"Aca trica" brzo pronašao novi angažman!

Aleksandar Petrović, doskorašnji selektor košarkaške reprezentacije Hrvatske, brzo je pronašao novi angažman.  "Komandante" Petrović tajno otišao u Brazil! Hrvatski stručnjak već je u Sao Paulu.

Košarka 27.10.2017 | 08:30
"Aca trica" brzo pronašao novi angažman!
Popularni 'Aca Trica' dobio je otkaz od Košarkaškog saveza Hrvatske posle novog debakla na Evrobasketu, ali je dva meseca kasnije ponovo preuzeo jednu reprezentaciju, ovoga puta brazilsku.

"Pokušaćemo da se plasiramo na Svetsko prvenstvo u Kini. Srećan sam što ću biti selektor Brazila, ovo je veliko zadovoljstvo za mene i verujem da ću biti uspešan", rekao je Petrović na promociji.

Brazil je do sada tri puta osvajao bronzu na Olimpijskim igrama, a 1959. i 1963. stizali su do svetskog zlata.

Posle Hrvatske - Brazil!

Doskorašnji selektor "vatrenih" Aleksandar Petrović novi je selektor reprezentacije iz Južne Amerike, što je u sredu potvrdio iz Sao Paula.

"Dostojno sam predstavio Hrvatsku na predstavljanju. Ovo je grad od 12 miliona stanovnika, pa je bilo mnogo medija", rekao je nekadašnji reprezentativac SFR Jugoslavije za "Večernji list".

Petrović (58) je tri puta sedeo na klupi Hrvatske, a od nacionalnih timova vodio je i selekciju Bosne i Hercegovine (na Eurobasketu 2013). Sada će prvi put raditi taj posao van Evrope.

"Kad mi je ova ponuda sela na sto nisam se dvoumio ni pet minuta. Jer, reč je o reprezentaciji s bogatom istorijom, a ja sam hteo što pre da nastavim da radim. Angažovao me je novi predsednik saveza Gaj Pešoto, kome su podršku dale brazilske košarkaške legende iz mojih igračkih dana, Oskar Šmit i Marsel Souza", dodao je on.

Petrović je otkrio da su ga Brazilci prvi put kontaktirali pre tri-četiri meseca, ali da tada nije bilo smisla da prihvati, jer je imao dugoročne ambicije sa Hrvatskom. Ipak, usledio je debakl na Eurobasketu u Turskoj, a Brazilci su se opet javili dva dana posle Evropskog prvenstva.

"Ugovor sam potpisao još pre tri nedelje, ali morao sam to držati u tajnosti jer je takav bio dogovor. No, informacija je procurila iz nacionalnog olimpijskog odbora, jer oni su kupovali avionsku kartu za mene, što je ovdašnji košarkaški portal nekako saznao", dodao je Petrović.

S obzirom na to da će i brazilska reprezentacija, poput evropskih, učestvovati u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, bivši igrač, trener i prvi čovek Cibone preseliće se u Južnu Ameriku.

"U prvoj fazi biću ovde 35 dana, pa ću za Hrvatsku, a onda natrag uoči kvalifikacionog prozora u februaru. Živeću u Kampinasu, gradu od dva miliona stanovnika, sat vremena severno od Sao Paula".

Petrović je najavio da poziv na Svetsko prvenstvo 2019. neće dobiti igrači koji ne odigraju bar dva kvalifikaciona "prozora".

"Pošto sam prošlog leta vodio Hrvatsku protiv Brazila, identifikovao sam neke probleme. Brazil je igrao lošu odbranu i ja ću to morati popraviti kao i intenzitet igre. Osim toga, 'unutrašnji' igrači premalo izbacuju povratne lopte 'spoljnim' igračima, pa mislim da ćemo morati da igramo sa nižom postavom, jer tako igra većina konkurenata", podvukao je Petrović, koga su u brazilskom listu "O Globo" već prozvali "comandante".

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar