Srpska da bude uvažena u BiH

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine, Igor Crnadak, učestvuje na 13. konferenciji evropskih regiona i gradova koja se održava u Salzburgu u Austriji.

Republika Srpska 24.09.2017 | 18:39
Srpska da bude uvažena u BiH
Pred početak 13. konferencije evropskih regiona i gradova, Crnadak se sastao s komesarom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom i s drugim ministrima iz regiona Zapadnog Balkana zaduženim za evropske integracije.

Sastanku je prisustvovao i Franz Schausberger, predsjednik Instituta regiona Evrope, a glavna tema razgovora je bila uloga regionalnih, gradskih i lokalnih vlasti u procesu evropskih integracija.

Crnadak je naglasio poseban značaj ove teme za Bosnu i Hercegovinu, zbog ogromne uloge i značajnih nadležnosti koje prema Dejtonskom sporazumu i Ustavu Bosne i Hercegovine imaju Republika Srpska i Federacija Bosne i Hercegovine, kao dva entiteta u Bosni i Hercegovini.

Kao predstavnik Republike Srpske u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine, Crnadak je istakao da je za sve ljude u Republici Srpskoj važno da ona bude prihvaćena i uvažena sa svim svojim ustavnim nadležnostima i ulogom u procesu odlučivanja unutar Bosne i Hercegovine.

"Posebno je važno da Republika Srpska i Federacija Bosne i Hercegovine budu vidljive i poštovane u procesu evropskih integracija, s posebnim naglaskom na uspješno funkcionisanje mehanizma koordinacije", rekao je Crnadak tokom svog obraćanja.

Ministar inostranih poslova BiH je pozdravio rad Komiteta regiona, koji je institucija Evropske unije, zbog značajne uloge regiona i nižih nivoa vlasti u rješavanju svakodnevnih problema građana.

U nastavku konferencije, Crnadak će učestvovati na panelu "Sljedeća generacija novih zemalja članica Evropske unije" te će imati bilateralni susret sa zamjenikom premijera Republike Makedonije za evropska pitanja Bujarom Osmanijem, najavljeno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

(Agencije)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Zozon

24.09.2017 18:51

Opaa, Igor se sjetio da dolazi iz Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

popara

24.09.2017 18:59

Ne samo u BiH ,nego u svijetu,sa Predsjednikom entiteta,na crnoj listi.

ODGOVORITE
Name

Saša

24.09.2017 19:38

Predsjednik je prolazan, Republika Srpska je vječna.

Name

Zoran

24.09.2017 19:06

Jedan od onih koje ce istorija zapamtit mogao je a ništa ne učini za RS.

ODGOVORITE
Name

mister x

24.09.2017 19:32

Ma ko tebe postavi da predstavljas BiH ajoj..

ODGOVORITE
Name

Zoki

24.09.2017 19:32

Ja neznam sta bi mi jos htijeli,blokirali smo sve na nivou Institucija BiH sto nam se nije svidjelo,jedino da jos pocnu lijegati pred nama,treba malo biti realan Pa mi nepustujemo Zakone u RSoj koje smo sami donijeli,a kamo Institucije BuH

ODGOVORITE
Name

federacija bih

24.09.2017 23:18

Igore, pitaj Dodika. Niko iz federacije nije protiv. Jedina osoba koja se protivi je Dodik koji je do juce lagao svoj narod o nekim referenduma i otcijepljenju. Pa sta onda ocekivate od federacije... Mozda ce sad vecini biti jasno ko je taj Dodik. Ja u federaciji nemam nista protiv, ali bez Dodika.

ODGOVORITE
Name

Re Sasa .

25.09.2017 20:31

Malo sutra .

ODGOVORITE