Traže istragu o prisluškivanju

Član Komisije za nadzor nad radom obavještajno bezbjednosne agencije (OSA) BiH Predrag Kožul najavio je u subotu da će zatražiti istragu o radu agencije koja je navodno ilegalno prisluškivala hrvatske političare i privrednike iz BiH i Hrvatske.

Bosna i Hercegovina 23.09.2017 | 18:28
Traže istragu o prisluškivanju
“Tražiću preciznu istragu ove novonastale situacije. Komisija ima široke nadležnosti u nadzoru rada OBA-e. Nastojaćemo te nadležnosti iskoristiti do kraja i rasvijetliti činjenice", rekao je Kožul novinarima u Mostaru.

Nedeljnik Nacional objavio je dokumente o prisluškivanju hrvatskih privrednika i zvaničnika navodeći da je OSA duže vremena nelegalno provodila mjere praćenja i prisluškivanja.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić potvrdio je da je OSA provodila posebne mjere, zatim je odbacio da su prisluškivani zvaničnici iz Hrvatske.

Kožul, koji je i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH uvjeren je da se OBA zloupotrebljava.

"Sada imamo evidentnu zloupotrebu, ne samo OBA-e nego i ljudi, konkretno ministra bezbjednosti. To je vrlo ozbiljna situacija i na tragu je svega onoga što se događa u BiH posljednjih mjeseci prema bosanskohercegovačkim Hrvatima i Hrvatskoj. A svaki takav potez reflektuje se i na odnose prema EU i NATO-u”, dodao je Kožul.

Ocijenio je da je Mektić počinio krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlaštenja, kao i iznošenja tajnih podataka.

“Svaka njegova (Mektićeva) reakcija predstavlja zloupotrebu položaja i agencije, a posebno tajni u dijelu koje se odnose na, kako kažu, legalne i legitimne akcije agencije. A to su povjerljive ili tajne informacije", dodao je.

Mektić je najavio da će uskoro u posjetu BiH stići predstavnici Bezbjednosno-obavještajne agencije (SOA) iz Hrvatske kako bi se afera rasvijetlila.

(N1/Hina) 

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Mekta rešeta

23.09.2017 16:37

Pa naravno da će sve predočiti Mektić i OBA drugoj obavještajnij agenciji.Vidljiva je panika u redovima političara iz redova HDZ BiH.Ovaj Kožul prijeti Mektiću slično kao Gordana Tadić nedavno.Mogli bi se Kožul i Krešić gorko pokajati.

ODGOVORITE
Name

Presjednik kućnog savjeta

23.09.2017 16:52

Pa vi zloupotrebavate sve pa nikom ništa !

ODGOVORITE
Name

popara

23.09.2017 17:01

Ko vas primi u EU treba ga kazniti zatvorom,do juce prosjaci a sada glumite gospodu.

ODGOVORITE
Name

Meeeeekta

23.09.2017 17:09

Mekta jurrrrisssssss...

ODGOVORITE
Name

Dr. Lupen

23.09.2017 17:26

Rvacka špijunira cijeli region i to je ok, a kad im drugi podmetnu klip, kuku pomagaj kolono peta, kradezeova pričuvna četa. E neće da bude dečki, neće...

ODGOVORITE
Name

Hm

23.09.2017 17:52

Sad ce im nas Mektic dati sigurno zestok odgovor! Covjek jedva ceka da netko pokusava bezakonje branit! Mekticu treba dat dozivotnu pemziju! Covjek se stvarno u ove 3 godine borijo kao lav protiv copora hijena!

ODGOVORITE
Name

Zuzi

23.09.2017 17:53

A ko to legalno radi i prisluskuje milion zloupotreba u rtom niko nije kaznjen sankcvionisan.

ODGOVORITE
Name

JADNI HRVATI

23.09.2017 18:15

HRVATSKA NAJVJEROJATNIJE PRISLUSKUJE SVE I SVASTA PO CIJELOJ BIH,TAKO DA TEZA DA SVE STO RADE U BIH SLUZBAMA JE USMJERENO PROTIV HRVATA HRVATSKA SE NAMECE KO LIDER NA BALKANU PA JASE PO BIH SRBIJI SLOVENIJI MALO MORGEN STO RECE KO ??????????

ODGOVORITE
Name

Odbrana

23.09.2017 18:23

Ak je Dragec spao da ga brani multietnicka carsija bu okacil skoro kopacke o klin.

ODGOVORITE
Name

Indijanac

23.09.2017 19:19

Niti gospodin Mektić treba zaštitu čaršije, niti je potrebno prisluškivati ustaše iz Lištice. Kompletna planeta zna da su najveći fašisti u Evropi, svojim zločinima su uspjeli i Hitleru da podignu kosu na glavi.

Name

Ja

23.09.2017 19:39

Pa pizda vam materina bolesna kad će te jednom više prestati rat je završen krv je crvena bog je jedan (ako ga ima) a vi nacionalisti trujete i dalje umjesto da živite normalno. Hranite se hljebom a ne mržnjom Stoko bolesna

ODGOVORITE
Name

Osa

23.09.2017 20:37

Naravno da se nelagalno priskuskuju gradjani radnici oni koji nisu podobni i istomisljenici.

ODGOVORITE
Name

Tajkun

23.09.2017 20:42

Ovaj kozul i druga ..... nek povedi malo racuna o bezbjednosti policajaca podsjetimo se kako su hrvatski visokopozicirani kadrovi zataskavali i skrivali milionski sverc cigareta preko prelaza Strmica prijetnje policajcu koji je raskrinkao citav lobi P.D.O tome cuti a zauzeo se za nekog tajkuna i spijuna iz Hrvatske fuj eto koliko je drzava postovana od onih koji bi trebali i morali da je postuju.

ODGOVORITE