Sjećanja: Blagoje, Blagoje, grmela je "Marakana"!

Bivši vezista Crvene zvezde u razgovoru za MONDO prisetio se blistavih trenutaka svoje karijere i najavio ponovni duel sa londonskim "tobdžijama".

Fudbal 18.10.2017 | 13:15
Sjećanja: Blagoje, Blagoje, grmela je "Marakana"!
Milosavljević do Pižona, on petom do Blagojevića, centaršut spoljnom, Dule Savić iz prve i – gol!

Gol u 87. minutu za Arsenal – Crvena zvezda 1:1 u Londonu i prolaz u četvrtfinale tadašnjeg UEFA kupa, pošto je u Beogradu bilo 1:0.

Beogradski i londonski crveno-beli posle dugo vremena sastaće se ponovo u četvrtak u trećem kolu grupne faze Lige Evrope.

O prethodnim i predstojećem duelu za MONDO je govorio Cvijetin Blagojević, strelac i asistent iz 1978. godine.

"Tada je bilo kao i sada. Oformljena je nova ekipa, došli smo Jovin, Miletović i ja kao pojačanja, a tu su već bili Pižon, Dule Savić, Šestić, Jovanović, Milosavljević, Keri... Nekoga ću da zaboravim, pa će možda da se naljuti... Srž ekipe je bila tu, uz nas koji smo došli", počeo je Blagojević.

"Ja sam odmah dobio šansu da igram i vrlo brzo postao miljenik publike. Posle samo tri utakmice stadion mi je skandirao 'Blagoje, Blagoje', što me je pratilo do kraja karijere. Čak su mi i namenili pesmu koja mi je bila vodilja kroz dalju karijeru: 'I kad kiša pada i kad se zvezde roje, 'Marakana' grmi Blagoje, Blagoje'. Te reči su mi uvek bile dodatna motivacija, a plus kada čujem da stadion skandira moje ime", prisetio se nekadašnji vezista.

Minulog leta malo ko je očekivao da će Crvena zvezda uspeti da se domogne grupne faze Lige Evrope, baš kao što i pre 39 godina nije bilo mnogo optimista uoči duela sa Arsenalom. A, crveno-beli ne samo da su izbacili slavni engleski klub, već su stigli do finala...

"Arsenal je već tada bio veliko ime, ogroman izazov za nas jer su svi očekivali da će nas lagano dobiti. Mi smo, međutin, sve protivnike u to vreme nadigrali. Bilo da se radilo o Bajernu, Realu, Arsenalu... Ekipa je pucala od samopouzdanja, govorim u svoje ime, ali mislim da su svima te godine koje smo proveli zajedno u Zvezdi bile vrhunac karijere".

U finalu, koje se tada igralo u dve utakmice, bilo je 1:1 u Beogradu, pa 1:0 za Borusiju u Nemačkoj.

"Nezasluženo smo tada izgubili od Borusije Menhengladbah u finalu, ali smo doživeli kakvu-takvu satisfakciju kada je čitav stadion u Nemačkoj ustao i skandirao 'Roter Stern, Roter Stern'", priseća se Blagojević.

Na početku opisan gol kol koji su crveno-beli postigli u Londonu jedan je od najlepših u klupskoj istoriji.



"Jeste sigurno! Taj gol je ušao i u anale engleskog fudbala. Čak se našao i u knjigama. Kada sam došao u Švedsku (1984. u Vasalunds) pokazali su mi knjigu koja je korišćena na njihovim seminarima o fudbalu i pitali me jesam li to ja na slici. Dugo se taj gol vrteo na TV špicama", ponosno priča Blagojević i dodaje:

"Nismo uvežbavali tu akciju, nismo tada toliko radili na taktici. Išli smo na fizičku spremu i kondiciju, a taktički smo svi bili više-manje potkovani. Tada smo gajili taj fudbal tika-taka, tika-taka, što sada Barselona igra. To je apsolutno preslikano ono što smo mi igrali. Ne znam da li znate da su iz Barselone dolazili ovde da bi gledali kako treniraju Zvezdini klinci, što su kasnije i primenili kod njih. To može Džaja da vam potvrdi". 

Za razliku od danas, tribine "Marakane" nekada su bile sjajno popunjene bez obzira na takmičenje i rivala Crvene zvezde.

"U to vreme igrači su spavali u klupskom hotelu, pa smo već od jutra mogli da gledamo kolone navijača koji dolaze na stadion. Stalno su nam skandirali u prolazu i pozivali nas da izađemo na terasu, pa smo im otpozdravljali. Bilo je fantastično".

Da li je publika bila jedan od aduta da tada padne slavni Arsenal, pitali smo Cvijetina Blagojevića.

"Kako nije! Navijači Zvezde su ti koji su nas pokretali, bez njih Zvezda ne bi bila to što jeste".

Da li ste posle utakmice pričali sa nekim od igrača Arsenala o atmosferi?

"Pa, ako hoćete iskreno, i nismo. Drugačije je vreme bilo tada. Mi smo posle utakmica išli svako svojim putem. Na primer, ja sam posle Arsenala, pošto nisam imao kola, išao pravo na autobus za Tuzlu. Ljudi su me gledali u čudu, otkud ja tu sada, a pre sat vremena sam dao gol Arsenalu za pobedu. Tada je bilo tako, istuširaš se i bežiš kući. Sada je malo drugačije".

Može li u četvrtak da se ponovi istorija?

"Miriše na to, ali sačekajmo četvrtak. Neće biti smak sveta i ako Zvezda izgubi, imamo još tri utakmice posle ove. Bitno je da prođemo u drugu fazu i da na proleće igramo u Evropi, pa da stvorimo još bolji i moćniji tim. To bi bilo od velikog značaja za klub".

Za kraj, da li je moglo da se nasluti da će posle mnogo godina među elitom evropskog fudbala, Crvena zvezda na neko vreme potpuno nestati sa ozbiljnih fudbalskih mapa?

"Ma nikako! Imali smo najmoćniju ligu u Evropu, bili smo jači od svih. Imali smo i infrastrukturu koja je bila ispred svog vremena, ali je nažalost ostala na tom nivou od pre 40 godina", razočarano je zaključio nekadašnji fudbaler crveno-belih.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar