SP: Dan "D" za "Zmajeve"!

Belgijanci dolaze rasterećeni u Sarajevo, ali to može biti jako opasno za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.  Džeko isteruje Đavole! Možda prilika za keca?

Fudbal 07.10.2017 | 14:00
SP: Dan "D" za "Zmajeve"!
Utakmice pretposlednjeg kola u kvalifikacionim grupama A, B i H, koje se igraju ove subote uveče, trebalo bi da donesu dosta uzbuđenja, ali teško da će posle njih biti poznati novi učesnici Svetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine.

Situacija u sve tri pomenute grupe je dosta komplikovana. Jedino je Belgija, koja stiže na "Grbavicu" na megdan BiH, osigurala vizu za Rusiju, dok će izabranici Mehmeda Baždarevića pokušati pobedom da održe nadu u baraž.

Švajcarska i Francuska u svojim grupama pokušaće da odbrane prvo mesto, a onda se u poslednjem kolu domognu Mundijala.

Belgijanci dolaze rasterećeni u Sarajevo, ali to može biti jako opasno za bh. reprezentaciju. Sigurno će igrači, koji su do sada bili u drugom planu, ukoliko dobiju priliku pokušati da se nametnu selektoru Robertu Martinezu.

Grčka se nada pobedi Belgije, jer bi onda i ona pobedom na Kipru mogla da se uključi u borbu za baraž.

Pobediti najbolju ekipu u kvalifikacijama i sačuvati nadu u plasman na Mundijal u Rusiji. Nimalo lak zadatak stoji pred reprezentacijom Bosne i Hercegovine...

U pretposlednjem kolu grupne faze, BiH u Zenici dočekuje Belgiju koja je protounjala kroz ove kvalifikacije i bila prva evropska selekcija koja je osigurala plasman u Rusiju. Što znači da Belgijanci dolaze u Zenicu bez imperativa pobede, ali i rasterećeni...

Očekuje se da će selektor Roberto Martinez priliku pružiti igračima koji su u dosadašnjem delu kvalifikacija čekali šansu s klupe. Ali Belgijanci imaju toliko jak tim, da su im rezerve igrači poput Minjolea, Dembelea, Tilemansa, Karaska, Origija, Batšuajia... Dakle, i sa B timom Belgija opet ima jači sastav od Bosne i Hercegovine.

Domaćinu je svejedno kakav će tim Belgija izvesti, jer on nema drugog izbora osim pobede. BiH drži drugo mesto s bodom više od Grčke i mora do kraja da pobedi Belgiju i potom Estoniju u gostima. Jer Grci imaju „bratsko“ gostovanje Kipru i zicer kod kuće protiv Gibraltara. Dakle, Grčka može da očekuje maksimalnih šest bodova što znači da Bosancima samo pobede igraju.

Domaći selektor Mehmed Baždarević se već prilikom objavljivanja spiska susreo s velikim problemima. Zbog povrede ne može da računa na plemejkera i jednog od dvojice najboljih bosanskih fudbalera – Miralema Pjanića. Optimizam u BiH raste zbog sjajne forme u kojoj se nalazi udarna igla Edin Džeko. On je dao sedam golova na poslednjih pet mečeva Rome.

U grupi A Francuska se kiksom protiv Luksemburga u prošlom kolu dovela u neugodnu situaciju. "Trikolorima" je neophodna pobeda u Sofiji protiv Bugarske, kako bi zadržali prvo mesto uoči raspleta za tri dana.

Svoju šansu iz prikrajka vreba Švedska, koja na domaćem terenu ne bi trebalo da ima problema sa Luksemburgom. Trenutno Šveđani imaju bod manje od Francuza, tako da bi nadmetanje u grupi A moglo biti jako uzbudljivo do poslednjeg minuta narednog, desetog kola.

U grupi B je jedino sigurno da su Švajcarska i Portugal dve reprezentacije koje se bore za direktan plasman na SP. Onaj koji ne uspe, ići će u baraž. Švajcarci su trenutno u prednosti, jer imaju tri boda više.

U devetom kolu izabranici bh. trenera, Vladimira Petkovića, dočekuju Mađarsku uz imperativ osvajanja tri boda. Portugal ima lagano gostovanje kod Andore, gde bi sve osim trijumfa Kristijana Ronalda i društva bilo senzacija. Stoga se može očekivati da će odluka o pobedniku grupe B biti doneta u međusobnom duelu Portugala i Švajcarske u poslednjem kolu u Lisabonu.

PAROVI I TABELE:

GRUPA A

Švedska - Luksemburg (18:00)
Belorusija - Holandija (20:45)
Bugarska - Francuska (20:45).

TABELA: Francuska 17 bodova, Švedska 16, Holandija 13, Bugarska 12, Luksemburg 5, Belorusija 5.

GRUPA B

Farska Ostrva - Letonija (18:00)
Andora - Portugal (20:45)
Švajcarska - Mađarska (20:45).

TABELA: Švajcarska 24, Portugal 21, Mađarska 10, Farska Ostrva 8, Andora 4, Letonija 3.

GRUPA H

Gibraltar - Estonija (18:00)
BiH - Belgija (18)
Kipar - Grčka (20:45).

TABELA: Belgija 22, BiH 14, Grčka 13, Kipar 10, Estonija 8, Gibraltar 0.

Izvor: mondo.ba/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar