Investitori pod udarom korupcije

Vlada SAD želi da pomogne investitorima i izvoznicima da iskoriste potencijal Bosne i Hercegovine, rekla je američki ambasador u BiH Morin Kormak na konferenciji "Američki bizis forum za promociju i umrežavanje".

Bosna i Hercegovina 22.09.2017 | 10:50
Investitori pod udarom korupcije
Istakla je da su američke investicije imale pozitivan uticaj u BiH napomenuvši da su američke firme do sada investirale oko 250 miliona dolara.

“Oko 200 miliona dolara uložio je jedan veliki investiror u posljednje tri godine – KKR sa sjedištem u SAD koja je prisutna kao vlasnik Telemacha” rekla je Kormakova.

Ipak kako je istakla američki investitori se žale da su suočeni s mnogim preprekama poput korupcije, netransparentnih procedura javnih nabavki i nepredvidivuh nameta.

U uvodnom obraćanju Igor Radojičić je rekao da je Banjaluka otvoren grad za investitore te je zahvalio USAID i američkoj Ambasadi na pomoći pri realizaciji brojnih projekata. Rekao je da je ova konferencija dobar znak za Banjaluku i velika prilika za njen ekonomski razvoj.

Posebnu važnost, kako je istakao banjalučka vlast, polaže na motivaciju mladih da ostanu u Banjaluci i da tu razviju svoje poslovne ideje posebno u IT sektoru. Konferencija “Američki biznis forum za promociju i umrežavanje” organizovali su Ambasada SAD u BiH i američka Privredna komora.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Bijeljina

22.09.2017 09:02

Amerikanci pricaju o korupciji, pa ne postoji zemlja na svijetu koja makar blizu po korupciji kao SAD. Pa mi smo za njih kada je korupcija u pitanju, ovakvi nikakvi Svajcarska. Zemlja u kojoj za predsjednika mogu bit izabrani Dzordz Bus Mladji i Donald Tramp, ta zemlja nema pozitivnu buducnost. Oni su diskvalifikovani iz bilo kakve rasprave o pozitivnim tendencijama. S njima mozes rasprvljati o ratovima i ubistvima, o podrski svakoj ekstremistickoj grupi od BiH do Burme, svi ludaci i ubice ovog svijeta imaju podrsku SAD.

ODGOVORITE
Name

o čemu vi

22.09.2017 10:49

Jedno je korupcija na visokom nivou(gde se to ne tice stanovništva), a drugo kad se to spusti na stanovnistvo. NPR. Ovde je problem sto te doktor nece pogledati ako ne das 100-200 km, posao u drzavnoj instituciji bez 10000 itd itd....

Name

Osvit

22.09.2017 11:08

SAD su po unutrasnjoj organizaciji i de jure ide fakto jedna od najuredenijih drzava u svijetu.Kriminal i korupcija su pojava protiv koje se sistem bori za razliku od nas gdje su kriminal i korupcija pravilo ponasanja. Korumpirani politicari ove zemlje su iskljucivi krivci sto se objektivno od 23 godine poslije rata 20 nalazimo pod ekonomskim sankcijama i sto nas zaobilaze ozbiljni investitori.Ove tri su period kad je sjahao SDS a SNSD nije uspio uzjahati.U zemlju u koju domace stanovnistvo nema povjerenja koju napustaju mladi i sposobni koja je zarobljenik kleronacionalistickih ideologija ,koje su u funkciji kriminalaca ulagati nece ni domace stanovnistvo a stranci pogotovo.U potpunosti se slazem sa misljenjem Americke ambasade i njhovim videnjem problema razvoja uopste U Bosni I Hercegovini . Vanjska politika SAD je drugi par opanaka o kojoj mi mozemo imati misljenje ali nije joj se pametno suprostavljti jer smo isuvise mali da bi nesto mogli mjenjati u svjetskim odnosima.

Name

jao

22.09.2017 11:52

Od kud korupcija u BiH? Nas covjek se razboli ako ne moze nekog da prevari ili ucjeni, jer on trosi sau svoju snagu samo u tom pravcu.

Name

Cuj ba

22.09.2017 09:33

Cuj ba.Pa puna Bosna arapa.Investitora.Ide nama.Blago nama.

ODGOVORITE
Name

Yes

22.09.2017 10:08

U pravu si. Mada i ova dama se nesto osjeca previse pozvanom da brine o nama kao da smo nedonosce. Ne sjecam se da joj je neko dao mandat za to.

Name

ja

22.09.2017 11:43

Oni su dosli da sve uprljaju a neznaju ni pisati.

Name

Igorova priča

22.09.2017 09:38

Grad radi na tome da mladi ostanu.Koliko ih se može zaposliti u IT sektor? Možda 2%.Šta je Igore sa tim da mladi budu zaposleni kao zidari,tesari,CNC operateri,bravari,varioci?

ODGOVORITE
Name

ekonomista

22.09.2017 10:16

Konzept razvoja privrede sa investitorima znaci kajmak ode iz zemlje, a minimalac zagarantovan. Ima boljih solucija ali one zahtijevaju strucne ljude. A ne vladu punu laika i neznalica.

ODGOVORITE
Name

ja sam

22.09.2017 11:48

Mene cudi da vodeci ljudi mogu da budu tako glupi! kad nista niti znaju niti cak se boje buducnosti. Vise od 40 godina Radio sam u Siemensu.

Name

Neće biti

22.09.2017 14:15

Žena je u pravu,a to je došla Rudonji u njegov glavni grad da kaže. Ne šljivi ga ni dva posto,i na kraju će ga ona i strpati u apsanu. Vide Ameri našu nemoć,da se suprostavimo opštoj korupciji,kriminalu i pljački imovine entiteta.

ODGOVORITE