Пуџдемон да разјасни дилему

Каталонски председник Карлес Пуџемон има рок до данас да разјасни да ли је у свом говору који је одржао у парламенту 10. октобра прогласио независност.

Свијет 16.10.2017 | 07:15
Пуџдемон да разјасни дилему
Пуџдемон досад није наговијестио какав ће бити његов одговор, али је каталонска јавна телевизија ТВ-3 објавила је да то неће бити ни "да", ни "не", већ један "разрађени одговор".

Каталонски лидер, који је у недјељу положио цвеће на гроб некадашњег каталонског сепаратистичког лидера Љуиса Компањса, рекао је да ће његова одлука бити инспирисана његовом "приврженошћу миру, пристојности и трезвености, али и чврстином и демократијом", пренио је АФП.

Уколико каталонска влада потврди да је прогласила независност, а ту одлуку не повуче до четвртка, влада у Мадриду могла би да уведе ванредне мјере према члану 155. шпанског устава, који јој дозвољава да регионалне власти стави под своју контролу и распусти тамошњи парламент.

Шпански министар унутрашњих послова Хуан Игнасио Соидо изјавио је у суботу да ће се нејасан одговор Пуџемона сматрати да он не жели дијалог и да ће Мадрид учинити све да се ствари врате у нормалне токове, што практично значи да ће реаговати као да је независност Каталоније проглашена.

Шпански дневник "Мундо" пише, не наводећи своје изворе, да шпанска влада разматра двије опције које би могла да примјени у случају да Каталонија једнострано прогласи независност.

Мадрид би, како се наводи, Каталонији могао да постави привремену администрацију, или владу састављену од представника свих странака. Затим би у року од од три до шест мјесеци били сазвани регионални парламентарни избори.

Пуџемон је 10. октобра у говору у парламенту у Барселони рекао да Каталонија приступа проглашењу независности, али је предложио замрзавање примене тог проглашења на неколико недјеља како би се омогућио дијалог са шпанском владом уз међународно посредовање.

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Харис

16.10.2017 07:31

ЕУ не сме подрзати Каталонију, а радо би то урадила. Знају да би Спанија истог момента напустила ЕУ, а онда би распад ЕУ би извјестан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.10.2017 08:59

Овај сједи сад на врућој столици и не би му био у кози. Да ли да зајебе своје гласаче сто знаци крај његове каријере или прогласити независност сто га може такодје коштати затвора јер није испоштовао судску одлуку .

ОДГОВОРИТЕ