Predsjednik UEFA-e, Čeferin, o ''Čileancima''...

Čileanci su bili najnadarenija generacija u istoriji fudbala! "Jugoslavije više nema, ali su uspesi mnogih nadarenih generacija sportista odličan primer kako se u našoj bivšoj zemlji uživalo u sportu i kako su se slavili uspesi ", nostalgičan je predsednik Uefe.

Fudbal 12.10.2017 | 00:00
Predsjednik UEFA-e, Čeferin, o ''Čileancima''...
Taj 25. oktobar 1987. godine trebalo je da bude nova prekretnica za jugoslovenski fudbal koji bi na kvalitetu momaka, nama poznatih pod nadimkom "Čileanci", zavladao Evropom i svetom.

Titula omladinskih prvaka sveta koja je doneta iz Južne Amerike viđena je kao uspeh cele nacije, od Vardara pa do Triglava. Nažalost, ta nacija se ubrzo potom raspala, te je većina "kvaliteta" prešlo u zbor Hrvatske koja je doživela vrhunac krajem devedesetih godina prošlog veka, kada je stigla i do trećeg mesta nas SP 1998. Mi, nažalost, nismo dobro "naplatili" ono što nam je preostalo. A preostalo je mnogo, naročito kada uporedimo sa današnjom situacijom u srpskom fudbalu. Takvih asova jednostavno nema.

Bilo kako bilo, taj tim je svima ostao u lepom sećanju, između ostalih i jednom od trenutno najmoćnijih ljudi u svetu fudbala, prvom čoveku Uefe, Aleksanderu Čeferinu.

"Uveren sam da je to bila najnadarenija generacija u istoriji fudbala," navijački je nastupio Slovenac priznavši da je iz sve snage bio uz Plave, "Čak četvrotica su kasnije nosila dres Real Madrida, a pored Šukera, Mijatovića, Prosinečkog i Jarnija velike karijere su napravili i Boban, Petrić, Brnović... Jugoslavije više nema, ali su uspesi mnogih nadarenih generacija sportista odličan primer kako se u našoj bivšoj zemlji uživalo u sportu i kako su se slavili uspesi!"

Okosnicu tima selektora Mirka Jozića činili su sada već žive legende najvažnije sporedne stvari na svetu: Dragoje Leković, Zvonimir Boban, Robert Prosinečki, Predrag Mijatović, Davor Šuker, Robert Jarni, Igor Štimac, Gordan Petrić. Da se smrzneš!

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar