Delegati o radu Savjeta ministara

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi danas da razmotri izvještaj o radu Savjeta ministara za 2016. godinu.

Bosna i Hercegovina 28.09.2017 | 08:54
Delegati o radu Savjeta ministara
Na dnevnom redu sjednice Doma naroda u drugom čitanju nalazi se prijedlog zakona o izmjeni zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je cilj izjednačavanje koeficijenata za policijske službenike sa srednjom stručnom spremom sa koeficijentima drugih zaposlenih u institucijama BiH sa ovim nivoom obrazovanja.

Delegati bi u drugom čitanju trebalo da razmotre i prijedlog zakona o dopuni zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojim se predviđa ukidanje prava na isplatu jubilarne nagrade za izabrane i imenovane zvaničnike u institucijama BiH.

U drugom čitanju pred delegatima će biti i prijedlog zakona o izmjeni i dopunama zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, kojim bi zabrana uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna umjesto 2018, kako je sada propisano, stupila na snagu 2028. godine.

Predloženim odredbama u zakon bi bila ugrađena i odredba iz zakonodavstva EU kojom se zabranjuje stavljanje na tržište, uvoz ili izvoz krzna pasa i mačaka ili proizvoda koji sadrže ovo krzno.

Predviđeno je da delegati razmotre u drugom čitanju i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, koji je predložio Savjet ministara, a kojim se omogućava Upravnoj inspekciji da uz neposredni može vršiti i posredni inspekcijski nadzor za više od 2.200 nevladinih organizacija upisanih u Registar Ministarstva pravde BiH, što zahtijeva znatno manje vremena i proces nadzora čini efikasnijim.

Pred delegatima će biti i više zakonskih prijedloga u prvom čitanju, među kojima, prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio poslanik SBB-a Damir Arnaut tražeći ukidanje privilegija funkcionerima da njihova vozila imaju pravo prvenstva nad hitnom pomoći i vatrogascima.

Delegati bi trebalo da raspravljaju i o više izvještaja uključujući i godišnji izvještaj iz oblasti poljoprivrede za BiH za 2016. godinu, te izvještaj Ministarstva bezbjednosti BiH o trendovima migracija i aktivnostima na zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda migranata i tražilaca azila.

Početak sjednice zakazan je za 11.00 časova i rezervisan je za delegatska pitanja.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar