Prijeti li Brčkom parking haos

Apelacioni sud Brčko distrikta je presudio u korist građanina iz Brčkog koji je tražio ocjenu zakonitosti naplate doplatne karte i blokiranja vozila na obilježenim parking mjestima.

Bosna i Hercegovina 19.10.2017 | 16:22
Prijeti li Brčkom parking haos
“Pojedine odredbe odluke i cjenovnika JP “Putevi Brčko” o obavljanju ove djelatnosti nisu u skladu sa Statutom i više zakona distrikta. To se odnosi na doplatnu kartu od 20 maraka, te blokiranje i deblokiranje vozila koje vlasnik plaća 30 KM. To znači da svi koji su platili ove dodatne namete imaju pravo da putem Suda traže i dobiju povrat svog novca”, kaže brčanski advokat Milenko Marjanović koji je zastupao podnosioca apelacije.

Cjenovnik usluga za nedisciplinovane korisnike parkinga u Brčkom je sličan ili povoljniji od gradova i opština u entitetima, ističu u “Putevima” uz tvrdnju da za ovu djelatnost imaju svu urednu dokumentaciju.

“U presudi stoji da će ona biti pravosnažna danom objavljivanja u Sklužbeniom glasniku Brčko distrikta. Dotle, mi nastavljamo naplatu parking po cjenovniku koji je utvrdio Upravni odbor a saglasnost na taj i sva druga dokumenta vezana za obavljanje ove djelatnosti, dao je i osnivač preduzeća – Skupština Bčrko distrikta”, kaže pomoćnik direktora “Puteva Brčko” Mato Itrić.

On tvrdi da su “Putevi” za manje od godinu dana dokazali sposobnost da kvalitetno obavljaju usluge parkiranja o čemu svjedoči podatak da je 99 odsto  od blizu 600.000 korisnika, uredno platilo uslugu, te da će neuredni koji preduzeću duguju nešto manje od 100.000 maraka, završiti pred sudom.   

U čekanju objave presude Apelacionog suda Vlada u Brčkom je pokrenula inicijativu za izmjene i dopune zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima distrikta s ciljem da JP  nastavi djelatnost.  U suprotnom  tridesetak radnika u parking servisu će dobiti otkaze a grad u već viđeni parking-haos.



(BN televizija)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ss

19.10.2017 15:34

Tp si pljačkaši!! Naplaćuju parking ispred stambenih zgrada na taj način što su prisvojili zemljište koje pripada stambenoj zgradi, parking mjesta nisu po standardu, tako da oni koji voze veće automobile nemogu kada se parkiraju da izađu iz vozila a da ne oštete tuđe i svoje vozilo. A kao primjer bahatosti: vozilo parkirano u 20:30 naplaćena dodatna karta u iznosu od 20 KM (naplata je da 21:00), što izađe da za taj dan parking košta 40 KM sat. A haos su izazvali ovi koji se bave pljačkom i treba da ostanu bez posla jer u tom preduzeću rade samo oni sa dobrom VEZOM..

ODGOVORITE