Barselona i Inijesta - doživotno!

Legenda broj jedan u Evropi, prate ga Prijeto, Akinfejev…! Nema više Totija, Maldinija, Pujola, ali tu je bledoliki genije iz Albasetea.

Fudbal 07.10.2017 | 23:30
Barselona i Inijesta - doživotno!
Barselona i Andres Inijesta - do kraja!

Andres Inijesta produžio je ugovor sa Barselonom, koji podrazumeva da će na stadionu Kamp Nou ostati do kraja igračke karijere.

Inijesti je do sada važeći ugovor isticao na kraju sezone, a novim ugovor stavio je tačku na spekulacije da bi mogao da napusti katalonskog giganta.

Andres Inijesta je u na Nou Kamp stigao 1996. kada je imao 12 godina, a za prvi tim je debitovao 2002. godine i od tada je osvojio 28 trofeja.

On je osam puta bio šampion Španije, osvojio je i pet trofeja u Kupu kralja i šest u Superkupu Španije. Inijesta je četiri puta podizao trofej u Ligi šampiona, dva puta u UEFA Superkupu, a sa Barselonom je i tri puta bio klupski prvak sveta.

Inijesta je do sada odigrao 633 utakmice u dresu Barselone i postigao 54 gola.

Sve nedoumice oko nastavka karijere bledolikog maestra iz Albasetea su razrešene. Potpisao je novi ugovor sa Barselonom popto mu je aktuelni isticao na kraju sezone. Klubovi poput Juventusa koji su vrebali iza ćoška sa željom da dobiju velemajstora besplatno su na kraju ostali praznih šaka. Barselona se nije obrukala, ponudila je doživotni ugovor jednom od najvećih u njenoj istoriji i nagradila ga za višegodišnju vernost i sve što joj je dao.

Inijesta je u jednom trenutku bio razočaran ponašanjem kluba povodom novog ugovora, mislio je da neće dobiti produžetak saradnje, ali Barselona je na kraju povukla gospodski potez i blindirala svoju legendu do kraja karijere. Ne navodi se na koliko godina će saradanja biti produžena, osim da će Inijesta karijeru završiti u barseloni kada on to bude hteo.

Tako će španski velikan završiti karijeru poput Karlesa Pujola koji je ceo igrački vek proveo u Barseloni. U modernom fudbalu su retki primeri igrača koji se odluče da celu karijeru igraju u jednom klubu. Nekada su to bili Maldini, Toti, Pujol…

Danas u evropskom fudbalu ne postoji sličan primer poput Inijeste kada su zvučna imena u pitanju. Postoje igrači poput Markizija, Kjelinija, Pelisijea, Vajdenefelera ili Berezuckogkoji su dugo godina u jednom klubu, ali nisu celu karijeru proveli u njemu.

Najbliži Inijestinom podvigu su Ćabi Prijeto koji već 14 godina igra za prvi tim Real Sosijedada i Igor Akinfejev koji za CSKA brani od 2003. godine. U Barseloni bi mogao da ga nasledi Buskets koji u prvom timu igra od 2008. godine. 

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar