Rigorozne mjere španske vlade

Španska vlada preuzela je prve korake za odgovor na situaciju u Kataloniji time što je raspustila regionalni parlament, smenila vladu i šefa policije, rekao je španski premijer Marijano Rahoj.

Svijet 27.10.2017 | 21:38
Rigorozne mjere španske vlade
Rahoj je dodao da će u Kataloniji biti održani izbori 21. decembra.

On je dodao da je proglašenje nezavisnosti Katalonije nelegalno.

Rahoj je najavio da će ministri u centralnoj vladi preuzeti ovlašćenja katalonske administracije, preneo je Rojters.

Kako prenosi Vangvardija, španska vlada je smenila katalonskog lidera Karlesa Pudždemona, potpredsednika Oriola Žunkerasa i sve članove vlade.

Rahoj je posle sastanka kabineta rekao da će biti zatvorena katalonska diplomatska predstavništva, koja su poslednjih godina otvorena u Njujorku, Londonu i Parizu, kao i da će biti otpušteni katalonski predstavnici u Briselu i Madridu.

"Nikada nismo želilil da dođemo do ove tačke", rekao je Rahoj i dodao da je cilj da se Katalonija vrati u normalno i legalno stanje što je pre moguće, preneo je AP.

Prethodno je Španski senat odobrio je vladi u Madridu da uspostavi direktnu kontrolu nad Katalonijom, odnosno da aktivira član 155 ustava.

Katalonski parlament proglasio je danas tajnim glasanjem nezavisnost katalonske republike.

(Tanjug)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Global zitizen

27.10.2017 20:09

Tako to rade ozbiljne drzave.

ODGOVORITE
Name

Zoki

27.10.2017 20:26

Nije stvar dali je ozbiljna Drzava ili ne,nego je stvar koje podrzava,a nas sa Kosovom niko nije podrzavao nego nas i bonbardovao sto smo svoje branili.Nisu arsini isti za sve.

ODGOVORITE
Name

Sa

27.10.2017 21:08

Probudi se. Svijet nije pravedan svijet. Svijet je satkan od interesa i zakona jaceg. PRESTANI DA GLUMIS ZRTVU. UVIJEK SE IMA DVIJE STRANE MEDALJE. TVOJ NAROD KAO I OSTALI NARODI SU PREZIVJELI TRAGEDIJE, KAO I MNOGE ZLOCINE.

Name

za Zoki

27.10.2017 21:18

Zasto je prije toga Milosevic ukinuo AP Kosovo i automatski postavljao kadrove koji su u njrgovoj sluzbi a Katalonija je prakticno imala sve i zato ce sada sve izgubiti.

Name

mravojed

28.10.2017 05:36

To su trazili to su i dobili, A kosovo je bilo ok.

ODGOVORITE