Incident na izborima u Skoplju

Dvojica muškaraca potukla su se na biralištu u Skoplju, u okviru lokalnih izbora u Makedoniji.

Region 15.10.2017 | 14:36
Incident na izborima u Skoplju
Biraju se gradonačelnici i predsjednici u 80 gradova i opština i Gradu Skoplju, kao zasebnoj jedinici lokalne samouprave sa 10 gradskih opština, od kojih su dvije sa većinskim albanskim stanovništvom - Saraj i Čair. Izlaznost do 10 sati 8,98 procenata.

Na jednom glasačkom mjestu u Skoplju potukla su se dva muškarca, prenijeli su lokalni mediji.

Kako se navodi, dvojica glasača su prvo počela da se guraju, nakon čega su razmijenili i udarce.

Tuča se dogodila na glasačkom mjestu za lokalne izbore u Osnovnoj školi "Petar Zdravskovski Penko", a odmah je reagovalo policijsko obezbjeđenje koje je napravilo zapisnik.

Škola se nalazi između dvije skopske opštine, Butel i Čair, i na tom glasačkom mjestu glasaju mještani obje opštine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije saopštilo je u međuvremenu da se lokalni izbori u toj zemlji odvijaju bez ozbiljnijih narušavanja javnog reda i mira, ali da je podnijeto sedam prijava zbog pokušaja podmićivanja i da je glasanje na 20 izbornih mesta prekidano zbog tehničkih problema.

Navodi se da je portparol makedonskog MUP Toni Angelovski na konferenciji za medije kazao da je glasanje na tim biralištima potom u međuvremenu regularno nastavljeno.

Makedonska agencija MIA je objavila da su se na biralištu u selu Ratevo pojavili glasački listići bez serijskih brojeva, kao i da je glasač u skopskoj opštini Aerodrom u kutiju greškom ubacio dva listića.

Prema procjenama analitičara, najžešća bitka na ovim, šestim po redu lokalnim izborima od proglašenja nezavisnosti Makedonije, vodiće se u makedonskoj prestonici, gde će se za poziciju gradonačelnika takmičiti osam kandidata iz različitih političkih partija.

Ankete pokazuju da su favoriti za prvog čoveka Skoplja kandidati dvije najuticajnije makedonske partije - opozicone VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, i SDSM, stranke na vlasti, aktuelnog premijera Zorana Zaeva, Koče Trajanovski, odnosno Petre Šilegov.

Od osam kandidata u trci za gradonačelnika Skoplja su tri kandidata albanskih političkih partija - pokreta Besa, Saveza za Albance i Demokratske partije Albanaca, dok je Demokratska unija za integracije, Ali Ahmetija, sugrađane pozvala da podrže Šilegva.

Ostaje jedino da se vidi da li će gradonačelnik Skoplja biti izabran u prvom ili će biti održan i drugi izborni krug.

(Tanjug, Beta)

Komentari / 0

Ostavite komentar