O akcizama nisu pričali

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović kazala je da su na sastanku vlada Republike Srpske i Federacije BiH vođeni razgovori o bitnim temama i ranije započetim stvarima. Cvijanovićeva tvrdi da nisu pričali o akcizama, dodajući da je stav RS jasan o tome. Njen kolega iz federacije Bih kaže da su akcize apsolutno potrebne vladama oba entiteta.

Bosna i Hercegovina 04.10.2017 | 15:54
O akcizama nisu pričali
"Plan je da se ponovo vidimo u roku od 6-7 mjeseci. Bilo je nekoliko konkretnih tema, zajednički plan kada je riječ o borbi protiv sive ekonomije. Također čitav niz mjera koji podrazumijeva da uputimo zajedničku inicijativu prema drugim nivoima vlasti kako bi mogli doprinijeti u našim zajedničkim ciljevima. Mi smo o ovim temama raspravljali i dok smo usaglašavali reformsku agendu. Sumirali smo rezultate i vidan je manifest napretka na nekoliko primjera", kazala je Cvijanovićeva.  

Istakla je da se razgovaralo o pitanju neperspektivne vojne imovine.

"Takođe, vrlo bitna stvar je kako da neperspektivnu vojnu imovinu stavimo u funkciju oba entiteta. Imamo čitave komplekse koje mogu biti iskorišteni i za poslovne zone i u fazu razvoja, a sada su u fazi mirovanja. Bavili smo se ranije započetim stvarima. Jedan od prioriteta jeste zaštita domaće poljoprivredne proizvodnje".

Na pitanje o akcizama, Cvijanović je kazala:

"Što se tiče akciza, stav Republike SRpske je poznat. Nema potrebe da se ponavlja. Mene brine što se mi ovdje ne pridržavamo ranije definisanih procedura, a moram vam reći da akcize danas nisu bile uopšte na dnevnom redu. Ja više neću komentarisati akcize, to je postalo degutantno. To je obaveza nivoa BiH. Mi u RS smo izvršili svoje obaveze prije nekoliko mjeseci", kazala je premijerka Republike Srpske.



Premijer FBiH Fadil Novalić je kazao je glavna tema bila "siva ekonomija" i njen uticaj na stanje u bh. ekonomiji.

"Ja bih se vratio na razloge sjednice koja je već postala praksa. Siva ekonomija je jedan od glavnih problema, a najmanje dvije deformacije proizvodi siva ekonomija u našem društvu. Nemamo uplate u socijalne fondove, te siva ekonomija proizvodi deformaciju u onim firmama koje ne posluju u zoni sive ekonomije. Treća stvar jeste da moramo raditi zajedno. Ukoliko to budemo radili u samo jednom entitetu, proizvest ćemo deformaciju u drugom. Glavni cilj je bio da deformacije sve eliminišemo".

Novalić je kazao da je saradnja jako korisna i da ide dalje.

"Saradnja ide dalje i jako je korisna. Neće biti cilj da se nastavi saradnja isključivo između premijera, nego da se prenese na ministarstva. Ne vidim da bi iko mogao odgovoriti negativno na pitanje da li nam trebaju akcize. Apsolutno nam trebaju. Kada me neko pita to pitanje, ja to pretvorim u pitanje "Trebaju li nam putevi"".

(N1)



BN televizija

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

AR

04.10.2017 14:04

Haha pa nije niko glup vise o cemu bi pricali nego o akcizama kako ce te preziviti do kraja mjeseca bez akciza.Nije valjda da ste pricali nedaj boze o tome Kako da krene drzava na bolje Kako da otvorite koje novo radno mjesto Ali ne novo radno mjesto u partijskim firmama Stoko jedna lopovska doce I vama kraj.

ODGOVORITE
Name

sudija

04.10.2017 14:32

Znači nema akcizaCvijanovička bi da troši po potrebi Novalič isključivo za autoputeve......i dok se oni dogovore izumrti če autoputevi ljudi če se vozati aviončičima.

ODGOVORITE
Name

Atv

04.10.2017 15:59

FAKTICKI ----Zeljka , nema akciza.

ODGOVORITE
Name

Uh

04.10.2017 18:15

ZELJKA I DODIK ISTI TREBA OBADVOJE STO PRE SMIJENIT ZALOSNO DA MLADI IZ SVOJE DRZAVE MORAJU U TUDJI SVIJET IC DA PREHRANE SEBE I SVOJU PORODICU LAKO JE ZELJKI I DODI DOM IH PODRZAVA REPUBLIKA HR ZATO DODO ODLAZI KRADOM DO ZAGREBA NA DOGOVORE SNJIMA A VAMO MACKU RAZGULJUJE NARODU A NEMA MU ZIVOTA BEZ HR.

ODGOVORITE
Name

Za

04.10.2017 21:43

FUKARA DO FUKARE.

Name

ZaH

04.10.2017 21:45

DODIK IDE U ZG DA ODGODI SASTANAK VUCIC -KOLINDA DOK ON NE POSTANE PREDSJDNIK SRBIJE.

Name

BOBA

04.10.2017 21:14

PUBLIKA IZA PREMIJERKE JE VRLO ZANIMLJIVA. SVI SU SE UGURALI DA SE SLIKAJU. PREMIJERKA JE U JEDNOM MOMENTU IMALA MAHANJE I OSMJEH. NIKAD IH VIŠE NIJE USLIKANO A NIŠTA NOVO IZREČENO,PREMIJERKA KAD PROGOVORI JA JOJ NE BIH DALA DA BUDE NI SEKRETARICA A KAMO LI PREDSJEDNICA.UMISLILI DA IH SE NAROD POŽELIO PA SE GURAJU DA SE SLIKAJU KAO U PRVOM RAZREDU OSNOVNE ŠKOLE.

ODGOVORITE
Name

Bale Baki

04.10.2017 22:48

maloprije je premijerka pokazala apsolutno nepoznavanje materije. Ako uvedemo akcize od 10 ili 20 feninga ili koliko god mora da se naglasi zasta su te iste. Jer ako se ne naglasi da su za auto puteve onda ce bit za iaplatu penzija ili kupovinu papaka pred izbore. A mislilo bi se da su to doprinosi za ceste koje fakticki draga profesorko vec imamo i koje se trose na sve i svasta a najmanje po namjeni. I uduplavanje istih bez odgovarajuceg osnova nije moguce. Al vidim danas je pokusala ponovo da sarmira Fadila ne bi li po povoljnim cijenama kupio koju obveznicu il blagajnicki zapis (zna Zeljkica da banke u federaciji jos ne propadaju i to valja iskoriatit)

ODGOVORITE
Name

055

06.10.2017 07:35

Faktički razvaljujem! Samo da mi je znati dal sam pošla ili došla!

ODGOVORITE