Pudždemon da razjasni dilemu

Katalonski predsednik Karles Pudžemon ima rok do danas da razjasni da li je u svom govoru koji je održao u parlamentu 10. oktobra proglasio nezavisnost.

Svijet 16.10.2017 | 07:15
Pudždemon da razjasni dilemu
Pudždemon dosad nije nagovijestio kakav će biti njegov odgovor, ali je katalonska javna televizija TV-3 objavila je da to neće biti ni "da", ni "ne", već jedan "razrađeni odgovor".

Katalonski lider, koji je u nedjelju položio cveće na grob nekadašnjeg katalonskog separatističkog lidera Ljuisa Kompanjsa, rekao je da će njegova odluka biti inspirisana njegovom "privrženošću miru, pristojnosti i trezvenosti, ali i čvrstinom i demokratijom", prenio je AFP.

Ukoliko katalonska vlada potvrdi da je proglasila nezavisnost, a tu odluku ne povuče do četvrtka, vlada u Madridu mogla bi da uvede vanredne mjere prema članu 155. španskog ustava, koji joj dozvoljava da regionalne vlasti stavi pod svoju kontrolu i raspusti tamošnji parlament.

Španski ministar unutrašnjih poslova Huan Ignasio Soido izjavio je u subotu da će se nejasan odgovor Pudžemona smatrati da on ne želi dijalog i da će Madrid učiniti sve da se stvari vrate u normalne tokove, što praktično znači da će reagovati kao da je nezavisnost Katalonije proglašena.

Španski dnevnik "Mundo" piše, ne navodeći svoje izvore, da španska vlada razmatra dvije opcije koje bi mogla da primjeni u slučaju da Katalonija jednostrano proglasi nezavisnost.

Madrid bi, kako se navodi, Kataloniji mogao da postavi privremenu administraciju, ili vladu sastavljenu od predstavnika svih stranaka. Zatim bi u roku od od tri do šest mjeseci bili sazvani regionalni parlamentarni izbori.

Pudžemon je 10. oktobra u govoru u parlamentu u Barseloni rekao da Katalonija pristupa proglašenju nezavisnosti, ali je predložio zamrzavanje primene tog proglašenja na nekoliko nedjelja kako bi se omogućio dijalog sa španskom vladom uz međunarodno posredovanje.

Izvor: Tanjug

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Haris

16.10.2017 09:31

EU ne sme podrzati Kataloniju, a rado bi to uradila. Znaju da bi Spanija istog momenta napustila EU, a onda bi raspad EU bi izvjestan.

ODGOVORITE
Name

Re

16.10.2017 10:59

Ovaj sjedi sad na vrućoj stolici i ne bi mu bio u kozi. Da li da zajebe svoje glasače sto znaci kraj njegove karijere ili proglasiti nezavisnost sto ga može takodje koštati zatvora jer nije ispoštovao sudsku odluku .

ODGOVORITE