De Klasiker: Ajaks rastjerao navijače Fejenorda!

Pet golova u derbiju i četiri lopte u mreži domaćina.  I kad imaju šampionsko znamenje ne znaju sa Ajaksom: Fajenord razbijen! Tim iz Amsterdama lako slavio u velikom derbiju - 4:1.

Fudbal 23.10.2017 | 10:00
De Klasiker: Ajaks rastjerao navijače Fejenorda!
Holandija je zastala, kao uvek kada je "De Klasiker" i videla uzbudljivu pobedu Ajaksa na stadionu najvećeg rivala!

FEJENORD - AJAKS 1:4 (0:0)!

Gosti iz Amsterdama došli su na teren branica titule, gde se ovog popodneva odlučivalo nekoliko stvari:

- ko će izbiti na drugo mesto, sa pet poena manje od lidera, PSV-a;
- ko će svom klubu i gradu doneti jak argument u navijačkim raspravama, bar do 21. januara, kada će se ovi timovi ponovo sresti.

Konačni epilog bio je jasan i prizorom sa tribina, jer su se tribine "De Kajpa" praznile i pre kraja derbija!

Posle nezanimljivog prvog dela (0:0), ishod je praktično odlučen za 21 minut nastavka, a "kopljanici" su na kraju još dva puta proboli već savladanog rivala.

Legendarni Klas Huntelar doveo je goste u vođstvo posle pet minuta nastavka, mirnom egzekucijom na dodavanje Brazilca Davida Neresa - danas trostrukog asistenta!

Odgovor domaćih bio je brz i žestok, pa ih ni neiskorišćeni penal "devetke" Fejenorda Nikolaja Jorgensena nije zaustavio. Visoki Danac brzo se iskupio, asistencijom za projektil Jensa Tornstre pod prečku Ajaksa u 58. minutu.

Dok su svi na stadionu očekivali dramatičan kraj, ekipa iz Amsterdama je rutinski postigla još TRI gola!

Kasper Dolberg utišao je gledalište u 72. minutu završivši ekspresnu akciju Ajaksa za 1:2 i tako nagovestio kako će se meč završiti. Fejenord nije imao snage za još jedan nalet, pa su De Jong i ponovo Dolberg golovima u 89. i 90. minutu zaokružili najubedljiviji trijumf u ovom rivalstvu od 2010!

Poslednji put je bilo 4:1 takođe za Ajaks i takođe na "De Kajpu", u maju 2010. godine.

Koliko je ovo težak period za ekipu Đovanija Van Bronkhorsta pokazuju i rezultati njegovog tima u poslednjih osam dana - remi protiv Cvolea (0:0), poraz od Šahtjora (1:2) i poraz od Ajaksa (1:4). Na sve to, šampion Holandije zaostaje čak osam bodova za PSV-om...

I kad na grudima ima šampionsko znamenje Fajenord ne zna sa Ajaksom. Prošle je više od dve godine od kada su se na Kajpu poslednji put radovali posle sudara sa velikim i mrskim rivalima iz Amsterdama.

Danas su navijači kluba iz najveće holandske luke otišli kućama besni i frustrirani: Fajenord - Ajaks 1:4. Moglo je još koja lopta da završi iza leđa golmana domaćina Breda Džonsa.

Možda je rano za takve konstatacije, ali današnjim porazom potonule su i Fajnardove nade o odbrani šampionske titule. Nije to onaj isti tim od prošle godine, videlo se to i na nekim mečevima Lige šampiona.

Fajenord je odigrao solidno prvo poluvreme, ali je u drugom ubijao sam sebe. Igrao se 50.minut kada je Asmbrabat katastrofalno pogrešio, pokonio loptu Kopljanicima, usledio je pas ka Hunterlaru i sigurna realizacija.

Bili su to trenuci velikog naboja u Roterdamu. Da ovo neće biti Fajenordov dan moglo se naslutiti u 56.minutu kada je Jorgansen promašio penal. Izjednačenje Tornstre donelo je samo instant veselje na tirbinama Kajpa.

Ajaksov stručni štab postavio je sve kako treba. Osetio je i ko može da bude dželat Fajnordovih šampionskih ambicija. Trener Kopljanika Marsel Kajzer ubacio je u igru Dolberga i de Jonga. Oni su bili otrov za poslednju liniju Fajenorda.

Upravo je Dolberg razmontirao Fajnord i golom u 72.minutu najavio konačnog pobednika. On i pomenuti De Jong imali su zadatak da podebljaju trijumf velikana iz Amsterdama.

Ajaks u poslednja tri meča ima isto toliko trijumfa i brutalnu gol razliku - 12:1.

EREDIVIZIJA - 9 KOLO:

Petak
Groningen - Viljem II 0:1 (0:1)
/Fran Sol 88/

Subota
NAC Breda - Cvole 0:2 (0:1)
/Vam Polen 45+3, Sajmak 82/

Ekscelzior - Sparta 1:1 (0:0)
/Masop 54 - Gudvin 86/

VVV Venlo - Den Hag 0:1 (0:0)
/Falkenburg 67/

Tvente - Roda 3:0 (1:0)
/Asaidi 26pen, 57, Bijen 73/

Nedelja
PSV - Herakles 3:0 (1:0)
/Lozano 18, Van Ginkel 78, 90+1/

AZ Alkmar - Utreht 3:0 (1:0)
/Kopmajners 21, Jahanbakš 52, Overem 80/

Fajenord - Ajaks 1:4 (0:0)
/Tornstra 58 - Huntelar 50, Dolberg 72 i 90, De Jong 89/

Herenven  - Vitese 0:4 (0:2)
/Rašica 17, Linsen 36, For 50, Matavž 72/

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar