Usvojen plan obnove Šećerane

Skupština Odbora povjerilaca Fabrike šećera u Bijeljini donijela je odluku da se pristupi izradi plana reorganizacije ovog preduzeća i da se ne ide u prodaju. Stečajni upravnik Lazo Đurđević, koji se ne slaže sa ovakvom odlukom, podnio je ostavku.

Republika Srpska 25.10.2017 | 20:15
Usvojen plan obnove Šećerane
Stav većine povjerilaca je da bijeljinska “Šećerana” ima perspektivu i ne treba da bude prodata u staro gvožđe.

"Plan reogranizacije predstavlja nastavak pravnog života Fabrike šećera, pokušaj da povjerioci preuzmu određena ovlašćenja, formiraju organe upravljanja i da u daljem postupku pronađu strateškog partnera za dokapitalizaciju Fabrike šećera", rekao je Faik Muhić, punomoćnik povjerilaca Fabrike šećera u Bijeljini.

Stečajni upravnik Lazo Đurđević, koji se zalaže za prodaju fabrike, tvrdi da plan povjerilaca nema uporište u zakonu.

Povjerioci i bivši radnici, izmučeni neuspjelim licitacijama, nagomilanim dugovima, podijeljenog su mišljenja.

"Ono što se nudi reorganizacijom, mi ne znamo gdje smo. Ja kao radnik Fabrike šećera mislim da je bolje ne naplatiti dug, nego postati još više zadužen", smatra Drago Vasilić, bivši radnik Fabrike šećera u Bijeljini.

Tešo Cvjetinović, bivši radnik bijeljinske “Šećerane”, podržava plan reorganizacije jer, kako kaže, svaki duži stečaj dovodi do propasti fabrike, a potražioci nikada ne dođu do svog novca.

Biće nastavljeni kontakti sa potencijalnim strateškim partnerima. Ocijenjeno je da dosadašnje ponude nisu bile ozbiljne.

Stečajni postupak “Šećerane” u protekle dvije godine koštao je pola miliona maraka, a svaki novi mjesec proguta još dodatnih 25.000 maraka. Ipak, postupajući sudija Božana Gužvić ukazuje da ne treba srljati sa novim potezima, jer prethodni izlazak iz stečaja i reorganizacija završeni su epilogom sa krivičnim presudama.



BN televizija

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

ATR

25.10.2017 17:54

JBG ...Ne moze Lazo Djurdjevic vise da uzima u dzep pa podnosi ostavku.Tako je Uradio I podnio ostavku u Alumini.Ali Prvo treba Policija da predleda rad u stecaju I kako je Lazo potrosio pola millions km.Pola je sebi uzeo.

ODGOVORITE
Name

seceras

25.10.2017 18:11

Pusti te je da umre to je naj lakse,do sada bi je spasio ja ovako nepismen.

ODGOVORITE
Name

sreco

25.10.2017 18:24

Kako vas nije vise sramota mislim na Mehu, Radeta i Faika da manipulisete radnicima tako drsko i bezobrazno.

Name

propast

25.10.2017 18:20

Pokretanjem fabrike obaveze ne nestaju samo se prenose na dioničare što bi u praksi značilo da bi od potraživanja vi bili dužni da izmirujete obaveze.Niko normalan ne bi pokrenuo fabriku nego trebaju dioničari i potražioci da traže prodaju fabrike njima za izmirenje duga sa otpisom duga vlade i poreske uprave sve drugo zakonski nije moguće jer bi od potražioca ljudi postali dužnici.

ODGOVORITE
Name

RE PROPAST

25.10.2017 19:01

Eto to sve znas steta sto nisi stecajni upravnik ili stecajni sudija da edukujes povjerioce

Name

Jovo

25.10.2017 19:15

Ovo sto si napisao nisi mogao bolje objasniti pa ako citaju oni radnici nek dobro razmisle sta im je ciniti i da li trebaju i dalje da vjeruju Radetu , Mehi i Faiku koji s njima manipulisu radi svoje licne koristi. Jos ce morati dizati kredite u bankama da vrate dugove Secerane, prostim rijecima receno to je pretvaranje potrazivanja u akcije, pa izvolite naprijed radnici sto ste trazili to ste i dobili.

Name

Fino

25.10.2017 23:33

Smeđi šećer koji kupujem u Lidl je 2 marke pola kilograma. Za kafu, čaj it'd. Kažem prodavačici da ne mogu drugi šećer. Kaže i ona se'navukla'. Morate vi tražiti partnere i ne čekati da li će vam se neko javiti. Napravi se lista interesantnih i šalje im se ponuda, zakaže sastanak. Na sastanak se ide pristojn obučen, skroman i trijezan. Začas bi vi i 3 smjene radili da sam ja tu. Sretno.

ODGOVORITE
Name

sreco

26.10.2017 10:26

Ma kakav smedji secer to nece nikad raditi niti se planira, samo se razmislja kako se docepati drzavne imovine i sve rasprodati a pare u dyep. A drugo medju njima i ja prosjek godina radnika jen oko 60 godina pa s kim kao misle raditi sa starim i nemocnim radnicima koji vise ne trbaju ni svojim porodicama a kamoli fabrici. Sve je ovo cista nebuloza i glupost koja nazalost prolazi.