Kreće ABA 2: Druga liga sa dva šampiona Evrope!

Utakmicom Bosna – Vršac u počinje novoosnovani drugi rang takmičenja na Jadranu.

Košarka 10.10.2017 | 13:45
Kreće ABA 2: Druga liga sa dva šampiona Evrope!
Osim ABA Superkupa, koji je održan u Baru od 19. do 23. septembra, ljubitelje košarke u regionu ove sezone očekuje još jedna dugo očekivana novina, a to je druga ABA liga.

Koliko zanimljivo takmičenje je ispred nas možda najbolje ilustruje podatak da su dva učesnika bili prvaci Evrope. Jedan od njih je sarajevska Bosna koja je Stari kontinent osvojila 1979. godine, predvođena Bogdanom Tanjevićem s klupe i Mirzom Delibašićem, Ratkom Radovanovićem, Žarkom Varajićem na terenu. A drugi je Split, koji je pod imenima Jugoplastika i Pop 84, od 1989. do 1991. harao Evropom, osvojivši tri titule šampiona. Mnogi smatraju da je ta ekipa Splita, s Dinom Rađom, Tonijem Kukočem, Zoranom Stevanovićem, Velimirom Perasovićem... koje je s klupe predvodio Božidar Maljković najbolja generacija u istoriji evropske košarke.

Osim Bosne i Splita, još neki klubovi će probuditi emocije starijih ljubitelja košarke. Tu je Borac iz Čačka, klub koji je iznedrio mnoge svetske asove, a dobro je poznata izreka da „ne možeš biti dobar šuter ako ne opereš ruke u Moravi“.

Važnu ulogu u ABA 2 ligi igraće Krka iz Novog Mesta, višestruki šampion Slovenije, koji u svojim redovima ima evropskog šampiona Žigu Dimeca. A biće zanimljivo videti i Lovćen s Cetinja, klub iz kojeg su potekli Đuro Ostojić, Goran Jeretin, Dejan Radonjić...

Visoke ambicije najavljuju i beogradski Dinamik, zatim Vršac, makedonski Ohrid, slovenačke Rogaška i Primorska, Teodo iz Tivta, kao i Zrinjski iz Mostara.

SISTEM TAKMIČENJA

Posle 22 kola, četiri prvoplasirane ekipe izboriće plasman na Fajnal for, čija organizacija će biti poverena jednom od klubova učesnika. Prvi igra sa četvrtim, a drugi sa trećim iz ligaškog dela. Pobednici se sastaju u finalu, a tim koji slavi na Fajnal foru izboriće direktan plasman u ABA ligu za sezonu 2018/2019.

ABA LIGA 2 - 1. KOLO

Utorak

18.00 Bosna - Vršac

Sreda

17.00 Ohrid – Borac
18.00 Teodo – Rogaška
18.00 Split – Zrinjski
19.00 Krka – Lovćen
20.00 Dinamik – Primorska

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar