Zajec: Grci i Srbi su povezani, ali prema Hrvatima su OK!

Velimir Zajec, čuveni hrvatski fudbaler, rekao je pred baraž za SP u kojem će igrati Hrvatska i Grčka, da su Grci uvek bili korektni prema njima.

Fudbal 01.11.2017 | 15:00
Zajec: Grci i Srbi su povezani, ali prema Hrvatima su OK!
Uprkos velikoj povezanosti Srba i Grka, Zajec ističe da su oni uvek bili "Ok" prema njima.

Zajec je veliki deo života proveo u Grčkoj, pošto je kao igrač nastupao za Panatinaikos od 1984-1988, dok je bio i trener i sportski direktor ovog grčkog kluba.

"Ima puno sličnosti, ima i kod njih te doze nediscipline, tu smo mi čak nešto kvalitetniji od njih. Slični smo po tome što je i Grčka prelepa kao i Hrvatska, ali oni su je prilično obezvredili, politika i političari su je praktički doveli na rub srama. Sad se polako izvlače, izlaze iz one ružne zone u kojoj su se našli. Inače, oni su vrlo temperamentan narod i nisu neradnici, rade puno oni i spretni su, pogotovu su spretni trgovci. Kad ih upoznaš, oni su OK. Pa i prema nama su OK, cene Hrvate. Iako imaju svoju povezanost sa Srbijom, oni su prema Hrvatskoj uvek bili korektni", rekao je Zajec za "Večernji list". 

Navijači Panatinaikosa su bliski sa pristalacama Dinama iz Zagreba, "Bad Blue Boys". 

"Jesu, kao što su navijači Olimpijakosa bliski s navijačima Crvene zvezde, PAOK s Partizanom", istakao je Zajec. 

Iako Zajec napominje da su Grci i Hrvati u "OK" odnosima, prethodna gostovanja Hrvatske u ovoj zemlji nisu dobro prošla, pošto su izbijali veliki incidenti.

Kada je reč o baražu, Zajec ističe da Hrvatska nije htela Grčku da dobije, ali isto tako ni Grčka nije želela njih.

"Moja Grčka? Pa dobro, na nekakav način je i moja, tamo i sad provodim pola svog vremena. A kvalifikacije, pa mislim da ni mi nismo hteli Grke, ali ni Grčka nije htela nas za protivnike. To su uvek bile teške utakmice u kojima zasad Grci stoje malo bolje u međusobnom odnosima, ali mislim da je Hrvatska favorit, ne u velikim procentima. Nema velikih procenatau fudbalu, vidimo svaki dan da se u njemu događaju velika iznenađenja, ali kad analiziramo i igrače i sve ostalo, onda smo mi ipak dominantni", procenio je Zajec.

Grčka igra pomalo dosadan i defanzivan fudbal jer znaju da ne poseduju toliki kvalitet, smatra legendarni jugoslovenski fudbaler.

"Igraju tako jer su svesni da nemaju kvalitetu za drugačiji fudbal pa sve pokušavaju rešiti taktički. To je njihova filozofija, sjajno prouče protivnika, seciraju ga i onda blokiraju, neretko igraju “flaster” na pojedine igrače. Slično je i s klubovima, nije Olimpijakos “rasturio” Rijeku, iako on ove godine nije tako jak kao pre. Ali u njihovom je mentalitetu taj defenzivni blok, dobar i organizovan, igra bez puno rizika", rekao je Velimir Zajec.

Utakmica između Hrvatske i Grčke na programu je 9. novembra, dok se revanš igra tri dana kasnije.

Evropski baraž za Svetsko prvenstvo:

Prvi meč 9.11, revanš 12.11:
Severna Irska – Švajcarska
Hrvatska – Grčka

Prvi meč 11.11, revanš 14.11:
Danska – Republika Irska

Prvi meč 10.11, revanš 13.11:
Švedska – Italija

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar