Analiza: Ideja za spas ovdašnjeg fudbala...

Mega liga sa Zvezdom i Partizanom, drugi rang sa Vošom i Radničkim! Od TV prava 200. 000. 000 evra! Ipak, u drugom rangu takmičenja je planirano da kao predstavnik samoproklamovane države Kosovo učestvuje i Priština, što je automatski neprihvatljivo za srpske klubove.

Fudbal 29.10.2017 | 23:00
Analiza: Ideja za spas ovdašnjeg fudbala...
Iz Bugarske stiže ideja za spas fudbala na ovim prostorima, ali iza nje još uvek nije stao nijedan fudbalski Savez, niti su obavešteni FIFA i UEFA, pa ostaje da se vidi da li će se nešto promeniti u narednom periodu. U pitanju su dva ranga takmičenja, Mega liga 1 i Mega liga 2, u kojima bi učestvovali klubovi iz Bugarske, Srbije, Bosne i Hercegovina, Slovenije, Hrvatske, Grčke, Makedonije, Albanije, Kipra, Moldavije, Izraela, Azerbejdžana, Gruzije, Jermenije, ali i jedan iz samoproklamovane države Kosovo, što je automatski neprihvatljivo za timove iz naše zemlje.

Prvu grupu ili prvi rang takmičenja činilo bi 20 timova, a u njoj bi se nalazili i Crvena zvezda i Partizan. Najviše predstavnika bi imali Rumuni, tri u prvoj (Steaua, Dinamo Bukurešt i Univerzitatea Krajova), odnosno četiri u drugoj (Rapid, Petrolul, Univerzitatea Kluž i Kluž). Drugi rang takmičenja bi brojao 22 tima i u njemu bi od srpskih timova igrali Vojvodina i Radnički iz Niša.

Iz prvog ranga takmičenja bi na kraju ispala tri poslednjeplasirana tima, koje bi zamenila prva tri iz drugog ranga, dok bi njih pet ostalo bez učešća i u njemu bi učestvovalo pet novih timova.

Ideja je da se ovo takmičenje igra paralelno sa nacionalnim, a ono što je najprimamljivije od svega, jeste to da bi TV prava navodno iznosila oko 200.000.000 evra, a sve u cilju poboljšanja stanja fudbala u navedenim zemljama.

Ipak, u ovom trenutku se još uvek radi samo o ideji, koja nije zvanično komentarisana ni od jedne zvanične federacije, niti kluba. Navijači Crvene zvezde još ranije su izrekli svoj stav da su protiv bilo kakvih regionalnih liga, a činjenica da bi u njoj učestovala Priština, koja je jedina pomenuta u drugoj grupi, sasvim sigurno bi značila negativan odgovor od strane svih srpskih klubova i Saveza.

MEGA LIGA 1

Steaua (FCSB) (Rumunija)
Dinamo Bukureš (Rumunija)
Univerzitatea (Rumunija)
Olimpijakos (Grčka)
Panatinaikos (Grčka)
Makabi Tel Aviv (Izrael)
Makabi Haifa (Izrael)
Crvena zvezda (Srbija)
Partizan (Srbija)
Levski (Bugarska)
CSKA Sofija (Bugarska)
Dinamo Zagreb (Hrvatska)
Hajduk Split (Hrvatska)
Sarajevo (BiH)
Željezničar (BiH)
Olimpija (Slovenija)
Maribor (Slovenija)
APOEL (Kipar)
Omonija (Kipar)
Vardar (Makedonija)

MEGA LIGA 2

Rapid Bukurešt (Rumunija)
Petrolul (Rumunija)
Univerzitatea Kluž (Rumunija)
Kluž (Rumunija)
PAOK (Grčka)
AEK (Grčka)
Hapoel Tel Aviv (Izrael)
Beitar Jerusalim (Izrael)
Vojvodina (Srbija)
Radnički Niš (Srbija)
Botev Plovdiv (Bugarska)
* Bugarski tim 4 (Bugarska)
Rijeka (Hrvatska)
Nefči (Azerbejdžan)
* Azerbejdžanski tim 2 (Azerbejdžan)
Tirana (Albanija)
* Albanski tim 2 (Albanija)
Dinamo Tbilisi (Gruzija)
Ararat (Jermenija)
Zimbru (Moldavija)
Priština (Kosovo)
Budućnost (Crna Gora)

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar