"Špigl": Zagreb je najdosadniji grad

Zagreb je jako dosadan grad u kojem je najbolja stvar - autoput prema moru. Objavljeno je to u reportaži u uglednom njemačkom listu "Špigl".

Region 12.10.2017 | 16:23
"Špigl": Zagreb je najdosadniji grad
Kako preživjeti "zagrebačku tugu" dok se nalaze u u hrvatskoj prijestonici njemačkim turistima objasnila je novinarka Ane Heming i ponudila im nekoliko savjeta.

Ironično se navodi da je "vrhunac leta u Zagrebu" bio koncert grupe "Duran Duran", koji se mogao čuti i u zabačenim četvrtima, a da bi njihova pjesma Ordinary World mogla "biti lokalna himna", prenosi hrvatski portal Index.hr pisanje njemačkog lista.

Iako su čitaoci Lounli planeta Zagreb proglasili destinacijom broj jedan 2017. godine, novinarka Špigla piše da pješačka zona u centru grada podsjeća na njemačku provinciju, poput gradova Rostok ili Bohum.

Kafići u centru opisuju se kao previše slični, "sa laundž (lounge) izgledom, koji je bio moda početkom vijeka", a ništa zanimljiviji nisu ni tržni centar "Dolac", niti Gornji grad.

"Na ivicama Zagreba mogu se naći trenuci u kojima tupoća prerasta u avanturu, u metropoli koja bi trebalo da se takmiči za najdosadniji grad, barem u Evropi", piše Špigl i preporučuje turistima da grad otkrivaju vozeći se tramvajem jer "bicikl mogu da voze samo polako, a biciklističke staze su zapravo na trotoarima".

"Most mladosti" opisan je kao "betonski brutalizam", dok na Bundeku nedostaje vode u vještačkom jezeru i sve izgleda tužno. Jarun je još gori, smatra reporterka njemačkog lista.Spominje se i Hrelić, na kojem se prodaje stara roba, "stvari koje ljude tjeraju da se zacrvene".

U Muzeju savremene umjetnosti novinarka je provela tri sata, ali u to vrijeme nije srela druge posjetioce jer "vrijeme za umjetnost je, čini se, luksuz."

Rijetku pohvalu dobio je kafić "Krivi put", kao i pogled na grad sa Sljemena koji je "veličanstven".

"Najbolja stvar u vezi Zagreba je auto-put prema moru", piše novinarka i navodi kako je tako stigla i do Rijeke koja će biti evropska prijestonica kulture 2020. godine.

Zanimljive su riječke plaže, na kojima se ljudi kupaju sa velikim kontejnerima u pozadini, a naveče se može jesti riba na obali. Tu je i Titov brod koji čuvaju trojica čuvara.

Izvor: RTS

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

MIROLJUB

12.10.2017 16:40

NIJE ISTINA DAJE NAJDOSADNJI GRAD CIM DODIK IDE U ZAGREB NA TAJNE SASTANKE ZNACI DAJE JEDAN OD NAJBOLJI GRADOVA U HR

ODGOVORITE
Name

Malo talasaju

13.10.2017 00:27

Sad su malo podigli interesovanje s ovim Za dom spremni.Svabe se prave da ne vide.

ODGOVORITE