Sve što niste znali o Angeli

Merkelova je kancelar Nemačke u poslednjih 12 godina i očekuje se da će u nedelju osvojiti i četvrti.

Svijet 21.09.2017 | 22:45
Sve što niste znali o Angeli
Angela Merkel je u trci za svoj četvrti mandat, a podrška konzervativcima nemačke kancelarke opala je za jedan procentni poen samo tri dana uoči izbora, pokazale su objavljene ankete.

Činjenice koje malo ko zna o Merkelovoj: Dugo može da ostane budna, vatreni je navijač fudbala, a njenog supruga zovu "fantomom iz opere"

Upitana kako podnosi dane do izbora, Merkel kaže da "ne spava baš najbolje" i da se oseća "kao pred važnu fudbalsku utakmicu kada čekate objavljivanje rezultata", prenosi portal "Politiko".

- Razlika u poređenju sa fudbalskom utakmicom je to što sam ja na dan izbora osuđena na pasivnost, dok vi čekate ključnu utakmicu i tada možete dati sve od sebe - napominje ona, dodajući da političari, pak, moraju da deluju pre izbora, intervjuima i javnim pojavljivanjima, a posle mogu "samo da čekaju i posmatraju.

Merkelova je kancelar Nemačke u poslednjih 12 godina i očekuje se da će u nedelju osvojiti i četvrti. O "najmoćnijoj ženi na svetu" postoje zanimljive činjenice koje su vezane za njen život i prethodna tri mandata, i koje morate da znate.



ŽIVELA JE U ILEGALNOM STANU

U svojoj 30. godini bila je skvoter nakon što se razvela 70-ih. Merkelova je bila u toliko lošoj finansijskoj situaciji da nije mogla da priušti iznajmljivanje stana, pa je živela u ilegalnom. Otac joj je tada rekao "da nije daleko dogurala".

Inače, skvotiranje je zaposedanje prostora bez dozvole vlasnika. Najčešće se zaposedaju dugo vremena prazni i zapušteni prostori, koji su u javnom vlasništvu ili čija je vlasnička situacija nejasna.

PAD BERLINSKOG ZIDA

Otišla je u spa centar kada je pao Berlinski zid iako je živela u istočnom delu Nemačke. Otišla je u saunu umesto da prisustvuje padu zida. Kasnije je prešla granicu i pila pivo zajedno sa ljudima iz Zapadnog Berlina.



VRBOVALI SU JE DA POSTANE ŠPIJUN

Mogla je da postane istočnonemački špijun. Jednom su je pitali da se pridruži tajnoj policiji Istočne Nemačke, ali nije pristala. Da jeste, njena politička budućnost mogla je da bude uništena.

Nakon pada Berlinskog zida, svi političari iz Istočne Nemačke koji su bili povezani sa tajnom policijom, morali su da daju ostavku.

DETE NAUKE 

Merkelovoj je nauka oduvek bila u krvi. Posle mature sa odličnim uspehom i natprosečnim talentom u matematici i jezicima studirala je od 1973. godine na univerzitetu u Lajpcigu. takođe, ima i doktorat iz fizičke hemije.



TOPAO DOČEK ZA IZBEGLICE

Nemačku kancelarku svi su hvalili što je srdačno dočekala veliki broj izbeglica, tačnije milion od 2015. godine. Ali, kod kuće su je dočekali "na nož" zbog njene migrantske politike nakon čega su desničari počeli da dobijaju na snazi.



(Telegraf/Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Stvarno,

22.09.2017 07:45

Kao i naš Dodik" večno".

ODGOVORITE
Name

Пољакиња

22.09.2017 10:26

Чуј није била шпијун!?! Итекако је била шпијун (кодно име "IM Erika"). Зато што је била је и награђена студијским путовањем у Москву гдје је докторирала и упознала свог првог мужа ("Urlich Merkel", она је рођена као "Kasner" што је опет германизована верзија презимена "Kaźmierczak" које је пољско). Зато је немогуће пронаћи њену докторску дисертацију јер би се тиме одмотао клупко лажи.

ODGOVORITE
Name

re

22.09.2017 20:16

Ja nista novo ne sazna.......??? Znaci, gospodin Lucic je veoma dobro informisan.

Name

Prezime je Jevrejsko

22.09.2017 18:16

Ne znam da li je bila spijun. Svecu nikom ne drzim. Siromastvo je bilo zastrasujuce u DDR. Ona zna sta znaci biti gladan, ona zna kako je nemati. Do Moskve su dolazili pametni, posebni i naravno agenti. Ali nisu svi bili sposobni za agenti niti je SSSR trebao Kinu agenata. Da li svi koji odu D.C. rade za CIA?

ODGOVORITE