EK: Partizan nemoćan u Berlinu, -26 na premijeri!

Košarkaši Partizana doživeli su ubedljiv poraz od ALBE 111:85 na premijeri Evrokupa. Ovako se ne igra košarka - Partizan bez odbrane poginuo u Berlinu! Alba pregazila crno-bele na startu Evrokupa - 111:85!

Košarka 11.10.2017 | 22:15
EK: Partizan nemoćan u Berlinu, -26 na premijeri!
Vilijams-Gos sa dva koša najavljuje dobar meč Partizana, ali crno-beli brzo ulaze u seriju grešaka, dozvoljavaju domaćinu lagane koševe i ALBA brzo stiže do 12:4. Partizan uspeva da smanji na 14:10, nakon čega je usledila desetominutna pauza zbog problema sa semaforom, a kad su se ekipe vratile na parket, Baterfild "veže" sedam poena i donosi domaćinu prvu dvocifrenu prednost (23:12). Agresivni Miler uz podršku Marinkovića smanjuje na -6, ali ALBA dobija prvi period sa 30:21.

Nemci kontrolišu skok i agresivnom igrom u reketu nastavljaju da povećavaju razliku, predvođeni Sivom i Šnajderom sredinom drugog kvartala stižu do +20 (46:26). Krajem poluvremana Partizan uspeva da se malo razigra u napadu, Miler, Veličković i Marinković smanjuju na -13, ali u samoj završnici Sive "veže" pet poena i vraća ALBU na 57:39 na poluvremenu.

U nastavku meča ALBA je rutinski održavala stečenu prednost, crno-beli su samo na momente uspevali da vežu nekoliko uspešnih napada, ali je domaćin odmah zaustavljao nalete, pa je Partizan konstantno bio u zaostatku 15-20 poena. U samoj završnici crno-beli su se potpuno predali, a nošeni navijačima igrači Albe su to iskoristili i serijom koševa dotukli srpskog velikana za ubedljivu pobedu 111:85.

Partizan je došao bez velikih očekivanja u Berlinu, a Alba ga je surovo ispratila iz Nemačke prestonice. U prvoj utakmici C grupe Evrokupa nemačka ekipa savladala je Partizan sa 111:85. 

Ako je ovo zamišljeno da bude škola za ekipu Partizana - onda ubedljiv poraz nekako i može da se “svari”. Naravno, samo pod uslovom da se iz njega izvuku neke pouke. Sve ostalo bilo bi narušavanje ugleda kluba. Najdžel Vilijams Gos u prvom i Đoko Šalić u drugom poluvremenu bili su jedini spremni da pruže otpor Nemcima.

Ono što se u ovoj katastrofalnoj večeri za Partizan može nazvati pozitivnim su minuti zaTadiju Tadića i Marka Pecarskog, kao i debi Aleksandra Aranitovića koji se oporavio od povrede.

Partizanu sada preostaje da se presabere i spremi za gostovanje Zadru u Jadranskoj ligi koja je označena kao prioritet ove sezone. A sledeće srede u Beograd stiže Lijetuvas Ritas u drugom kolu Evrokupa.

Kada jedna ekipa za poluvreme primi 57 poena, to znači da praktično nije igrala odbranu ni u jednom trenutku. Ili je igrala nešto što samo liči na defanzivu, previše mekano. A upravo to je demonstrirao Partizan na meču u Berlinu.

Jer, koliko god bile opravdane priče o tome kako crno-beli imaju mladu i neiskusnu ekipu, ovakva statistika jasno ukazuje na ogroman problem koji je i posledica ili nedostatka kvaliteta ili slabog voljnog momenta.

Alba je radila šta je htela Nikolićevoj ekipi oslabljenoj za lakše povređenog Čakarevića. Ali ni to nije izgovor za upadljivu letargiju. Samo u prvoj četvrtini Partizan je držao kakav-takav priključak pre svega zahvaljujući Najdželu Vilijamsu Gosu.

Ogromne probleme Partizanu zadavala je Albin presing zbog kojeg su crno-beli u ranoj fazi utakmice izgubili dosta lopta i nemačka ekipa tako je uspela već na startu da goste natera na probleme u organizaciji igre.

A iz toga je usledila nesigurnost i u svim ostalim elementima. Jedino je Vilijams Gos bio koliko-toliko raspoložen za igru, mada je i on bio prilično nesiguran na lopti.

Na drugoj strani Alba nije imala problema pogotovo u ofanzivnom delu igre. Veoma dobro su se snašli Spenser Baterfild, Luk Sikma, pa i Stefan Peno i Nils Gifi. Brzo i lako je Alba došla do ogromnih plus 20 - 46:26 u završnici prvog poluvremena. Samo za nijansu je Partizan delovao ozbiljnije kao ekipa u drugom poluvremenu, mada je tada jedina dilema bila sa koliko razlike će Alba da trijumfuje.

Prilično opušteno i atraktivno su igrali domaćina u završnici utakmice, a zašto i ne bi kada je na drugoj strani bio samo Đoko Šalić koji se borio da spasi ono što se spasiti može - a to su čast i obraz.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar