Objavljen snimak: Bagdadi je živ?

Islamska država putem novinske agencije Al Furkan, povezane sa džihadistima, objavila je navodni audio snimak vođe ID Abu Bakra al Bagdadija.

Svijet 28.09.2017 | 18:15
Objavljen snimak: Bagdadi je živ?
Britanska agencija navodi da je sinimak objavljen nakon sve većih spekulacija oko sudbine Al Bagdadija pošto je Islamska država izgubila većinu teritorije koju je kontrolisala u Iraku i Siriji i dodaje da nije jasno kada je snimak načinjen.

Komandant američkih snaga koje se bore protiv Islamske države u Iraku i Siriji general pukovnik Stiven Taunsend izjavio je početkom ovog mjeseca da vjeruje da je glavni vođa ekstremista Abu Bakr al Bagdadi živ, prenio je AP.

Agencija navodi da je to u suprotnosti sa tvrdnjama Rusije da postoji "velika vjerovatnoća" da su Al Bagdadija ruske snage ubile u vazdušnom napadu na obodu sirijskog grada Rake u maju ove godine.

Taunsend je novinarima u Pentagonu u živom uključenju iz iračke prestonice Bagdada kazao da je vidio "neke indikatore u obavještajnim kanalima" da je Al Bagdadi i dalje živ, ali nije iznosio detalje.

On je dodao da američke snage aktivno tragaju za vođom Islamske države i da će ga, ukoliko ga pronađu, vjerovatno prije ubiti nego pokušati da ga zarobe.

Izvor: Tanjug

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Radašin

29.09.2017 10:45

Sigurno je živ i krije se u Američkim bazama kao i uži krug saradnika SAD=ID

ODGOVORITE
Name

Radašin

29.09.2017 10:46

Sigurno je živ i krije se u Američkim bazama kao i uži krug saradnika SAD=ID

ODGOVORITE