Zvezda i Nijemci - od Vorverca i Borusije do Bajerna...

Crvena zvezda odigrala je mnogo velikih mečeva u svojoj bogatoj istoriji. . .

Fudbal 28.09.2017 | 15:45
Zvezda i Nijemci - od Vorverca i Borusije do Bajerna...
Ipak, svakako se najviše ističu oni sa nemačkim klubovima, uostalom – dva od tri najvažnija susreta crveno-beli igrali su sa bundesligašima.

Duel sa Kelnom u drugom kolu Lige Evrope biće jubilaeni trideseti, ali krenimo redom...

Zvezda se po prvi put sa klubom iz Nemačke sastala davne 1969. u Kupu šampiona, a rival je bio Vorverc.

Posle poraza na gostovanju (2:1), Stanislav Karasi i Jovan Kule Aćimović doveli su Beograđane na gol od prolaza među osam najboljih, ali nisu uspeli da još jednom zatresu mrežu rivala.

Naredne sezone u borbi za polufinale istog takmičenja eliminisana je Karl Cajs Jena (2:3, 4:0).

Do narednog okršaja prošlo je pet godina, kada je Hamburger Športferajn zaustavio našeg predstavika – posle remija na Marakani (1:1), HSV je bio silovit pred svojim navijačima.



U sezoni 1977/78 usledio je jedan od težih poraza Zvezde kada su dvomeči u pitanju, pošto je Borusija slavila i u Beogradu (3:0) i u Mehengladbahu (5:1), u osmini finala KEŠ.

Nešto više od godinu dana kasnije sve je moglo da se ‘vrati’, ali se na kraju pretvorilo u jedan od tužnijih datuma za sve zvezdaše.

Na putu ka finalu Kupa UEFA 1979. godine izbačeni su Dinamo iz Berlina, posle spektakulranog dvomeča i trijumfa na Marakani (4:1), iako su na poluvremenu gosti imali prednost, odnosno poraza u gostima (5:2).

Tada su junaci bili Zdravko Borovnica sa dva gola, dok je pogodak za prolaz bio delo Rajnard Lauka u poslednjim trenucima susreta.

Potom su uspešno premošćene još dve prepreke, a ona poslednja pred meč za pehar bila je još jedna ekipa iz Berlina – Herta.



Minimalnu pobedu u Beogradu doneo je Dušan Savić, a Miloš Šestić uveo Crvenu zvezdu u prvo evro finale golom u gostima (1:2).

Došlo je vreme za novi duel sa Mehenom, tada se i finale igralo u dva meča, ali je centralna figura revanša ipak bio glavni arbitar.

U glavnom gradu tadašnke Jugoslavije nije bilo pobednika (1:1), a Mikel Simonsen ‘izmislio’ je penal za domaćina u revanšu – što se ispostavilo dovoljnim za konačni trijumf.

Sledeće sezone, u istom takmičenju, još jednom je izbačena Karl Cajs Jena (3:2, 3:2), ali se onda ponovo isprečio Bajern.

Neuspeh iz Minhena (2:0) stigli su i prestigli Savić, Vladimir Petrović Pižon i Srebrenko Repčić, ali je Diter Henes onda dva puta pogodio mrežu domaćih (3:2).

O prethodnom duelu sa Kelnom imali ste priliku da čitate na našem portalu u sredu, a, gledamo iz ove perspektive, crveno-belima je i te kako draže što se nisu osvetili Borusiji, već Bavarcima.



U antologijskoj sezoni 1990/91 najpre je ubedljivo izbačen drezdenski Dinamo (3:0, 3:0), dok je malo onih koji napamet ne znaju čuveno polufinale.

Kompjuterski precizan udarac Dejana Savićevića za veliku pobedu u Minhenu (2:1), pa - ‘Jugović, Jugović... Prosinečki je tu, Mihajlović u sredinu... Savićević...’

Autogol Klausa Augentalera odveo je Zvezdu u finale, a Darko Pančev sa bele tačke u večnost.

Nešto mlađi navijači pamte i rapsodiju protiv Кajzerslauterna u revanšu, 1996. u Kupu pobednika Kupova posle minimalnog poraza (4:0), kao i eliminaciju od strane Bajera iz Leverkuzena na putu ka Ligi šampiona (0:0, 3:0).

Za kraj, poslednji duel sa Nemcima Crvena zveda je imala sa Bajernom, u grupnoj fazi Kupa UEFA 2007. – kada je nesrećno poražena (3:2).

Možda je baš sad došlo vreme da se ‘svode računi’ i sa ‘Jarčevima’...



Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar