BiH zaostaje za susjedima

Visoki predstavnik Valentin Incko upoznao je danas u Sarajevu članove Komiteta za međunarodne odnose britanskog Doma lordova koji borave u Bosni i Hercegovini o aktuelnoj političkoj situaciji.

Bosna i Hercegovina 29.09.2017 | 14:59
BiH zaostaje za susjedima
"U potpunosti podržavam evroatlantski put kao najbolju opciju za Bosnu i Hercegovinu i njene građane. Nažalost, neki političari i dalje se u prevelikoj mjeri fokusiraju na nacionalna pitanja koja unose podjele među ljudima, dovodeći u pitanje opredijeljenost za evroatlantski program kao istinski prioritet.
 
I dok svaka zemlja ima vlastitu dinamiku, regija Zapadnog Balkana u cjelini postigla je veliki napredak ka punoj integraciji u evropsku porodicu. Ipak, bez jake svijesti o hitnosti ovog procesa, BiH dolazi u opasnost da zaostane za susjedima. Iz tog razloga, apelujem na bh. političare da ostave prepirke po strani i okrenu se približavanju stavova, što je neophodno za postizanje potrebnih ekonomskih i socijalnih reformi," rekao je Incko.
 
Zaključio je da OHR, VSavjeta za primjenu mira i šira međunarodna zajednica ostaju opredijeljeni za pomoć BiH na ovom putu, te je zahvalio Velikoj Britaniji za njen dugotrajni diplomatski angažman u BiH i pomoć u poslijeratnoj obnovi i razvoju zemlje, kako bilateralno, tako i u svojstvu članice EU.

(Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Mia

29.09.2017 13:29

BiH ima ogroman potencijal za razvoj. Mnogo veci nego ga ima npr. Austrija. Imamo i sume ali slabu industriju namjestaja. Poljoprivreda i stocarstvo moraju biti mnogo razvijeniji, ali tu zaostalost nosimo jos iz socijalizma. BiH je zemlja koja ima fantasticne raznolikosti, i kulturoloske kao i prirodne resurse. Steta da ostane sve na mrtvom slovu.

ODGOVORITE
Name

Re

29.09.2017 14:41

Beiha je jedan propao projekat.nek se ljuti ko hoce sl nema napretka ni za 200 god.jedni hoce druge na silu da primore da je vole I da budu glavni drugi nedaju.I tako traje vec 22 god

Name

Indijanac @re

29.09.2017 18:28

Bosna je postojala 1000 godina prije riječi Srbin i Hrvat, postojati će dok je svijeta i vijeka. Tebi niko ne brani da je mrziš, napustiš, hodaš gologuz i živiš na mekinjama, lični izbor. Sve dok tvoje srbovanje ne stoji na putu ljudima koji vole svoju zemlju, uživaj, u suprotnom bi mogao fasovati batine koje ćeš pamtiti do kraja života! ❤❤❤❤

Name

Komšija/susjed

29.09.2017 14:48

BiH zaostaje jer pojedini bosanci i hercegovci otvoreno rade protiv svoje države i uživaju da se uvlače komšijama i susjedima.

ODGOVORITE
Name

Pukovnik

29.09.2017 16:51

BiH je najbogatija zemlja na svijetu, entitet Republika Srpska pogotovo.....20 godina je pljačkaju i kradu nemilice i još nisu sve pokrali. Pa to ni Danska nebi izdržala.......

ODGOVORITE