Interes Srpske je promjena izbornog zakona u Federaciji BiH

Predsjednik Evropske narodne partije Džozef Dol dao je dobru ocjenu o stanju u BiH, za koje srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić u emisiji „Puls“ BN televizije priznaje da nije dobro.  Ivanić smatra da je interes Republike Srpske da se promijeni izborni zakon u FBiH i da se konačno dobije Klub Srba u Domu naroda u Federaciji BiH.

Republika Srpska 05.10.2017 | 21:39
Interes Srpske je promjena izbornog zakona u Federaciji BiH
Odgovornost za to leži u političkoj krizi, koja je nastala rušenjem povjerenja. Za takvo stanje Ivanić krivi bošnjačke političare.

„Stepen povjerenja koje sam imao, slomljeno je popisom. Pravilo koje smo uspostavili da ne može ništa izaći oko čega se ne dogovorimo, tada je srušeno. Nastavilo se nepotrebnim zahtjevom za ukidanjem 9. januara, zatim potpuno nepolitičkim i neinstitucionalnim djelovanjam o reviziji tužbe protiv Srbije i smatram da su bošnjački političari najodgovorniji“, rekao je Ivanić.

Potpuna blokada nastala je odnosima Bošnjaka i Hrvata, jer ni oko čega nema saglasnosti, izjavio je večeras u emisiji „Puls“ BN televizije srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.



Ivanić smatra da je interes Republike Srpske da se promijeni izborni zakon u FBiH i da se konačno dobije Klub Srba u Domu naroda u Federaciji BiH.

Potpuna blokada nastala je odnosima Bošnjaka i Hrvata, jer ni oko čega nema saglasnosti, izjavio je Ivanić, te podvukao da je ta kriza mnogo dublja i ozbiljnija nego što se misli.

“Ne treba da očekuju da će Republika Srpska da plati cijenu njihovog razlaza ili ostanka u zajednici po svaku cijenu.”

„Moram reći da ja u ovom trenutku ne vidim kako će se iz toga izaći. Mnogi procjenjuju stepen reakcije koju HDZ može imati od bojkota budućih institucija. Mislim da se nama može desiti da se cijela BiH pretvori u Mostar, jer argumentacija HDZ-a je da postoji odluka Ustavnog suda BiH na koju se oni pozivaju, da način na koji su se do sada birali predstavnici Doma naroda nije u skladu sa Ustavom i to znači da novog Doma naroda neće biti ako ne bude promjene izbornog zakona“, rekao je Ivanić. 

O kandidaturi na izborima sljedeće godine Ivanić kaže:

“Razmišljam da li ima smisla u ovakvim uslovima i ovakvom ambijentu baviti se politikom. Još nisam donio konačnu odluku, ali nisam ni daleko od toga da kažem – dosta je bilo.”
Na optužbe predsjednika Srpske Milorada Dodika kako se ništa nije uradilo Ivanić odgovora – onome kome su riječi jake, slabi su argumenti:
Ivanić je rekao da se sa Dodikom ne namjerava sastajati zbog mnogih neistina koje je predsjednik Srpske iznio na njegov račun.
„Ali ako Srpska bude ugrožena razgovaraću s njim, ne zbog Dodika, ne zbog mene nego zbog Repuzblike Srpske“, istakao je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić u emisiji „Puls“ BN televizije.



BN televizija

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

Dragan

05.10.2017 19:47

Kao i uvek - argumentovano i bez teških reči. Retko pozitivna pojava ba političkoj sceni u BiH.

ODGOVORITE
Name

Boo

05.10.2017 21:24

Ta pozitivna promjena je kolko se ja sjecam najvece razocarenje u RS od njega su svi ocekivali nesto a gospodin usro motku jedini politicar koji je osudjen jos 2008 Mladen Ivanić osuđen na 18 mjeseci zatvora Sud BiH osudio je potpredsjednika Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i lidera PDP-a Mladena Ivanića na godinu i 6 mjeseci zatvora u predmetu "Srpske šume" zbog nesavjesnog rada u vrijeme dok je bio premijer RS.

Name

re Dragan

05.10.2017 21:36

Baš tako.

Name

Tipicno nase rezonovanje: 'Za sve su krivi oni drugi'

05.10.2017 23:13

Po Ivanicu u RS tece med i mlijeko jer Ivanic ama bas NI JEDNOM nije pomenuo Srbe u nekom negativnijem smislu, tj. svi problami su do muslimana i Hrvata, a mi ni u cemu nista ne kocimo. Bas se pitam zasto li onda Amerikanci uvede Dodiku sankcije i sada skoro sve strane ambasade zaziru od njega,a strani investitori bjeze od RS

Name

Dragutin

05.10.2017 20:00

Ja bi uveo onoliko vlasti koliko je stanovnistva po popisu stanovnistva i u BiH i RS i F BiH.

ODGOVORITE
Name

Ja bih se odvojio

05.10.2017 20:08

Ja bih se odvojio.Najbolje svak svom jatu.Ovo pravljenje vjestacke multietnicnosti je degutantno.

Name

domacica 1968

05.10.2017 20:25

Odvajanje je najbolje rjesenje za sve strane. Proces koji je zapoceo ratom 92 treba da se verifikuje. To sto se sada pokusava izgraditi (multietnicnost) smo imali prije rata. Da je toliko vrijedila ne bi ni doslo do rata.

Name

@ja bih se odvojio

05.10.2017 20:48

Kako ces se odvojit, srpska imovina u federaciji, u RS imovina hrvata i bosnjaka, kako odrediti na osnovu cega koliko kome sta pripada. Hajde molim te pises gluposti. Daj rjesenje za ekonomsko stanje kako u RSu tako i fbih.

