Defibrilatori na javnim mjestima?

Na javnim mjestima u RS uskoro bi mogli biti postavljeni defibrilatori koji bi u slučaju iznenadnog srčanog zastoja građanima mogli spasiti život.

Republika Srpska 15.10.2017 | 21:04
Defibrilatori na javnim mjestima?
Naime, riječ je o uređajima koji pomoću elektrošoka pružaju prvu pomoć prilikom srčanog udara, a bili bi postavljeni na trgovima i frekventnim mjestima sa softverom na srpskom jeziku, koji izdaje uputstva kako se postupa u slučaju prestanka rada srca.

Dragan Unčanin, predsjednik Udruženja kardiologa RS, čija je i uža specijalizacija elektrofiziologija, rekao je da u RS ne postoji ovakav aparat.

On kaže da postoji inicijativa Udruženja kardiologa RS i Službe intenzivne medicine UKC RS da se na mjestima gdje je velika frekvencija ljudi postave defibrilatori.

"Prije nekoliko mjeseci pokrenuli smo inicijativu, s obzirom na to da ima opravdanja za tim, očekujem da bi trebalo biti vrlo brzo realizovano. Nije finansijski zahtjevan projekat, jer u poređenju sa konačnim efektom, odnosno spasavanjem jednog ljudskog života, takav aparat bi se već otplatio", rekao je Unčanin.

Istakao je da je defibrilator jedini lijek u određenim kliničkim stanjima, kada se desi srčani zastoj.

"Kroz niz postupaka i koraka koji vode osobu koja bi koristila automatski aparat, krajnje je pojednostavljena primjena i na kraju da li će se izvršiti defibrilacija odluku donosi sam aparat. Čim se aparat dodirne, on počne sa instrukcijama šta treba uraditi, u suštini treba nalijepiti samo naljepnice na grudi pacijenta", rekao je Unčanin.

Duško Vulić, nacionalni koordinator za prevenciju kardiovaskularnih bolesti RS, kaže da se iznenadne smrti dešavaju na ulicama, te da nije uvijek uzrok poremećaj ritma srca, ali je on najčešći razlog.

"Pokrenuli smo inicijativu, ali se to mora sistemski riješiti preko nadležnih ministarstava, pa onda prema lokalnim zajednicama", rekao je Vulić.

Draško Brezičanin, načelnik Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Prijedor, kaže da bi postavljanjem defibrilatora na javnim mjestima imali napredniji nivo reanimacije, gdje bi reanimaciju prije nego što Hitna dođe građani već mogli započeti.

"Automatske defibrilatore na frekventnim mjestima mogli bi koristiti svi građani, jer oni imaju uputstva i jednostavni su za upotrebu. Kada se dvije elektrode spoje na pacijenta, aparat sve ostalo radi i završi sam", rekao je Brezičanin.

Naglasio je da je to praksa na Zapadu, kao i u pojedinim gradovima u Srbiji.

Da bi postavljanje defibrilatora na javnim mjestima bilo od velikog značaja srčanim bolesnicima, smatra i Dragica M., srčani bolesnik iz Banjaluke, koja je rekla da je najbitnije da se pravovremeno reaguje u tim slučajevima.

U Službi za odnose s javnošću Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS rekli su da je ovo ministarstvo upoznato sa praksom u drugim zemljama sa postavljanjem i upotrebom eksternih defibrilatora i u narednom periodu će se razmotriti i analizirati mogućnost uvođenja ovih medicinskih aparata na javnim mjestima, poput aerodroma, stadiona i sportskih dvorana.

"Realizacija ove inicijative zahtijevala bi izmjene ili dopune važećih propisa, baziranih na detaljnim analizama i studijama, kao i jasno propisanim načinima realizacije procedure obrade takvih zahtjeva upućenih od strane lokalnih zajednica, ustanova i preduzeća", rekli su u Ministarstvu.

Kardiologija perjanica zdravstvenog sistema RS

U prioritetu rada Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS je adekvatno zbrinjavanje pacijenata sa kardiovaskularnim smetnjama u zdravstvenim ustanovama, te se mnogo radilo na ulaganju i opremanju prostorija sa savremenom opremom, ali i na edukaciji i osnaživanju domaćeg kadra.

U Ministarstvu su istakli da je kardiologija kod nas razvijena grana medicine i jedna je od perjanica zdravstvenog sistema RS po broju i uspješnosti izvedenih procedura, kao i stručnosti kadra u oblasti interventne kardiologije, a može se uporediti sa najuspješnijim klinkama tog tipa.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

kako i ne bi

15.10.2017 21:49

Šta sve jedemo i pijemo, kakve životne navike imamo, zbog čeg se sve stresiramo kako ne bi i to bilo uvedeno

ODGOVORITE
Name

Grgo

15.10.2017 23:02

Glupost. Samo iz razloga da operu para preko tih aparata. Izmislite aparate, proizvedite ih pa ih onda postavljajte, nepismenjaci jedni.

ODGOVORITE
Name

Hmm

16.10.2017 05:39

podrzavam i odavno je trebalo,,samo dali imamo mi svijest o tome,,tj kulturu, Bojim se da ce nasa bagra krasti aparate

ODGOVORITE
Name

re

16.10.2017 07:51

Sviđa mi se

Name

ŽIKA Ž

16.10.2017 07:14

OBAVEZNO U GRADSKU UPRAVU TRI KOMADA.

ODGOVORITE