Analiza - Ožegović vs Đuka: Brojke, učinak, uticaj...

Posle 11 prvih utakmica za Partizan. . .

Fudbal 29.10.2017 | 00:00
Analiza - Ožegović vs Đuka: Brojke, učinak, uticaj...
Partizan je preživeo Zemun. Dobio tri boda. I spoznao da Ognjen Ožegović i te kako može da bude koristan, ako ništa drugo makar na utakmicama Superlige.

Novi napadač crno-belih, u završnici prelaznog roka pristigao iz Čukaričkog, sve više zavređuje pažnju Grobara i učinkom na terenu smekšava njihov ispočetka tvrodkorni stav da nije poželjan zbog dešavanja u prošlosti koja imaju veze sa Crvenom zvezdom. Obećao je da će pričati na terenu i zasad taj „govor“, pre svega oličen u brojkama, budi nadu pristalicama crno-belih da su dobili (ili da su na dobrom putu da dobiju) igrača kao što je minule sezone bio Uroš Đurđević. S tim da njemu niko nije spočitavao istorijske činjenice...

Učinak sadašnjeg špica Olimpijakosa od 24 prvenstvena i četiri gola u Kupu Srbije dobija na posebnom značaju jer su njegovi pogoci bili vredni duple krune, međutim, iako je daleko maj - kad će se svoditi računi i ocenjivati da li je sadašnji Partizan nalik lanjskom - prva dva meseca Ognjena Ožegovića na Topčiderskom brdu nagoveštavaju da bi scenario mogao da bude sličan.

Pogotovo što mu je učinak maltene isti Đurđevićevom u istom periodu prošle godine. 

Obojica su došli u Partizan u smiraj prelaznog roka. Đurđević na poziv Marka Nikolićakome je pod hitno bio potreban špic, a Ožegović kao prirodna zamena za prvog strelca Superlige, jer je stasom, karakteristikama i načinom igre u dresu Čukaričkog pokazao da može da se uklopi u sistem u Humskoj. Đurđević je u prvih 11 utakmica dao sedam golova za crno-bele. U prvenstvu je tresao mreže Mladosti, Radnika (dva), Novog Pazara i Bačke, dok je u kupu bio dvostruki strelac protiv Napretka. Usput je zabeležio jednu asistenciju Leonardu na gostovanju u Surdulici. Bio je to period kad je u špicu delio teren sa Valerijem Božinovim, a po odlasku Bugarina ostao kao prva opcija i izradio sebe kao izuzetno bitnu kariku u Nikolićevog Partizana.

Sve to bez Evrope.

Ožegović je pak na istom uzorku jednako produktivan po tim. Dao je šest golova (niškom Radničkom, Radu, Bačkoj, Zemunu, kijevskom Dinamu i Rtnju u Kupu Srbije), ali je dvaput iznudio jedanaesterce - i to u poslednja tri kola - za golove Partizana na utakmicama u Surdulici i u Gornjoj varoši. Na taj način overavane su pobede i omogućeno ekipi Miroslava Đukića da bez stresa privodi kraju utakmice pre kojih je ionako računala na bodove.

Ognjen je zapravo samo nastavio da bude učinkovit kao u dresu Čukaričkog (zaslužan za 20 golova na 34 utakmice), bio je možda i ključna karika Nenada Lalatovića i nazire se da bi identičnu ulogu mogao da ima u Humskoj. Pod uslovom da mu se tim podredi kao što je u sezoni 2016/2017 radio za Đurđevića, a ovaj samo završavao njihove akcije.

Zaslužni su za po osam golova, međutim, ni Đurđević ni Ožegović nisu tipovi centarfora koji se preterano ističu asistencijama. Što u osnovi i nije njihov posao. Kako to treneri vole da kažu, „u 16 metara“ vide samo gol. Utisak je da je bivši špic crno-belih stabilniji, da može da podnese više duela, pa i batina, ali je sadašnji lukaviji, pa čim oseti kontakt pada, što timu donosi prednost u vidu jedanesteraca. I to je taj učinak koji se ne meri statističkim kolonama.

Ostaje pitanje je da li su i jedan i drugi timski igrači. I da li bi uopšte trebalo da budu. Pogotovo što su obojica za saradnika imali Leandrea Tavambu, čija uloga u timu ume da varira od utakimica na kojima je izuzetno koristan po ekipu do onih na kojima maši zicere, ali nema sumnje da je oštrica crno-belog napada ubojitija ako Kamerunac igra sa Srbinom.

Što bi, možda, trebalo da postane trend kad Miroslav Đukić sastavlja tim, jer Partizan sa dva špica, zar to nije pravi Partizan?

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar