Puna podrška za rekonstrukciju

Plan za rekonstrukciju Centra za unapređenje poljoprivrede-Sokolac je spreman, a Vlada Čilea će u narednom periodu dati punu podršku za revitalizaciju Centra, zaključeno je na današnjem sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, ambasadorice Čilea Veronike Chain, predstavnika čileanske vlade i Organizacije ujedinjenih nacija za ishranu i poljoprivredu (FAO).

Republika Srpska 26.09.2017 | 16:43
Puna podrška za rekonstrukciju
Riječ je o multifunkcionalnom centru, čije pokretanje će u okvirima šire regije, integrišući različite resurse, doprinijeti ruralnom razvoju, unapređenju poljoprivrede i osiguranju prihoda stanovništva brdsko-planinskih područja.

„Postojeći Centar ima dugu tradiciju, koja je nažalost prekinuta. Njegova revitalizacija biće regionalni pokretač razvoja poljoprivrede i imaće veliki značaj, posebno u ruralnim područjima“, istakao je ministar Šarović.

Rad centra prvenstveno će biti fokusiran pa povećanje obima proizvodnje sjemena, kao što je krompir a čiji resursi i potencijali za izvoz su veliki, rečeno je na sastanku. U tom kontekstu veoma je značaja podrška Nacionalnog instituta za poljoprivredna istraživanja Čilea, koji ima velika iskustva u ovoj vrsti djelatnosti.

Centar za unapređenje poljoprivrede u brdsko – planinskom području Sokolac, zajednički je projekat Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstva poljoprivrede RS, Opštine Sokolac, naučno-istraživačko komponente Univerziteta Istočno Sarajevo i Poljoprivrednog instituta RS.

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dragan

26.09.2017 17:32

To je onaj centar što su Čolovići,Kojići i Nerći pokušali prisvojiti za beznačajan iznos.

ODGOVORITE
Name

Mile

26.09.2017 17:33

Ovo je pravi i jedini projekat u BiH.

ODGOVORITE
Name

Đuka

26.09.2017 17:35

Da ne bi Opštine 600 duluma i objekti pripali bi tajkunima.

ODGOVORITE
Name

Iks Oks

26.09.2017 21:24

Iskreno me facinira kolik ovaj Sarovic svaki dan stvari uradi. Kapa dole. A da smo jos slozni koliko nismo, svi bi bili srecniji.

ODGOVORITE