Analiza: Zvezda - autsajder, koji nema čega da se plaši!

Sve i da igraju protiv Anrija i Berkampa, crveno-beli ne bi smeli da budu u strahu, naročito ne u Beogradu. Ulogu autsajdera trebalo bi da prihvate i shvate na najbolji mogući način, a sve što se događa u Londonu - dobro je!

Fudbal 17.10.2017 | 23:45
Analiza: Zvezda - autsajder, koji nema čega da se plaši!
Hajde da kažemo to ovako - fudbaleri Crvene zvezde trebalo bi da budu svesni svoje pozicije pred meč sa Arsenalom, prihvate ulogu autsajdera na najpozitivniji mogući način uz sve beneficije koje ona donosi i pokušaju u isto vreme i da uživaju u samom događaju pred rasprodatim tribinama i u nadmetanju sa takođe slavnim rivalom.

Bez obzira na sve što se ove i ne samo ove sezone događa na "Emirejtsu" i u svlačionici nervoznog "Profesora" Arsena Vengera, bez obzira na situaciju u kojoj se "tobdžije" nalaze kada je Premijer liga u pitanju, uz uobičajene i hronične probleme sa povredama kod velikog broja igrača, bez obzira na to što je sve izvesnije da će sada već kod navijača nepoželjne zvezde Mesut Ozil i Aleksis Sančez otići bez obeštećenja - Arsenal će biti favorit kada francuski arbitar Benoa Bastien da znak za početak meča 3. kola Grupe H Lige Evrope.

I sve napisano kontra ovome, u stilu da momci koje predvodi Vladan Milojević imaju jedinstvenu, istorijsku šansu da dokusure grogiranog rivala u čijim redovima sve puca po šavovima, a menadžer opet trpi pritisak da podnese ostavku... bilo bi neodgovorno u jeseni u kojoj je bivši prvak Evrope prekinuo desetogodišnju izolaciju iz UEFA takmičenja i na volšeban način okupio ekipu koja, u tržišnom smislu, vredi koliko i slabija, desna noga Mesuta Ozila.

Ali, hajde da kažemo to i ovako - najzvučnije ime ovogodišnje Lige Evrope koje nikad nije bilo prvak Evrope dolazi u Beograd sa realnim i jasno uočljivim problemima koji će crveno-belima, ako budu mudri, pribrani, hrabri, strpljivi i koncentrisani, podići izglede da posle poslednjeg Bastienovog zvižduka proslave rezultat podno severne tribine svog stadiona.

O motivu ne želimo ni da pričamo. Zapravo, motivaciju ovog puta ne bi trebalo "čačkati", već obuzdati.

Vengerov kombinovani tim doživeo je šokantan poraz od Votforda u subotu uveče, golom u 90. minutu, nakon što je slabo korišćeni, vremešni štoper Per Mertesaker uspeo da postigne PRVI gol za svoj tim na gostovanjima u Premijer ligi ove sezone. Završeno je, ipak, rezultatom 2:1 u korist "vukova", koji su do izjednačenja stigli zahvaljujući spornom penalu, slamki za koju se namršteni Venger uhvatio tokom još jednog neprijatnog razgovora sa novinarima koji ga sezonama unazad teraju na jesen i zimu, pa rehabilituju na proleće.

Venger je, iako to ne radi često, murinjovski nazvao odluku sudije Nila Svarbrika skandaloznom tvrdeći da je, doslovce, izmislio penal. Za tako nešto u Engleskoj sledi kazna, koju će Francuz možda saznati na putu ka Beogradu, međutim pre će biti da će u avionu razmišljati o tome kako da sastavi startnu postavu za meč sa Crvenom zvezdom, pokuša da zabeleži pobedu nalik onoj u Belorusiji gde je s klincima slavio 2:4, ali i sačuva dovoljno igrača za gostovanje Evertonu u nedelju na "Gudisonu".

Reklo bi se - nikakav problem, ali... nije baš tako.

Venger se letos lako odrekao nekih igrača, a da nije doveo baš sve koje je želeo, pa je tako došao u situaciju da u nedelji u kojoj igra u Beogradu i Liverpulu na raspolaganju ima dvojicu štopera - jednog koji je već igrao 90 minuta protiv Votforda - Mertesakera i drugog koji bi verovatno poslužio za meč sa crveno-belima i da su svi zdravi - Roba Holdinga.

Tek oporavljeni Loran Košelni napustio je igru u subotu i pitanje je da li će se oporaviti do duela sa Evertonom, mesec dana već rovit je Kalum Čejmbers, Škodran Mustafi ozbiljno se povredio još ranije i neće igrati do novembra, a Brazilac Gabrijel…

...on je poslat u Valensiju iz samo Vengeru znanih razloga.

Ako tome dodamo da je ozbiljno povređen Santi Kasorla, da su van stroja Aron Ramzi, Fransis Kokelan i Aleksis Sančez - igrači koji su mu potrebni i za Premijer ligu, kao i da je meč sa Votfordom zbog nove povrede napustio Dani Velbek, zaključićemo da će Francuz u Beograd morati da povede i omladince kako bi imao dovoljno igrača na terenu i klupi.

Kako bi mogao da izgleda sastav "tobdžija" za četvrtak u 19.00? To je nemoguće i pretpostaviti, a tek pogoditi, međutim možda bi startna postava iz Belorusije mogla nešto da nam otkrije u poređenju sa onom koju je Venger iskoristio na poslednjoj premijerligaškoj utakmici pred dugo putovanje...

Arsenal protiv VBA: Čeh - Mustafi, Košelni, Monreal - Beljerin, Elneni, Džaka, Kolašinac - Ramzi (Metland-Najls), Sančez (Ozil) - Lakazet (Žiru).

Arsenal protiv BATE Borisova: Ospina - Holding, Mertesaker, Mustafi - Nelson (Mekgvan), Vilok (Nketijah), Elneni, Metland-Najls - Volkot, Vilšer – Žiru.

Arsenal protiv Votforda: Čeh - Košelni (Holding), Mertesaker, Monreal - Beljerin, Elneni, Džaka, Kolašinac - Ivobi, Velbek (Ozil) - Lakazet (Žiru).

Dakle?

To nisu sve more s kojima se 67-godišnji menadžer budi i leže u krevet skoro svako veče.

Atmosfera u svlačionici je, prema pisanju engleskih medija, jako loša. Ne samo navijači, već su i saigrači počeli da se okreću protivu Ozila i Sančeza koji - sada je to već skoro očigledno - čekaju da im ugovori isteknu i da odšetaju sa "Emirejtsa" kao da ne vrede po 100 miliona funti svako, a tabloidi su posle poraza u predgrađu Londona objavili i da Čileanac Sančez čeka Ozilovu odluku, a da Ozil sada traži još više novca nego prošlog proleća kada je Venger rekao da je to previše.

Ovaj pasus sam po sebi dovoljan je da dočara atmosferu u kojoj žive i rade naredni protivnici fudbalera Crvene zvezde, koji ove sezone nemaju poraz na "Marakani" u evropskim mečevima i koji, sve i da će igrati protiv Tijerija Anrija, Denisa Berkampa i Patrika Vijere, a ne verovatno trojice-četvorice omladinaca Arsenala, ne bi trebalo ničega da se plaše.

Jedini koji bi trebalo da se uplaše su gosti, kada budu istrčali pred navijače kakve su uglavnom mogli da vide na YouTube kanalu.

Grupa H

BATE Borisov - Keln (19.00)

Crvena zvezda - Arsenal (19.00)

Tabela: Arsenal 6, Crvena zvezda 4, BATE 1, Keln 0.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar