Nuklearni rat može da izbije

Severna Koreja poručila je danas Ujedinjenim nacijama da nikada neće pregovarati o rashodovanju svog nuklearnog arsenala ukoliko Sjedinjene Američke Države ne promene svoju "neprijateljsku" politiku, upozorivši da "nuklearni rat može da izbije u svakom trenutku".

Svijet 17.10.2017 | 00:07
Nuklearni rat može da izbije
Zamenik ambasadora Severne Koreje u UN Kim In Rijong rekao je Odboru za razoružanje pri Generalnoj skupštini UN da je situacija na Korejskom poluostrvu "dostigla veoma kritičnu tačku i da nuklearni rat može da izbije u svakom trenutku", prenosi AFP.

 
"Ukoliko se neprijateljska politika i nuklearna pretnja SAD u potpunosti ne iskorene, nikada nećemo staviti naše nuklearno oružje i balističke rakete na pregovarački sto ni pod kakvim okolnostima", istakao je on.

Severnokorejski diplomata je naveo i da je, posle niza raketnih lansiranja i šeste nuklearne probe, njegova zemlja "prošla kroz poslednju kapiju" na putu ka statusu punopravne nuklearne sile, s mogućnostima da izvede nuklearni napad.

"Celokupna kopnena teritorija SAD je u našem dometu i ako se SAD usude da napadnu makar i centimetar naše svete teritorije, neće izmaći našoj oštroj kazni u bilo kom delu sveta", rekao je Kim.

On je napomenuo da Severna Koreja neće uzeti na nišan nijednu zemlju koja se ne pridruži vojnoj kampanji na čelu sa SAD.

"Sve dok ne uzme učešće u američkim vojnim akcijama protiv Severne Koreje, nemamo nameru da upotrebimo nuklearno oružje niti da pretimo takvim oružjem nijednoj drugoj zemlji", naglasio je on.

SAD i Južna Koreja počele su danas 10-dnevne zajedničke pomorske vežbe, u novom pokazivanju snage protiv Pjongjanga, a u njima učestvuju i jedan američki nosač aviona i dva američka razarača, napominje francuska agencija.

(Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

I treba

17.10.2017 04:24

I treba.Pod hitno.

ODGOVORITE
Name

Re

17.10.2017 07:34

Kim je pametan čovjek. Zna šta radi. "Imam sve što može da zaustavi SAD u lošim namjerama. Ne diram te ne diraj me." Pošteno.

Name

Nane

17.10.2017 09:55

Baš treba štete ovih bogataša što su pokrali od.sirotinje .

Name

Goran

17.10.2017 07:53

Ma sto prije da pocne!

ODGOVORITE
Name

Amerika

17.10.2017 08:08

Amerika smije SVE, drugi NISTA. Ne radujem se nicijim nesrecama, pa ni pozarima u americi, ali, ili su ih vlasti podmetnuli, ili je to Bozija kazna za ubijanje neduznog naroda po cijelom svijetu. Ako je to Bozija kazna, pridruzujem joj se.

ODGOVORITE
Name

Derim .

17.10.2017 16:55

Gorane : rat ti bio u kuci kukavce crni .

ODGOVORITE