Erdogan: Prijeti etnički sukob

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan upozorio na opasnost od "etničkog i vjerskog sukoba" ukoliko irački Kurdistan provede svoj projekat o nezavisnosti.

Svijet 26.09.2017 | 15:26
Erdogan: Prijeti etnički sukob
"Ako (lider iračkih Kurda Masud) Barzani i regionalna vlada Kurdistana ne isprave brzo ovu grešku, onda će oni nečasno ući u istoriju zbog toga što su region gurnuli u etnički i vjerski rat", rekao je Erdogan.

Glasanje u provincijama iračkog Kurdistana i na spornim teritorijama na koje polažu pravo i Bagdad i kurdske vlasti održano je juče uprkos upozorenjima Bagdada, ali i Ujedinjenih nacija, SAD, Turske i Irana da će referendum izazvati tenzije u regionu i da će skrenuti pažnju s borbe protiv Islamske države.

Kurdi su dominantno stanovništvo na jugoistoku Turske, sjeveru Sirije, sjeveru Iraka i sjeverozapadu Irana. Te četiri oblasti čine region Kurdistana.

Irački dio Kurdistana, na sjeveru, ima autonomiju od 1991. godine.

Izvor: Agencije

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Mrcevci

26.09.2017 13:36

MA KOJI VAM JE SVIMA SAMO PRIJETITE A STA NAROD KAZE ZA TO VASE KURCENJE SA RATOVIMA VI BI SVI RATOVALI IZ SVOJIH UDOBNIH FOTELJA A NAROD DA GINE .NIJE BITNA NACIJA

ODGOVORITE
Name

Kad moze Kosovo

26.09.2017 13:51

Kad moze Kosovo,a sto ne moze Kurdistan.Sta je razlika.Osim u ceifu.

ODGOVORITE
Name

Dragan

26.09.2017 15:12

Svaki narod zaslužuje da ima državu i da odlučuje o svojoj sudbini. Ne vidim zašto ovo ne bi važilo i za Kurde.

ODGOVORITE
Name

Re

26.09.2017 15:58

Genije sad kad si se malo izvukao ispod jorgana u tom svom cumezu da napises taj pametni citat ponovo se opet pokrij jorganom preko glave i smisli nam jos nesto pametno.Svaki nobelovac bi ti zavidio kad procita svaku tvoju pametnu glupost.Hahahahaha...

Name

Dragan

26.09.2017 18:33

Dajte tableticu ovom špijunčiću koji prati ljude po portalima. Jadan način da se zarađuje za život, ali žbirčići kao niži oblik života ne mogu dalje da dobace. Retardinjo, samo nastavi, zaradi za leba, kad ti Bog nije dao mozga da radiš nešto korisno.

Name

Agresija,a Nigdje Agresora

26.09.2017 19:46

Dragi gospon Erdogan zar vi mislite da ste nesto bolji od ovih Jugoslavenskih plemena.

ODGOVORITE