Name

Sa

05.10.2017 21:00

Pa razvedi se. To je nesto sto se tebe pita. Mozes samo da odlucujes o svome braku. O drzavnom uredjenju ti nemas kapaciteta da se pitas. To je nuklearna fizika za tebe.

Name

Za ovog sto se odvaja

05.10.2017 21:02

Odvojio si se ti od pameti izgleda.

Name

Dumine

05.10.2017 20:27

Ja bih Šarovića za predsjednika BiH.

ODGOVORITE
Name

Taksista

06.10.2017 16:35

Šta će Šarović sam kad su vukovi oko njega?

Name

Osvit

05.10.2017 20:38

Pazljivo sam slusao gosp. Ivanica i sve se svodi na onu narodnu operacija uspjela pacijent umro.Gospodin Ivanic je bio clan presjednistva Bih prije trideset godina i clan je danas i na neki nacin on je reprezent danasnje politike a ta politika je katastrofalna, stanje u zemlji je katastrofalno i nije ptoblem ove zemlje samo Dodik jer da je to samo on problem vjerovatno bi se to rjesilo .Problem je monopola partija na svim porama drustva i izdizanja politike iznad zakona i zato posljednjih 30 godina imamo sjasi kurta da uzjase murta. Snsd je vise unazadio ovaj narod jer je najvise bio na vlasti a unazadili su ga i Pdp i SdS i nekim i sadasnjim kadrovima opzicije mjesto je najmanje u politici a po pravu i pravdi iza resetaka.Narod gosp. Ivanicu ne izlazi na izbore jer nema koga da bira i to je najbolja poruka vecini aktualnih politicara pa i vama da je vrijeme da se maknete jer iako ste mozda i jedan od boljih i postenijih gradani vas ne vide kao rjesenje i zato i bojkotuju izbore.

ODGOVORITE
Name

Miso

06.10.2017 03:58

Bravo za komentar. Pravo u centar ste pogodili,sta ce nam novi zakoni kada se ni ovi stari ne postuju..!

Name

Vidimo

07.10.2017 08:13

Veliki pozdrav za Osvit i hvala na objektivno ocjeni trenutne politike. Nažalost riječ "reforma" u programima nema pravo značenje nego je obični kliše za lov novih glasova i uopste izlazak glasača na izbore. Moj dedo koji je preživio 3 rata na Balkanu imao je običaj reći:" Dok izlaze klepetasi (oni što plješću govornicima na mitinzima) kuku nam je i uz'očas" Ili da pojednostavnim: "Dok narod izlazi na izbore, i to većina, ovi što osvoje vlast, uvijek znaju da narod hoće da se igra izabiranja, jer, kad izadje samo 25-30% jedne godine, nadam se sto prije, niko neće stisnuti da uzme vlast, jer nezna tacno Šta onih 70% misli ustvari" Narode- U pamet se, ne izlazite na izbore nipošto!

Name

Crni bombarder

05.10.2017 21:05

Mladen Ivanić, vječiti funkcioner još od vremena kada je kao Titov pionir bio u izviđačima, u svoj trofejni funkcionersko foteljaški CV nije upisao još samo funkciju predsjednika RS. Ambicija postoji, apetit je veći nego ikad, ali je pitanje da li će SDS biti toliko lud da tu kandidaturu prepusti Ivaniću. On je kandidaturu najavio odavno ali indirektno i sada mjerka ko je s druge strane crte da bi znao je li izborna trka zicer ili opasnost. To bi uništilo šanse da se SDS bar malo oporavi i poboljša sopstveni parlamentarni rezultat. Alternativa Ivaniću jeste da ubijedi SDS da opet bude kandidat za člana Predsjedništva.

ODGOVORITE
Name

Dzabalebaros

06.10.2017 04:58

Vecei i perdfidniji dzabalebaros na ovim prostorima nije vidjen . Svo vrijeme prodaje maglu za velike pare a od njegovog posla narodi na ovim prostorima ama bas nikakave koristi nemaju . Glasaj glupi narode ponovo za njega.

Name

bez veze

05.10.2017 22:12

Bez veze tip pakuje kad odpakujes nema ništa

ODGOVORITE
Name

Mladjo

06.10.2017 04:04

Uz tebe ce gosn Ivanicu stati 70 % naroda.Iskreno zelim da budete kandidat za predsjednika.Jedini koji se moze oduprijeti.

ODGOVORITE
Name

Dado

06.10.2017 04:34

Kaze bosnjaci opet sve krivi . Sigurno krivi da su se odrekli ljiljana i primili tu zastavu koju ne mozes vidit u rs ni kad se otvara put a moze se vidit komsikska zastava srbije. To to je za vase svi krivi a sve sto je dogovor u dejtonu sve vi krsite a opet ce da narod rs izpasta. Sad opet otvaras 9.1 a kad se taj dan slavi nema dejtonske zastave .

ODGOVORITE
Name

Partizan

06.10.2017 05:13

Kad će se u Republici Srpskoj desiti taj momenat da političari konkretnim ekonomskim rješenjima počnu animirati buduće birače,, a ne samo srbovanjem?

ODGOVORITE
Name

Gorčin sladojević

06.10.2017 05:40

Koji je ovo mutljaroš i lažov,kao on voli srpski narod i brine se za njega.Treba mu dati penziju koliku god zaželi,samo nek se ne vraća više u politiku.

ODGOVORITE
Name

Nenad

06.10.2017 06:43

Naprijed Ivanicu!! Svi smo uz tebe!!

ODGOVORITE