Uh, paklen žreb za Mundijal: Srbija u četvrtom šeširu!

Trenutno smo najslabija evropska selekcija pred žreb, ali još ima nade. . .

Fudbal 10.10.2017 | 08:45
Uh, paklen žreb za Mundijal: Srbija u četvrtom šeširu!
Pobedom nad Gruzijom, Srbija je overila svoje mesto na Mundijalu u Rusiji. Sada sa nestrpljenjem ičšekuje žreb za grupnu fazu koji će prvog decembra biti održan u palati Kremlj u Moskvi. S obzirom da kvalifikacije i baraži još nisu gotovi, čekaju se još imena 15 reprezentacija koje će se narednih dana boriti za plasman na Mundijal.

Srbija s pažnjom može da baci pogled na spisak učesnica, ali će s pažnjom pratiti i rasplet u finišu kvalifikacija jer je od nekih mečeva zavisi i sudbina na žrebu za Svetsko prvenstvo. Trenutno, Srbija nije u dobroj situaciji pred žreb. Po aktuelnom stanju stvari, Srbija se nalazi u četvrtom od četiri šešira pred žreb i jedina je evropska selekcija u tom rangu.

Statuse nosilaca i pozicije u prvom šeširu su teoretski obezbedili domaćin Rusija, zatim Brazil, Nemačka i Poljska. Jako blizu su Belgija i Francuska. Samo treba da sutra pobede Kipar, odnosno Belorusiju. Preostala mesta u prvom šeširu će popuniti Argentina i Portugalija ako se plasiraju. Ako neko od njih otpadne, u prvi šešir uskače Španija. Ako otpadnu oboje diže se sledeći posle Španije iz drugog šešira.

U drugom šeširu po trenutnoj situaciji su Španija, Čile, Švajcarska, Engleska, Kolumbija, Meksiko, Italija i Urugvaj. Naravno, ako Čile, Švajčarska i Kolumbija izbore plasman u Rusiju i ako Urugvaj iskoristi zicer.

Po aktuelnoj situaciji, u trećem šeširu su Danska, Kostarika, Island, SAD, Švedska, Tunis, Senegal i Egipat.

Četvrti šešir trenutno čine Iran, Srbija, Japan, Nigerija, Maroko, Panama, Južna Koreja i Saudijska Arabija. Srbija je druga po rangu u četvrtom šeširu što znači da iz tri jača šešira moraju da ispadnu dve reprezentacije sa jačim renkingom da bi Srbija uskočila u treći šešir. Ali isto tako, moraju i da ih eliminišu selekcije sa slabijim rangom od Srbije. Dakle, ako Peru ode na Mundijal pre Argentine, Kolumbije ili Čilea, to ništa ne znači Srbiji jer Peru ima bolju poziciju na FIFA rang listi prema kojoj se i određuje sastav šešira.

Zato Srbija treba da navija da u Južnoj Americi nekim čudom prođe Paragvaj koji ima sabiji rang od nas. Ili da u Evropi kroz baraž prođu Grčka i Republika Irska koje imaju takođe slabiji rejting od nas. To su šanse koje Orlovima donose treći šešir... 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Global zitizen

10.10.2017 07:26

Ma bitno je ucestvovati.

ODGOVORITE