Upozorenje bh. vlastima

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je danas u Sarajevo da je juče, zajedno sa premijerima Republike Srpske i Federacije BiH, dobio upozoravajuće pismo Energetske zajednice, u kome prijete BiH novim sankcijama.

Bosna i Hercegovina 25.10.2017 | 13:41
Upozorenje bh. vlastima
Potvrdio je da je zajedno sa premijerkom Republike Željkom Cvijanović, premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem juče dobio, kako je rekao, jedno vrlo oštro upozoravajuće pismo od strane direktora sekreterijata Energetske zajednice Janeza Kopača.

"Nas troje smo dobili pismo u kojem se upozravaju, posebno vlade RS i Federacije, da zbog neispunjavanja obaveza iz trećeg energetskog paketa, odnosno neusvajanja već dogovorenog zakona o regulatoru električne energije i gasa, prenosa i tržišta električne energije, BiH prijete nove sankcije na ministarskoj konferenciji koja bi se trebala održati u decembru u Prištini", naglasio je Šarović.

Naveo je da je vrlo malo vremena, na što upozorava i Kopač, te da je prijedlog o novim sankcijama već uvršten u dnevni red ministarske konferencije.

Kazao je da je to svojevrsno upozorenje ključnim akterima u BiH da se uozbilje i da ispune međunarodne obaveze koja je preuzela BiH.

Prema njegovim riječima, nove sankcije bi značile korak unazad i novo zaostajanje BiH u energetskom sektoru, i kada je u pitanju električna enegija i gas. 

Šarović je na konferenciji za novinare u Sarajevu potvrdio da će sutra u Sarajevu biti održan Poslovni poljoprivredni forum BiH - Turska, čiji su organizatori ministar prehrane, poljoprivrede i stočarstva Turske Ahmet Esref Fakibaba i Minisarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

"Namjera je da poslovni forum posvetimo samo poljoprivredi i poljoprivrednom sektoru, imajući u vidu da se posljednjih godina snažno i značajno razvija, posebno razmjena roba i usluga u poljoprivrednom sektoru, trgovina prehrambenih proizvoda i to je posebno izraženo u izvozu bh. proizvoda", rekao je Šarović.

Dodao je kako forum ima poseban značaj zbog činjenice da će na njemu prisustvovati više od 70 turskih kompanija, kao i više od 100 zvaničnika ove zemlje, na čelu sa ministrom Fakibabom, ali tu su i njegovi zamjenici, generalni direktor Ziraat Bank, brojni parlamentarci, te predstavnici velikih distributivnih centara i lanaca. Iz BiH je učešće najavilo više od 100 kompanija.

"Moja su očekivanja da ćemo ovim forumom pojačati jedan snažan uzlet obima naše spoljnotrgovinske razmjene. U fokusu interesovanja biće, svakako, i moguće investicije, a interes turske strane postoji. Zbog toga je tu direktor Ziraat Bank", dodao je Šarović.

(Agencije)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Lažno Ime

25.10.2017 12:01

Turska malim slovom?

ODGOVORITE
Name

Re

25.10.2017 12:31

Pa ti pisi kako hoces , a nama turska ne znaci nista.

Name

RE RE

25.10.2017 12:55

Ne znaci tebi niko nista krezuba spodobo jer ti jos zivis u srednjem vijeku krezubi gmazu! Hahahahaha...

Name

Džaba

25.10.2017 13:26

Džaba ti moj Šaroviću narodu objašnjavaš. Mi smo se strmoglavili i nema nam nazad. Svi znamo da bi Dodik i RS založio a kamoli dozvolio sankcije, samo da tebe zajebe i ne dozvoli tvoje rezultate, uspjeh i pobjedu, jer to za njega znači samo jedno - robiju! Svi znamo a ćutimo kao zamlaćena stoka.

Name

dijasporac

25.10.2017 12:04

Ljudi traze bolje danas i sutra a i ovdje na ovom prilogu se vidi koliko su zaludjeni blesavim nacionalizmom i temama politicara koji ih vuku za nos .Ovo sto je rekao gospodin milijun puta je vaznije od nekih prica o sudovima.referendumima tj bljuvotinama.

ODGOVORITE
Name

Re

25.10.2017 12:30

Alo majmune sjeti se 92 I bice ti jasno.vama nije ofgovarala juga nama beiha.I sta tu nije jasno.ocete pravit nesto na silu.nema tu nafake.

Name

RE RE

25.10.2017 12:56

Opet ti nesto odgovaras nepismena krezuba dilajlo? Hahahahaha...

Name

Za re re

25.10.2017 18:56

Medjede ja govorim Srpski, koji je tvoj neki izmisljeni ko I nacija ti sto vam je nastala 93 u podrumu.haha

Name

Za

25.10.2017 12:17

KO CE VAM TO URADITI, U EPSU NEMA STRUCNIH LICA, JER UPOSLENI KADAR SU ONI KOJI SU ZAVRSILI UCITELJSKI FAKULTET,PSIHOLOGIJU,PEDAGIGIJU, LIKOVNE UMJETNOSTI PRAVO,DIF, TO VAM JE KADAR.

ODGOVORITE
Name

sudija

25.10.2017 12:17

Ne možeš ti ovim majmunima dokazati da energetska zajednica funkciniše na nivou država i naše kurćenje jebe samo nas a ne njih.

ODGOVORITE
Name

Za Sudiju

25.10.2017 12:47

ONI ODKURCISE U BEC, LONDON, SVAJCARSKU, A MI CEMO KULUCITI I HAMALITI.MOGU KAKO HOCE ALI NE DOKLE HOCE.ONI VODE FINASIJSKI PROFIT, A STO BRANE POPUSTAJU I PRIJETI POTOP DA SVE BUDE JADRANSKO MORE TO NIJE BITNO.

Name

Peki

25.10.2017 13:01

Strujabi gas su na entitetima po fejtonu ovaj saroc bi sve prenio na drzavu samo da on jase u sedlu a po srbiji pravi xotele ja sam rafio na jednom gradilistu gdje je sarovic dolazio da obilazi gradiliste.

Name

Peki

25.10.2017 13:01

Sarovicu tebi su puna usta bosne zaboli srbe ona stvar za bosnu

Name

Peki

25.10.2017 13:03

Sarovicu zapamti energija je na entitetima a ne na drzavi koja nepostoji ma koja bre bosna

Name

Re: Peki

25.10.2017 13:20

Ne lagi Peki...Napiši gdje. Slomiste se vi iz SNSD-a da diskreditujete čovjeka zato što za razliku od vas ima rezultate. I svi bi mi voljeli da je RS država i da nas boli za BiH ali realnost je ovakva i bolje nam je ići ekonomski naprijed nego mlatiti šuplju, kao Dodik, samo da bi hranio narod patriotizmom i držao ga u strahu.. Patriotizam danas je dati narodu hljeb u ruke, a ne lažno srbovati.

Name

Www

25.10.2017 17:57

Peki glupane traba da ustanes kad spominjes Gospodina Sarovica.