dali je to surađivanje ,za gospođu je to dobro surađivanje ,koji srbin to prihvaća ja se pitam

ODGOVORITE
Name

Bakson

28.10.2017 22:22

u pravu je prvi covjek prve stranke s onu stranu atlantide,a gleda to , al ne moze nista izbrazdati na bolje.Mora u clanstvo neke nove stranke i uzeti drzavljanstvo pa da prducka ,ali bi se brzo uklopila sa ovom bagrom i sve isto.To ti u prevodu na bosanski znaci Ameriko Cemeriko,ni sebi ne mozes pomoci od silne bijede,a kamoli nama , saki jada i cemera dok mafija vlada.Zar nije tako chiff-ice.A za pet minuta mozete ovu patnicu dovesti u red i prosperitet,a rijesiti se deratizacijom nakocenih stakora....Zar ne ...Pozdrav.

Name

Drugi Vojnik

28.10.2017 22:31

Prvi vojnice,tebi jos ratni stimulansi JNA nisu izlapeli iz glavuse ,lupas brate ko Djoda,kako sracuna otfrlje cifru a veca je,al u borbi ....Dobili ste i Ameri su vas sacuvali ko Vlado Segrt cetnike krajem onog rata,da ne dobijete po guzici skroz.Ili si bio i ti u Nemackoj,pa se vratio i ulebio na drzavne BiH jasle,pa pricas nebuloze,a neko svedoci dok tipkas...,e moj borac.