Turska ne priznaje aneksiju Krima

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u Kijevu da Turska neće priznati rusku aneksiju Krima.

Svijet 09.10.2017 | 22:10
Turska ne priznaje aneksiju Krima
On je istakao i da će nastaviti da podržava ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet.

Rusija i Ukrajina su u zategnutim odnosima zbog ruskog pripajanja Krima i podrške Moskve separatističkim pobunjenicima na istoku Ukrajine.

Erdogan je rekao da će Ankara nastaviti da prati položaj krimskih Tatara, i zahvalio Ukrajini što brani njihova prava.

Neki tatarski aktivisti s Krima žalili su se na kršenje prava te etničke grupe nakon što je Rusija pripojila tu oblast u martu 2014. godine.

Erdogan je ovo izjavio iako nastoji da zadrži tople odnose sa Rusijom i sa njom je sarađivao na uspostavljanju zona deeskalacije u Siriji.

Izvor: Beta

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

rodjo

09.10.2017 20:54

Lijepo je kad Ruski predsjednik rodom iz Ukrajine pokloni Ruski Krim Ukrajini.Titograde ko ti ime dade,samo Tito nikog nije pito.

ODGOVORITE
Name

Cica

09.10.2017 21:31

Klasika.Turska posla.

Name

Ispravka

09.10.2017 21:32

Hruscov je bio Ukrajinac i predsjednik SSSR-a,ali u to vrijeme mu nije smetalo da Ruski Krim pripoji Ukrajini.Samim raspadom SSSR-a logicno da se i Krim vrati tamo gdje i pripada.

Name

Kur-Distan

09.10.2017 21:05

Prvo,aneksija je gruba rijec.Na Krimu je odrzan pravi demokratski referedum,a to sto neki to ne priznaju to je njihova stvar.Zar nije u Turskoj bio referndum o ovlastenjima predsjednika,u cemu je razlika.Rijesenje za sve probleme je jednostavno-REFERENDUM.

ODGOVORITE
Name

@kurcistan

10.10.2017 07:49

U Bosni i Hercegovini svi osim Dodikovih majmuna i braće im ustaša iz Hercegovine mogu provoditi referendume svaki dan! Sutra cigani da traže komad Bosne za svoju državu dobit će ga, isto tako i šiptari, Mađari, Crnogorci, Jevreji, sve manjine koliko ih ima su dobrodošle. Samo vi ne možete nikada, a muda nemate da probate silom jer znate da bi vas pregazili i uništili za po dana! Plači u Bosni i čekaj da otegneš papke!