Donatorsko veče za manastir u Rožnju

U Austrijskom gradu Volfurt sinoć je održano donatorsko veče na kojem je prikupljeno 5. 000 evra za izgradnju manastirskog konaka Sveteg Proroka Jeremije u Rožnju na Majevici.

Svijet 22.10.2017 | 20:44
Donatorsko veče za manastir u Rožnju
Odbornik u Skupštini opštine Lopare Davor Vićić bio je predstavnik ove majevičke opštine koje su organizovali Crkvena opština Bregenc, na čelu sa sveštenikom Goranom Erićem, odbornik u gradskoj upravi Volfurta Jadranko Lešić i predsjednik Udruženja „Majevičani“ u Austriji Radislav Đokić.

Vićić je istakao da je ovo treće donatorsko veče posvećeno manastiru u Rožnju.

„Opština Lopare proteklu deceniju ulaže u obnovu manastira Svetog Proroka Jeremije u Rožnju, na donatorskoj večeri prošle godine u Loparama je prikupljeno 13.500 КM, dok je na donatorskoj večeri u organizaciji Udruženja „Majevičani“ u Cirihu prikupljeno 7.000 švajcarskih franaka“, rekao je Vićić novinarima. 



Pored odbornika Vićića, na donatorskoj večeri u Austriji prisustvovali su sveštenici iz Obudovca, protojerej-stavrofor Zoran R. Ilić, kao i protojerej-stavrfor Zoran S. Ilić koji službuje u Boljeniću na Ozrenu, koji su inicijatori izgradnje manastira u Rožnju.

Predsjednik građevinskog odbora za igradnju manastira u Rožnju je načelnik opštine Lopare Rado Savić, koji kaže da obnova ovog hrama na Majevici ima višestruki značaj jer je selo Rožanj stradalo u proteklom odbramebno-otadžbinskom ratu.

„Mogućnost da u Rožnju funkcioniše manastir biće utjeha i nada za povratak izbjeglog stanovništva i za obnovu porušenih kuća i imanja, time se otvara i mogućnost da mještani koji ne obrađuju svoja imanja i nemaju namjeru da se vrate u Rožanj ne prodaju zemlju u bescijenje, nego da je daruju manastiru“, kaže Savić. 

Manastir Svetog Proroka Jeremije građen je u srednjem vijeku, a gradio ga je po narodnom predanju kralj Dragutin. Porušen je za vrijeme Turaka u 16. vijeku. U ostacima temelja sačuvana je srednjevjekovna grobnica sa tri skeleta monaha.

Obnova ove svetinje počela je 2008. godine. trudom i zalaganjem sveštenika Zorana R. Ilića i Zorana S. Ilića.



U Loparama očekuju da bi podizanje konaka značilo i stvaranje uslova za život monaha, kao i povratak raseljenog srpskog stanovništva na ove prostore. 

U selo Rožanj se od rata nije vratio niko od prijeratnih 125 porodica. 

U porti manastira je 2015. godine podignuta spomen-česma za 18. stradalih u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Kal

22.10.2017 19:50

Crkva u Dubnici završena a niko se nije vratio, kome treba to.

ODGOVORITE
Name

vasa Sestra Soka

23.10.2017 14:32

svaka cast braco ponosna sam na vas na toliki trud isplati se

Name

Zoran S.Ilic

28.10.2018 19:27

Hvala sestro Soko na podrsci i neizmjernoj ljubavi.

Name

A, Sto LIci

23.10.2017 19:25

Ovaj Pop,u sredini,isti Ramzan Kadirov,predsjednik Cecenije.

ODGOVORITE
Name

P

26.10.2017 16:15

Kadirov bas lici na mene