Rusija i Kina za uzdržanost

Rusija i Kina pozvale su danas na uzdržanost po pitanju Sjeverne Koreje, nakon što je američki predsjednik Donald Tramp za vikend saopštio da će "samo jedna stvar djelovati" u rješavanju problema sa Pjongjangom.

Svijet 09.10.2017 | 21:09
Rusija i Kina za uzdržanost
Tramp je time, kako konstatuje Rojters, nagovjestio da na umu ima vojnu akciju.

"Moskva je pozvala i dalje poziva sve strane, kao i one koji imaju bilo kakve veze sa tim pitanjem, na uzdržanost, kao i da izbjegavaju poteze koji bi samo pogoršali situaciju", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, upitan kako Moskva komentariše Trampove navode.

O tome da bi SAD mogle da se povuku iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, Peskov je rekao da bi to imalo "negativne posljedice".

Istim povodom oglasio se i Peking, gdje je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing ponovila poziciju Kine da sve strane treba da budu uzdržane, navodeći da je situacija izuzetno kompleksna i ozbiljna.

"Kina se nada da strane neće učiniti ništa da iritiraju jedna drugu ili pogoršaju problem već da će govoriti i djelovati oprezno", rekla je ona na konferenciji za novinare.

Američki ministar odbrane Džim Matis rekao je danas da je američkoj vojsci rekao da treba da bude spremna za vojne opcije, ali je istakao da se po pitanju Sjeverne Koreje vode diplomatski napori.

"Postoji jedna stvar koju američka vojska može da uradi, a to je da morate da budete spremni da osigurate da imamo vojne opcije koje naš predsednik može da upotrebi ako zatreba", rekao je Matis.

Izvor: Tanjug

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ma laz

09.10.2017 19:36

Nemaju ameri m..a da napadnu. Samo lazu.

ODGOVORITE