SP: BiH - Belgija 3:4, reakcije...

Baždarević: Previše grešaka, skupo smo ih platili! Selektor BiH ocijenio da su greške njegovog tima, prije svega u odbrani, koštale “zmajeve” poraza od Belgije kojim su izgubili sve šanse za baraž. Martinez: Presudio naš pobjednički mentalitet! Preovladavao je pobjednički mentalitet naše ekipe i zbog toga smo slavili, istakao je Roberto Martinez, selektor fudbalske reprezentacije Belgije.

Fudbal 08.10.2017 | 09:30
SP: BiH - Belgija 3:4, reakcije...
Preovladavao je pobjednički mentalitet naše ekipe i zbog toga smo slavili, istakao je Roberto Martinez, selektor fudbalske reprezentacije Belgije, koja je u Sarajevu pobijedila BiH, rezultatom 4:3.

Učesnik Svjetskog prvenstva naredne godine u Rusiji po teškom terenu stadiona ”Grbavica” i u devetom kolu kvalifikacija grupe ”H” demonstrirao je snagu, te pokazao da će biti jedan od favorita na planetarnoj fudbalskoj smotri.

”Prvih 20 minuta meča nametnuli smo svoju igru, ali zbog tehničkih problema i terena kojeg nismo očekivali da će biti ovakav, te i snažne igre bosanskog tima došli smo u rezultatski deficit do poluvremena”, kazao je Martinez.

”Ipak, uz izuzetno dobar karakter i snagu povratili smo pobjednički duh, opet nametnuli svoju igru i zasluženo pobijedili. Opet ću reći, teren je bio izazovan za obje strane, ali naši igrači nisu odustajali i nisu se željeli predati”.

Baždarević: Previše grešaka, skupo smo ih platili! Selektor BiH ocijenio da su greške njegovog tima, prije svega u odbrani, koštale “zmajeve” poraza od Belgije kojim su izgubili sve šanse za baraž.

Svjetsko prvenstvo u Brazilu ostaće jedino takmičenje na koje se plasirala fudbalska reprezentacija BiH.

“Zmajevi” su u subotu uveče poraženi u Sarajevu od Belgije rezultato 4:3 i tako se oprostili od nadanja da mogu da se domognu Mundijala u Rusiji, bar preko baraža.

Ovakvim ishodom selektor BiH ne može biti zadovoljan selektor Mehmed Baždarević, koji je nakon meča ocijenio da je viđena “veoma dobra utakmica, al ii previse grešaka sa naše strane za ovakav nivo”.

”Zalaganje i borbenost našeg tima bio je jako dobar, ali kako sam rekao napravili smo previše grešaka za ovako ozbiljnu ekipu koja i bez toga ti napravi puno fudbalskih problema. Da smo imali još malo iskustva i želje mogli smo sačuvati 3:3 i u posljednjih deset minuta pokušati ostvariti pobjedu. Puno, puno individualni grešaka u zadnjoj liniji koje smo skupo platili”, rekao je Baždarević i dodao:

”Nedostajalo nam je koncentracije u zadnjoj liniji kod igrača koji igraju u svojim klubovima i ne smiju im se dešavati ovakve greške. Morali smo više komunicirati kada su u pitanju defanzivni zadaci”.

O katastrofalnom terenu stadiona ”Grbavice” na koji su se žalili iz belgijske reprezentacije, Baždarević je kazao:

”Da se ne lažemo, nikome ne odgovara kiša i ovakav teren. Da je bio dobar teren bila bi još bolja utakmica i bila bi to prednost za našu ekipu koju smo sastavili večeras od brzih igrača i dobrih tehničara. Žao mi je što smo dočekali jednu ovakvu reprezentaciju na ovakvom terenu”.

Baždarević je pohvalio igru većine igrača protiv snažnog protivnika, posebno istaknuvši Harisa Duljevića.

Fudbaleri BiH danas putuju u Talin, gdje će u utorak, 10. oktobra, odigrati utakmicu posljednjeg kola Grupe H protiv Estonije, koja neće imati rezultatski značaj.

Džeko poslije poraza: Ovako ne ide! "Golovi koje smo primili nemaju veze sa profesionalnim fudbalom“, ogorčen je bio napadač "zmajeva" Edin Džeko poslije poraza od Belgije.

Ovaj poraz i neuspjeh u kvalifikacijama je teško pao najboljem strelcu reprezentacije BiH, Edinu Džeku.

"Od prvog do zadnjeg igrača svi su dali svoj maksimum. Želja je bila, borili smo se do zadnje minute, to niko ne može osporiti, ali danas nismo smjeli izgubiti utakmicu. Iako je bio težak teren, odgovaralo to nama ili ne, ovakvu utakmicu nismo smjeli izgubiti“,rekao je Džeko poslije utakmice, a onda nastavio u još oštrijem tonu:

Bez obzira na sve, golovi koje smo primili nemaju veze sa profesionalnim fudbalom. Ako želimo da napredujemo mislim da nešto treba da se proimijeni, neke analize da se naprave, jer ovako ne ide. Da nije žalosno bilo bi smiješno“.

On je naglasio da tim ne dijeli na odbranu i napad kada je u pitanju odgovornost.

"Nije to stvar odbrane, ja ne govorim odbrana-napad. Svi zajedno napadamo, svi zajedno se branimo. Jednostavno, pogledajte golove, to nema veze sa profesionalnim fudbalom. Protiv ovakve ekipe kao što je Belggija napravili smo im dosta problema, ne vjerujem da su očekivali da će izaći kao pobjednik poslije prvog poluvremena“, rekao je Džeko.

O budućnosti u reprezentaciji rekao je:

„Trebaju da se naprave detaljne analize jer ovakve greške ne treba da se ponavljaju u narednim kvalifikacijama, ako želimo budemo još bolji i da odemo na svjetsko ili evropsko prvenstvo“, zaključio je Džeko.

Izvor: mondo.ba/Anadolija

Komentari / 0

Ostavite komentar