Sve veća bura oko referenduma

Hiljade Katalonaca okupilo se večeras u Barseloni uoči planiranog referenduma o nezavisnosti 1. oktobra, piše "Dejli ekspres". Demonstranti su se okupili oko Trga Španija i duž puteva koji vode do Nacionalnog muzeja katalonske umjetnosti. Kao znak podrške referendumu, ranije danas farmeri su u konvoju traktora ušli u centar grada.

Svijet 29.09.2017 | 23:06
Sve veća bura oko referenduma
Ulice katalonskih gradova prepune su policije, a danas je na policajce bačena i zapaljiva naprava.

Tenzije u Kataloniji eskalirale. Bačena zapaljiva naprava na stanicu policije. Nema povrijeđenih. Španska policija saopštila je da je zaplijenila više od šest miliona glasačkih listića i koverti kao i 100 glasačkih kutija. Uprkos tome glasačka mjesta spremna su za referendum o nezavisnosti u Kataloniji.

2.315 glasačkih mjesta će biti otvoreno u Kataloniji, uprkos pritiscima centralne vlade Španije u Madridu, a oko 7.200 ljudi biti uključeno u održavanje referenduma, rekao je portparol Vlade Katalonije Žordi Turul.

Na hiljade policajaca je raspoređeno kako bi pomoglo u stražarenju i zaustavilo ljude da pristupe glasačkim mestima.
Istovremeno, lider Katalonije izrazio je ubjeđenje da niko od glasača neće iskoristi niti izazvati nasilje.

"Ne vjerujem da će iko iskoristiti nasilje ili željeti da izazove nasilje koje će ukaljati besprijekornu sliku o pokretu za katalonsku nezavisnost kao miroljubivom pokretu", rekao je lider Katalonije Karles Pudždemon.

Prema rezultatima anketa, ogromna većina građana Katalonije je, uprkos dubokoj podijeljenosti oko nezavisnosti, željna da izađe na referendum i konačno riješi to pitanje.

Zvanični Madrid jasan: Referendum o nezavisnosti Katalonije se neće održati.

"Insistiram na tome da neće biti referenduma 1. oktobra", kaže portparol španske vlade Iniho Mendez de Vigo.

Ustavni sud Španije je, sa druge strane, taj referendum proglasio nezakonitim, zbog čega Madrid pokušava da ga zaustavi po svaku cenu, koristeći se pravnim sredstvima kojima raspolaže.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Peki

30.09.2017 08:28

Sledeca je srpska republika uz pomoc rusije ka oceplenju.

ODGOVORITE
Name

Re

30.09.2017 08:39

Koliko razreda skole imas glupi idiote? Hahahahaha...

Name

Lažno Ime

30.09.2017 09:13

Čuj uz pomoć Rusije hahahaha pa toj lažnoj vojnoj sili čak velike države poput Crne Gore i Hrvatske udaraju sankcije.

Name

Trava Protiv Vodke

30.09.2017 19:26

Vas dvojica se ne sekirajte,vas ce cuvati napuseni bataljon Holandjana u NATO sastavu.Pijani Rusi nemaju sanse protiv njih.