Zubac laureat Šantićevih večeri

Nagrada Alekse Šantića u Mostar je dovela pjesnika nakon 12 godina i u njemu probudila brojne emocije, pa je s novinarima rado podijelio trenutke iz svoje rane mladosti.

Bosna i Hercegovina 19.10.2017 | 14:59
Zubac laureat Šantićevih večeri
Dodjelom nagrade najpopularnijem pjesniku bivše Jugoslavije, Peru Zubcu, koji se svijetu predstavio poemom „Mostarske kiše“, u Narodnom pozorištu Mostar svečano su zatvorene 98 .Šantićeve večeri poezije, koje su se kroz sedam dana po prvi put nakon rata održale na području čitavog Mostara.

Nakon bogatog programa ispunjenog pjesničkim stihovima uz nastup zbora „Mostarske kiše“ i prikazanog isječka iz filma o „Aleksi“, upriličen je performans u kojem je mostarski glumac Bojan Beribaka glumio Aleksu Šantića dok piše stihove, a potom simbolično Šantićev šešir i štap uručio ovogodišnjem laureatu i višestruko nagrađenom pjesniku Peru Zubcu, kojem je tom prilikom svečano uručena i Šantićeva nagrada.

Nagrada Alekse Šantića u Mostar je dovela pjesnika nakon 12 godina i u njemu probudila brojne emocije, pa je s novinarima rado podijelio neke trenutke iz svoje rane mladosti, ali i svoga gledanja na današnji Mostar koji je daleko od onoga koji živi u njegovim sjećanjima.

"Bio sam 2005. godine ovdje, baš u Narodnom pozorištu i evo me sada, 2017. godine", kazao je Zubac, koji iz Novog Sada prati sva zbivanja u gradu za koji ga vežu uspomene iz mladosti. Putem medija i komunikacije sa svojim prijateljima, kako kaže, sve zna o situaciji u Mostaru.

"Ne sviđa mi se što još uvijek Mostar nije ono što je bio. Mislim, nikad više neće biti tih ljudi, nikad neće biti te atmosfere. No, važno je da se u Mostaru i dalje igra, da se i dalje pjeva, da se piše i da ipak bude programa u čitavoj gradu. Da ljudi s obje obale dolaze na te događaje", rekao je Zubac.

Prisjetio se svoga djetinjstva, vremena kad je igrao nogomet, druženja s legendarnim, Mišom Marićem, koji je, između ostalog, osnovao ansambl „Mostarske kiše“, ali i svoje platonske ljubavi iz istoimene pomene s kojom se proslavio.

Na pitanje novinara: „Šta kad bi trebao napisati još jednu strofu poeme Mostarske kiše“, rekao je da je to nemoguće, jer „ta je poema definitivno gotova“. Nove poeme u Mostaru, kako je rekao, treba da pišu neki novi klinci.

Izvor: Herceg TV

Komentari / 0

Ostavite komentar